Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. február. 25


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 A BM-ben maradt a felmentett helyettes államtitkár
 
Napi Aktuális 2011-10-04 06:41:19
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Juniusban ajánlotta fel lemondását Eiselt György, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, miután az Eclipse-ügy miatt hivatali vesztegetéssel gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség. Pintér Sándor augusztus elején el is fogadta a felajánlást, hogy még a gyanú árnyéka sem vetülhessen a minisztériumra. A leváltás azonban nem jelentette azt, hogy Eiseltnek a tárcától is távoznia kellett volna, jelenleg is a BM főosztályvezetőjeként dolgozik.

 

Főosztályvezető lett a Belügyminisztériumban a tárca augusztus elején lecserélt helyettes államtitkára. Eiselt György a jogszabály-előkészítő és koordinációs főosztály munkáját irányítja, mióta helyére Magyariné Nagy Editet nevezték ki.

Eiselt július közepén ajánlotta fel lemondását, azt követően, hogy az MTV Híradójában nyilvánosságra került, hogy hivatali vesztegetéssel gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség. A nyomozók az Eclipse-üggyel hozták kapcsolatba a Belügyminisztérium helyettes államtitkárát, és azzal gyanúsítják, hogy 2009-ben, a Nemzeti Közlekedési Hatóság főigazgatójaként egy Mercedes sportautót kapott használatra egy pályázat későbbi nyertesétől. A híradások szerint büntetőeljárás indult a cég vezetője ellen is, aki a gyanú szerint az autót bérelte a közlekedési hatóság főigazgatójának.

A Magyar Közlönyben jelent meg, hogy belügyi vezető helyettes államtitkári megbízatása augusztus 4-i hatállyal meg is szűnt. (A BM honlapján egyébként még nem vezették át a változást.) Pintér Sándor miniszter az üggyel kapcsolatban akkor azt mondta, a Belügyminisztérium érdeke, hogy bebizonyítsa, a gyanú árnyéke sem vetődhet rá. Azt azonban a miniszter nem tette hozzá, hogy a leváltás ellenére Eiseltnek nem kellett távoznia minisztériumból, hanem az apparátus egyik vezetője maradhat továbbra is.
Eiselt az Index kérdésére azt mondta, hogy a gyanúsítás a kormányzati pozícióval volt összeférhetetlen, a köztisztviselőség azonban ebből a szempontból nem ugyanaz, mint egy állami vezetői poszt. Eiselt szerint nem is a miniszter bizalmának kérdése, hogy maradhatott, hiszen az ártatlanság vélelme neki is jár, és folyamatban lévő eljárás miatt nem lehet csak úgy utcára tenni senkit. A volt helyettes államtitkár szerint egyébként az ügyében nyilvánosságra került információk és a valóság messze vannak egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől.

Eiselt állítása szerint nem követett el bűncselekményt, a feljelentések olyan csoportoktól érkeztek, amelyek így akarták ellensúlyozni, hogy bizonyos jogszabályváltozások miatt komoly gazdasági előnyöktől estek el. Eiselt az autóbérléssel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a történtek idején magánvállalkozó volt. Felfogása szerint ezért a szituáció ahhoz hasonlítható, mint amikor egy újságíró a lapja által vásárolt számítógépen dolgozik.

Eiselt és Pintér munkakapcsolata amúgy nem új. Eiselt 1990-től az Országos rendőr-főkapitányságon őr-járőrszolgálati osztályvezető-helyettes, majd a jogi osztály vezetője volt. Pintér országos rendőrkapitányként 1993-ban nevezte ki Eiseltet a főkapitányi titkárság vezetőjévé.

Ismét együtt dolgoztak az első Orbán-kormány idején, amikor az akkor is belügyminiszter Pintér előbb miniszteri biztosnak nevezte ki Eiseltet, majd 2000. február és 2002. október között a BM-ben informatikai és távközlési helyettes államtitkár volt. A kormányváltás után nem maradt sokáig a tárcánál, 2002 és 2007 között jogi-igazgatási szervező volt a Jumbo 2002 Kft. képviseletében. 2007 december elsején előbb a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalhoz tért vissza, két héttel később már a Nemzeti Közlekedési Hatóság Központi Hivatalánál köztisztviselői jogviszonyban elnöki tanácsadó, majd programiroda vezető, 2009. augusztus 1-jétől stratégiai és módszertani főigazgató.

Pintér újabb minisztersége Eiseltet szabályozási és koordinációs helyettes államtitkári poszthoz juttatta a belügyi tárcánál. Erről a mondott le júniusban.

index.hu...nyomán

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-02-09 16:21:33 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ