Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. május. 11


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Az adóhivatal 47 kamupártos büntetőeljárást indított, évek óta nyomoz
 
2021-01-23 17:14:45
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

 Nem egységes ügyként kezelik a nyomozók a kamupártos csalásokat, hanem külön területi egységek folytatják le a nyomozást az ország különböző pontjain. Lassan három évvel a választások után 10 ügyben talán vádemelésig is eljutunk.

 

 A 2018-as országgyűlési választásokon indult, de mandátumot nem nyert pártokkal összefüggésben 47 büntetőeljárás indult a választások után – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Szabad Európával.

Az érintett ügyek költségvetési csalás, választás rendje elleni bűncselekmény és magánokirat-hamisítás körében indultak. Az adóhivatal azt is közölte, hogy jelenleg 22 releváns büntetőeljárás zajlik, 10 büntetőeljárás iratait már vádemelési javaslattal megküldte az ügyben felügyeletet ellátó ügyészségnek. A nyomozások a Magyar Államkincstár, az Állami Számvevőszék, az Országos Egyéni Választási Bizottság, a jegyző, a Nemzeti Választási Bizottság, illetve magánszemély feljelentése alapján indultak el.
A NAV válasza a kamupártokról szóló cikkünk megjelenését követően futott be. Ebben arról írtunk, hogy a pártokat semmilyen előírás nem kötelezi arra, hogy komolyan vehető kampányelszámolást készítsenek és azt nyilvánosságra hozzák. Ezért történhetett meg az, hogy az egyik kamupárt szinte a teljes kampányköltését egy cégtől kapott, kézzel kitöltött számlával bizonyította, egy másik kamupárt az államtól kapott kampánytámogatás nagy részét, 35,3 millió forintot nyers húsra költötte.
Azért nézhettük meg ezeket a számlákat, mert a Transparency International Magyarország kiperelte a Magyar Államkincstártól a választáson elindult egyéni jelöltek kampánytámogatásáról szóló elszámolásokat. Eleve érthetetlen, hogy miért nem a kincstár önmagától hozza nyilvánosságra a honlapján a pártok kampányköltéseivel kapcsolatos beszámolókat. Az meg végképp furcsa, hogy kérésre sem akarja ingyen kiadni az adatokat.
A pártok működését az Állami Számvevőszék vizsgálja, a kampánytámogatások felhasználását pedig a Magyar Államkincstárnak a feladata ellenőrizni. Az adóhivatal lapunknak eljuttatott válaszából kiderült, hogy mindkét szervezet tett feljelentést, sőt még a Nemzeti Választási Bizottság is. Ha ennyire egyértelmű a csalás, akkor miért nem történik lassan három éve semmi?
„Ez azért is felettébb zavaró, mert a birtokunkba jutott 2018-as kampányelszámolásokban jó néhány lehetséges elkövető név szerint is azonosítható, mi több, a kamupártok vezetői közszereplők, akiknek az adatai ismertek a hatóságok számára. Emiatt is érthetetlen, hogy miért nem történt még a kampányfinanszírozással kapcsolatban vádemelés, miért nem számoltatták el a felelősöket” – mondta Ligeti Miklós, a TI Magyarország jogi igazgatója.
Ligeti szerint nem tűnik hatékonynak a nyomozás. A TI Magyarország ugyanis feljelentést tett a kamupártok elszámolásaival kapcsolatban. (Feltételezhetően ezt a feljelentést Ligeti Miklós személyéhez kötötte a NAV, ezért magánszemélyként iktatták). Ez az egy feljelentés azonban különböző szerveknél landolt. A NAV egyik párt esetében a nyíregyházi adónyomozókra delegálta az ügyet, egy másik párt esetében a győri kollégákra bízta az ügy felderítését.
Szavazatszámláló bizottság a főváros 5. számú egyéni választókerületében, 2018. április 14-én.
Szavazatszámláló bizottság a főváros 5. számú egyéni választókerületében, 2018. április 14-én.
„Persze a pártok székhelye magyarázatot adhat arra, hogy miért darabolták fel a NAV bűnügyi szervei a feljelentésünket, és miért ítélték meg úgy, hogy a jellemzően egyazon séma szerint megvalósított kamupártos csalások ügyében az egységes nyomozás helyett különböző területi NAV-szervek folytassák le az eljárást” – mondta Ligeti Miklós. Ez persze azt is eredményezi, hogy külön bírósági ügyek lesznek, különböző ítéletekkel.
És, hogy mire lehet számítani a bíróságokon? A Telex szerint tavaly novemberben ért véget egy per, ahol a bíróság 100-260 ezer forintos pénzbírságra ítélte a 2018-as választásokon hamis ajánlóívekkel csalókat.
Miközben a nyomozás lassan halad, a kamupártokkal szerződő cégek gyorsabban léptek. Három vállalat tulajdonosa is úgy döntött a 2018-as választásokat követően, hogy megválik a cégtől. Mindhárom vállalatot ukránok vették meg, legalábbis a céginformációs rendszerben ukrán ügyvezetők és tulajdonosok vannak.
Két vállalat kényszertörlési eljárás alatt áll, egyet hivatalból töröltek, kettő pedig kényszer végelszámolási eljárás alatt áll.
  • forrás: szabad európa
     
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-05-07 16:12:53 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ