Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. február. 25


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Újabb képviselői kiváltságokat lobbiztak be Lázár tervébe a fideszesek
 
Napi Aktuális 2011-10-03 10:59:41
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Puhul a parlamenti képviselők juttatásairól, pótdíjairól szóló Lázár János által beterjesztett tervezet. A hvg.hu birtokába került koncepcióban már mobiltelefonpénz, hotelszámla-kiegyenlítés is szerepel, és várhatóan a bizottsági tagságuk után járó kiegészítést sem törlik el. A képviselői költségtérítések kifehérítését célzó frakcióvezetői javaslatot a Fideszben korábban is éles kritikával fogadták, a képviselők több kérése végül bekerült a koncepcióba.

 

Mobiltelefon-használatra is kapnának pénzt a benzinkártya és a lakásbérlet mellett a jövőben az országgyűlési képviselők Lázár János a parlamenti költségtérítések átalakítását és kifehérítését célzó tervezete szerint.

A hvg.hu birtokába jutott, a Fidesz képviselőcsoportja által többórás vita után kedden elfogadott koncepció több ponton módosult a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetőjének szeptember 23-i bejelentéséhez képest, igaz, a tervezet a Lázár által eredetileg maghatározott elemeket megőrizte.

A fideszes frakcióvezető múlt hét pénteken jelentette be, hogy a korábbi trükközések, visszaélések megszüntetése, a javadalmazási rendszer átláthatósága érdekében egy új sarkalatos törvényt dolgoz ki, amely szándéka szerint 2012. szeptember 1-én lép majd hatályba. Lázár azt mondta, a bruttó 750 ezer forintra emelendő alapdíj mellett semmilyen más pénzbeli juttatást nem kapnának a képviselők, így megszüntetné a főleg utazásra kapott választókerületi pótlékot, a lakhatási támogatást és a bizottsági helyekért járó különdíjat is.

Jöhet a "mobilpótlék"

A Fidesz képviselőcsoportja a 2012-es költségvetéssel foglalkozó keddi ülésén élesen bírálta a pár nappal korábban ismertetett elképzeléseket. A hvg.hu információi szerint a kormánypárti politikusok leginkább azt sérelmezték, hogy pótlékok eltörlése miatt számos kiadásukat nem tudják majd finanszírozni.

 

Többek között felvetették, hogy a mobiltelefon-számlájukat is állja az Országgyűlés, illetve a frakcióvezető vegye figyelembe, hogy a nagyobb és az aprófalvas választókerületek képviselői sokat utaznak, és a Lázár javasolta benzinkártya nem fogja fedezni ezek bejárását. Az ülést követően az egyik kormánypárti parlamenti képviselő azt mondta, még az is felvetődött, hogy a különféle megemlékezésekre a koszorút szintén a pótlékaikból állják a honatyák.

A hvg.hu birtokába jutott, a frakció által jóváhagyott koncepcióba már bekerült a képviselők telefonszámla-kiegyenlítésre vonatkozó kérése. A koncepció szerint az Országgyűlés hivatala havonta a minimálbér 30 százalékáig megtéríti a számlát. Mivel a kormány tervei szerint jövőre 92 ezerre emelkedik a minimálbér, 2012. szeptemberétől 27 ezer forintnyi telefonbeszélgetést fizethet ki képviselőnként a parlament.

Nagy az ellenállás
A Fidesz frakcióvezetője korábban már megszondázta a képviselőket, hogy mit szólnak a rendszer átalakításához, de az előzetes terveknek a hvg.hu információi szerint a nyáron elutasításban volt része. Lázár márciusban – miután több kormánypárti képviselőről kiderült, hogy szabálytalanul vette fel a költségtérítését – már beterjesztett egy törvénytervezetet a lakhatási támogatás kifizetésének szigorításáról, ám a kijelölt alkotmányügyi bizottság a mai napig nem vette tárgysorozatba.

300 kilométeren is túl

A koncepcióban található táblázat arra utal, hogy a benzinpénz ügyében is engedett Lázár a frakciótársak nyomásának. A frakcióvezető eredeti tervei szerint ugyanis az automatikusan járó több százezer forintos választókerületi pótlék helyett üzemanyagkártyát vezetnének be, amelyre havonta a főváros és a kerületi központ közötti távolság és az adóhatóság által rögzített üzemanyag-fogyasztási normák alapján kiszámolt összeget töltene fel a parlament, majd időközönként azt is nyilvánosságra hoznák, hogy pontosan ki, mennyit utazott.

Lázár szeptember 23-án csak néhány kategóriát ismertetett, így arról beszélt, hogy a fővárostól 100 km-re vagy azon belül lakó képviselők 1500 km-nyi, a 100-150 km-re található kerületet képviselők 3000 km-nyi, a 150-250 km közötti távolságból érkezők 4500 km-nyi üzemanyagot kapnak.

A hvg.hu birtokába került koncepcióban található táblázat – a ma is hatályos képviselői juttatásokról szóló törvénnyel összhangban – már 7 távolsági kategóriát határoz meg. Így a budapesti képviselők 2000 km-t, a 150-200 km-nyi távolságból érkezők 3500 km-t utazhatnak a parlament támogatásából, a 300 kilométeren túli választókerületűek pedig 5000 km-nyi benzinpénzre számíthatnak.

Lázár János azt javasolja, hogy a benzinkártyát senki másra ne ruházhassák át, szerepeljen rajta a használt autó rendszáma, és a képviselő neve. Mivel az Országgyűlés elnöke, alelnökei, és a frakcióvezetők jogosultak szolgálati autóra, ők nem kapnának üzemanyagkártyát. Azoknak a képviselőknek, akik egyben önkormányzati tisztviselők is, dönteniük kellene: a kártyát igénylik, vagy a település által biztosított költségtérítést. Ha esetleg autót kapnak az önkormányzattól – tipikusan ilyenek a polgármesterek –, akkor szintén nem kapnának benzinkártyát.

Lesz hotelszámla is?

Új elem a koncepcióban, hogy a lakhatási pótlék eltörléséért cserébe bevezetendő képviselői szolgálati lakás mellett, illetve helyett Lázár lehetővé tenné a hotelszámlák kiegyenlítését is, legalábbis a koncepcióban az szerepel, hogy a honatyák az Országgyűlés „által biztosított szállásra (hotelszoba, vagy lakásbérlet, vagy lakáshasználat) jogosult”.


A koncepció ugyanakkor leszögezi, hogy annak a képviselőnek, akinek lakása van a fővárosban, esetleg közeli hozzátartozója rendelkezik ilyennel, annak a parlament nem fogja biztosítani a lakhatását.

Szeptember 23-án a hvg.hu kérdésre, hogyan ellenőrzik azt, hogy a képviselőknek valóban nincs lakásuk Budapesten, Lázár János azt mondta: ha hamis adatokat adnak le, azzal bűncselekményt követnek el, és ő maga nem hiszi, hogy bármelyik képviselő ilyenre vállalkozna. Biztos abban, hogy az ilyen visszaéléseket a sajtó kiderítené.

A polgármesterek jól járnak

A megszüntetett, illetve a benzinkártyával és a lakásbérlettel kiváltott pótlékok helyett a fideszes frakcióvezető megemelné a képviselők fizetését. A koncepció szerint a tiszteletdíj jövő szeptembertől a helyettes államtitkári illetménnyel lesz azonos, azaz bruttó 750 ezer forint.

Jelenleg a képviselők alapilletménye 231 ezer forint, de ez csak látszólag kevesebb, mint a tervezett összeg: számos pótlék egészít ki. Így a fővárostól 250 kilométerre található választókerületben megválasztott, Budapesten lakással nem bíró, valamelyik bizottságban elnöki posztot betöltő és egy másik testületben tagként dolgozó képviselő havonta akár 1,1-1,4 milliót is kézhez kaphat. Tehát a fizetése közel 80 százalékát a pótdíjakból szedi össze. Az Origo által kedden közölt adatok szerint az új rendszerben a képviselők nagy többségének csökkenne a fizetése, közel 300-an rosszabbul járnának.

Míg a koncepció szerint a képviselőnek is megválasztott miniszterelnöknek, miniszternek, államtitkárnak, kormánybiztosnak, miniszterelnöki, miniszteri biztosnak választania kellene, hogy a kettő közül melyik fizetését kéri, az önkormányzatokból érkező honatyákat nem állítanák ilyen választás elé – pedig a frakcióban 70-80 olyan politikus ül, akinek valamilyen önkormányzati posztja is van.

A nagyobb városok polgármesterei – többek között Kósa Lajos, Rogán Antal, Lázár János, Pokorni Zoltán – vagyonbevallásuk szerint jelenleg 550-600 ezer forintos fizetést kapnak a településüktől a képviselői tiszteletdíj mellett. A kormánypárt vezetői a tavalyi választások óta többször jelezték, hogy 2014-től bevezetik az önkormányzati és a képviselői poszt összeférhetetlenségét, igaz, az új javadalmazási törvény 2012 szeptemberétől lenne hatályos, tehát három évig jól járnának a polgármesterek – a kormánytagokkal szemben.

Egy rejtélyesen eltűnt javaslat

A fizetéscsökkenésért cserébe a képviselők nemcsak benzinkártyát, vagy a parlament által bérelt lakást, esetleg hotelszobát kapnának, de több szakértőt is alkalmazhatnának. (Jelenleg képviselőnként egy szakértő, titkár alkalmazására van lehetőség.)


A hvg.hu birtokába került koncepció szerint a képviselőknek a jövőben három alkalmazottjuk lesz. Ebből kettőt az Országgyűlés fog fizetni, egyet a választókerület székhelye szerinti település, illetve a megyei listás képviselő esetén a megyeháza, a fővárosi listás képviselő esetében Budapest önkormányzata. Ezen felül a településeknek külön irodát kell majd fenntartaniuk a képviselőknek, vállalva az összes rezsiköltséget, köztük a vonalas telefon számláját, vagy az internet-előfizetést.

Jelentős változás – amit információink szerint kifogásoltak is a keddi ülésükön a fideszes képviselők –, hogy a jövőben az Országgyűlés nem fogja külön díjazni a frakcióvezetők és helyetteseik munkáját. A tervezet szerint a jövőben a képviselőcsoportok döntésére bíznák, hogy mekkora fizetést adnak a vezetőiknek, és azt a frakciónak járó éves keretből kéne finanszírozni.

Kikerült viszont a koncepcióból a parlamenti bizottsági helyek után járó pótdíjak eltörlése. A hvg.hu-nak egy, az ülésről távozó kormánypárti képviselő azt mondta, a frakció több tagja elégedetlenségét fejezte ki, amiért a koncepció nem díjazza a bizottsági munkát. Lázár János pénteki sajtótájékoztatóján ugyanis azt mondta, a házszabály szerint egy bizottsági helyet minden képviselőnek kötelező betölteni, ami szerinte ezért az általános képviselői feladatkör része, nem jár érte külön pótlék, a második-harmadik bizottsági tagság pedig nem kötelező – így ezeket a pótdíjakat is eltörölné.

Ezzel szemben a hvg.hu birtokába jutott koncepció már nem említi, sőt egyáltalán nem érinti a bizottsági pótlékok kezelését.

hvg.hu...nyomán

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-02-09 16:21:33 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ