Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2024. július. 15


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 A Borkai-érában taroló győri cég Dézsi polgármestersége alatt is ugyanúgy arat
 
Napi Aktuális 2024-02-08 12:37:52
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

 

Vill Korr és Dézsi

Nyugaton a helyzet változatlan: Győrben ismét ugyanaz a cégcsoport nyerte el a közvilágítással kapcsolatos keretszerződést, mint korábban. A most alvállalkozóként megjelentő Vill-Korr Hungária Kft. évekkel ezelőtt arról lett híres, hogy szintén alvállalkozóként segítette ki Tiborcz István új cégét, az Eliost, egy közvilágítási tenderen. A kft. tulajdonosa a Gasztonyi család, amelynek egyik tagjáról, Gasztonyi Lászlóról elterjedt, hogy gyakori vendég volt Borkai Zsolt ex-polgármester nem éppen keresztényi kiruccanásain. Dézsi Csaba korábban azzal védekezett, hogy a cég(ek) által elnyert kétes hírű közbeszerzések még Borkaihoz kapcsolódnak. 

 

 „A közvilágítás aktív elemeinek, valamint karácsonyi díszvilágítás, továbbá forgalomtechnikai berendezések üzemeltetésére, illetve karácsonyi díszelemek fel- és leszerelésére, üzemeltetésére és tárolására” írtak ki közbeszerzési eljárást Győrben.


A tender először eredménytelen lett, mert a megadott határidőig csak egyetlen ajánlat érkezett be. Az önkormányzati tulajdonú Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete ezután ismét kiírta az eljárást. Másodszor már két ajánlattevő jelentkezett, így győztest is hirdethettek.
A nyertes pedig nem más lett, mint a Vill-Korr Plusz Energetikai Fejlesztő Kft., ami alvállalkozóként bevonja a Vill-Korr Hungária Villamosipari Kft-t is. A két cég tulajdonosi köre megegyezik, mindkettő a Gasztonyi család tulajdonában áll.
Milliárdos keretmegállapodások
A Vill-Korr Villamosipari Kft.-ről legutóbb akkor írtunk, amikor a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) nyilvánosságra hozott egy kutatást. Abban többek között az állt, hogy van egy – meg nem nevezett – stabilan fideszes vezetésű település, ahol 3 cég szinte képtelen volt veszíteni: az egyik cég 556 közbeszerzési pályázaton indult és mindegyiket megnyerte, a második cég 598 pályázatot nyert és 7 alkalommal vesztett, míg a harmadik 297 pályázatot nyert és kettőt vesztett.
Lapunk egy akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó segítségével kiderítette, hogy az érintett város Győr, a cégek pedig a Strabag Általános Építő Kft., a Kifü-Kar Zrt. és a Vill-Korr Hungária Villamosipari Kft. voltak.
 
Akkor arra is rámutattunk, hogy a sok kis közbeszerzés mindegyike valójában egy-egy nagy keretmegállapodás egyedi lehívása volt. A gond pedig alapvetően a keretmegállapodásokkal volt: azokat ugyanis látszólag versenykorlátozó módon írták ki, majd végül egy nyertessel kötötték meg. Így a győztes cégek valódi verseny nélkül jutottak a munkákhoz.
Bebetonozták magukat Győrben
Dézsi Csaba András, Győr polgármestere cikkünk megjelenése után egy rádióműsorban azt mondta: „Ez a történet nem az én kalapom, nem akarom magamra venni, s nem tisztem az elődömet megvédeni, de ebben tényleg nem látok botrányt. Ha egyetlen pályázó van egy munkára, akkor más nem nyerhet.” Ezzel utalt arra, hogy a szerződéseket még elődje, Borkai Zsolt idején kötötték, s emellett „balhékeltő történetnek” titulálta a cikkünket.
Csakhogy a három cég közül kettő azóta is verhetetlennek tűnik a városban.
Tavaly ősszel írtuk meg, hogy ismét a Strabag és új konzorciumi partnere, a Reaszfalt Kft. nyerte el a 7 milliárd forintos keretmegállapodást, amit az utak javítására írt ki az önkormányzati tulajdonban álló Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete.
Padka
Dézsi Csaba elégedetlenül nézi a Strabag által elvégzett munkát 2022 nyarán (fotó: a polgármester Facebook-oldala)
tendert olyan módon írták ki, hogy az indulók két alkalommal is megtámadták a kiírást annak versenykorlátozó feltételei miatt. Végül három cég tett ajánlatot, de ebből az egyik erősen színleltnek tűnt. Az Útkezelő ennek ellenére ismét megkötötte a keretmegállapodást egyetlen céggel. Így a Strabag automatikusan, verseny nélkül kapja meg az összes közvetlen megbízást.
A Vill-Korr csoport verhetetlen
Emellett arra is rámutattunk, hogy a közvilágítás létesítésére és üzemeltetésére kiírt tenderért sem folyt öldöklő harc. Itt már nem is indítottak nyílt versenyt, csupán öt céget kértek fel ajánlattételre: a győri Vill-Korr Kft.-t, az osztrák Swarco Traffic Hungaria Kft.-t, a győri NRG Services Kft.-t és a Köztech Közlekedéstechnikai és Kereskedelmi Kft.-t, valamint a szintén győri Vecosys Kft.-t, amelynek tulajdonosa korábban a Köztech Kft. ügyvezetője volt.
Gasztonyi László
Gasztonyi László, a Vill-Korr Hungária Kft. vezetője beszédet mond Szent II. János Pál pápa bronzból készült szobrának felszentelésén Győrben, a Szentlélek-templom elõtti téren 2015. június 7-én.  (MTI Fotó: Krizsán Csaba)
Árajánlatot végül csak a Swarco és a Vill-Korr Kft. adott, a többi győri cég nem is próbálkozott. Az olcsóbb árajánlattal végül a Vill-Korr lett a befutó.
Most pedig ismét a Vill-Korr Hungária nyert, igaz, csak alvállalkozóként. De mint írtuk, a két cég (a Vill-Korr Hungária és a Vill-Korr Plusz) tulajdonosi köre megegyezik. A két cég 36 hónapon keresztül felelhet a közilágítás műszaki hátteréért Győrben.
A karácsonyfa alatt kellett volna összedobni az árajánlatot
Azoknak a cégeknek, amelyek szintén szerették volna elnyerni a megbízást, nem volt könnyű dolguk. A kiíró ugyanis olyan szigorú feltételeket határozott meg, amelyeknek szinte senki nem felelt meg. Erről árulkodik legalábbis az első, eredménytelenül zárult eljárás.
A közpénzből gazdálkodó szervezetekkel szemben alapvető elvárás lenne, hogy jó gazda módjára, a rájuk bízott forrásokkal felelősen gazdálkodva járjanak el a közbeszerzés során. Ahhoz, hogy versenyképes feltételekkel és árakon tudjon szerződni a kiíró, versenyt kell generálnia. Hiszen, ha egy cég tudatában van annak, hogy egyedüli versenyző, az nyilván jelentkezni fog az áraiban is – vagyis nem törekszik olcsó, költséghatékony ajánlatot tenni. Ahogy azonban sok más, általunk vizsgált esetben, úgy itt is sikerült szinte a végletekig lekorlátozni a versenyt.
Miután egyetlen ajánlat érkezett csak, újra kiírták a tendert, részben módosított feltételekkel: az önkormányzati cég a referenciamennyiségeket nagyjából negyedével csökkentette. Ez ugyanakkor láthatóan nem volt elég ahhoz, hogy jelentősebb számú cégnek felkeltse a figyelmét, ugyanis az összes többi (sokkal szigorúbb) feltétel láthatóan a jelenlegi szolgáltatónak kedvez.
Vill Korr épület
A Vill-Kor Hungária épülete (fotó: Facebook)
Ilyen feltétel a szerződéskötés időpontjára rendelkezésre álló teljes körű és pontosan specifikált eszközpark, amelynek részeként az önkormányzat sok más mellett előírta 2 db minimum 20 méter munkamagasságú, min. 225 kg teherbírású, kosaras gépjármű meglétét, amely kizárólag EURO VI környezetvédelmi besorolású lehet.
Az Átlátszó közbeszerzési szakértője szerint az nyilvánvaló, hogy a nyertesnek rendelkeznie kell a feladat ellátásához szükséges eszközökkel, de az nem derül ki, mi indokolja, hogy csak EURO VI-os besorolású felel meg a kiírónak. Vagy amennyiben nem a versenykorlátozás, hanem a zöldítés szándéka vezérli, akkor lehetővé tehette volna az adott jármű beszerzését egy későbbi időpontban is – mutatott rá a szakértőnk. Hozzátette:
„a felhívásban megkövetelt eszközpark feltételezhetően a jelenlegi szolgáltató rendelkezésére álló eszközállományát tükrözi,
miközben ellehetetleníti új szereplő belépését erre a piacra”.
De nehéz felfedezni a verseny szélesítésének szándékát az alapján is, hogy az önkormányzat a második alkalommal gyorsított eljárást írt ki, amelyet ráadásul december 18-án tett közzé január 5-i jelentkezési határidővel.
Győri Karácsony
A karácsonyi díszkivilágítás Győrben 2023 telén (fotó: Facebook)
Erre a közbeszerzésre tehát az ünnepi időszakban kellett volna ajánlatot tennie az érdeklődőknek, akiknek – főként a fentiekben felsorolt speciális eszközpark felkutatása miatt – valószínűleg nullával egyenlő lett volna az esélye egy „utcáról beeső” cég esetében.
Így nem csoda, hogy végül csak 2 ajánlat érkezett: a Vill-Korr csoporttól és a Swarco Traffic Hungaria Kft.-től.
A Swarco a honlapján és a korábban elnyert közbeszerzései alapján forgalmi jelzőlámpákkal és parkolási rendszerekkel foglalkozik, közvilágítás üzemeltetésével nem. Továbbá nem rendelkezik Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kiadott Közvilágítás üzemeltetési engedéllyel sem.
A bírálatnál azonban végül nem ez döntött, hanem az, hogy a Swarco drágább ajánlatot adott, mint a Vill-Korr Plusz.
Üzlet Tiborczcal, jachtozás Borkaival
A Vill-Korr Hungária Villamosipari Kft.-val kapcsolatban – az EU csalás elleni ügynökségének vizsgálata alapján – 2018-ban megírtuk, hogy a kft. a 2010-es, hódmezővásárhelyi közvilágítási tenderen (amely prototípusként szolgált az Elios meneteléséhez) alvállalkozóként segítette ki Tiborcz Istvánt, a miniszterelnök vejét.
A nem sokkal korábban alapított Tiborcz-cég ugyanis még nem rendelkezett a szükséges anyagi és szakmai referenciákkal, azokat az alvállalkozói igazolták. A kettőből az egyik pedig a Vill-Korr Kft. volt.
A cég ezután számos állami közbeszerzést nyert el, és országos jelentőségűvé nőtte ki magát. Éves nettó forgalma stabilan 4-6 milliárd forint, a tulajdonos Gasztonyi Lászlónak és családjának pedig „bérelt helye lett” a leggazdagabb magyarok százas listáján.
A Vill-Korr azonban csak akkor került igazán az érdeklődés központjába, amikor 2019-ben nyilvánosságra került az akkori győri polgármester, a fideszes Borkai Zsolt jachtozós szexvideója. A botrányt „Az ördög ügyvédje” nevű blog robbantotta ki, amelynek anonim szerzője szerint Borkai ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán, valamint Gasztonyi László is gyakori vendég volt Borkai kiruccanásain – akárcsak Ackermann István, a Strabag területi igazgatója.
A győri kapcsolati hálót akkor ebben a cikkünkben mutattuk be:
Katus Eszter
atlatszo.hu
A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Dézsi Csaba felteszi a csúcsdíszt Győr város karácsonyfájára 2023. november 29-én a Vill-Korr Hungária dolgozóinak segítségével. (fotó: Dézsi Facebook-oldala)
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2024-06-11 08:03:03 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ