Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2024. február. 22


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Jó biznisz lesz az új választás!
 
Napi Aktuális 2012-09-19 17:36:42
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Budapest — Jól járhat, aki a következő választáson jelölteti magát. Míg 2010-ben egy képviselőjelölt 49 ezer forint állami támogatást kapott a kampányára az országgyűlési választásokon, addig 2014-ben akár 2-3 millió forint is ütheti a markát a tervek szerint, ha szó szerint vesszük Lázár János mondatait.

 

– „Minden jelölt a jelenleginél magasabb összegű – akár két-hárommillió forintos – hozzájárulást kap majd, amellyel a választások után tételesen el kell számolnia" – nyilatkozta a Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki tegnap két fideszes képviselőtársával beterjesztette a választási eljárásról szóló törvényjavaslatát. 

A tervezetük a kampánypénzekről ugyan nem rendelkezik, ezt valószínűleg egy másik jogszabályban rendzik majd. A támogatással hivatalosan el kell számolni, ám egyes szakértők szerint akár családon belül is eloszthatják, mondván a rokonok segítettek választási röplapokat nyomtatni, kihordani és megszervezni a rendezvényeket. Sőt a kampánycélra kapott pénzt választási gyűlés címén el is vacsorázhatják a barátokkal, hiszen ott is politizálnak az asztal körül.

– Ahol pénz lesz, rá fognak repülni az emberek. Így sokan csak a milliós kampánypénzért fognak indulni a választáson – mondta a Blikknek Kolláth György alkotmányjogász, aki szerint ennél sokkal kisebb összegért is sorban álltak az emberek, elég a botrányos kisebbségi választásokra gondolni. Kolláth szerint az a célja a Fidesznek, hogy ne a pártokhoz menjen a pénz, és hogy minél több ember jelentkezzen képviselőjelöltnek, ez pedig szétforgácsolhatja a kormányellenes erőket.

Lázár János törvényjavaslatában az is szerepel: sokkal egyszerűbbé teszik azok dolgát, akik képviselőjelöltek akarnak lenni. Míg korábban a kisebb pártok vért izzadtak, hogy összeszedjék a szükséges 750 kopogtatócédulát, most eltörölnék az ajánlószelvény gyűjtését. Elegendő lesz kétszáz ajánlást is összeszedni, ráadásul egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat. A választókerületek is nagyobbak lettek, számukat 176-ról 106-ra csökkentették, így egy körzethez már átlagosan 76 ezer választópolgár tartozik.

– Valószínűleg lepedőméretű szavazócédula fogja várni a voksolókat a szavazóurnáknál, annyi ember közül kell majd választani. Több tucat jelölt is indulhat egy választókerületben, ha nem kell ajánlószelvényeket gyűjteni – kalkulált László Róbert, a Political Capital választási elemzője.

A Blikk számításai szerint több milliárd forintot fizethet az állam a képviselőjelölteknek kampánycélokra. A csalók elrettentésére a büntetőtörvénykönyvet is módosítani fogják, hogy megbüntessék azokat, akik nem tudnak elszámolni a támogatással – ígérte Lázár János.

Blikk-információ
 

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2024-02-20 09:51:48 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ