Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2023. február. 6


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Állampapírba vándorló offshore-pénzek
 
Napi Aktuális 2012-09-19 17:45:11
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Magyar állampapírt is vásároltak az offshore-üzletemberek abból az ötvenötmilliárd forintból, amelyet az adóamnesztia lehetőségét kihasználva az elmúlt másfél évben hazahoztak. A szakértői becslés szerint a legalizált összeg nagyobb része honi befektetésekben, vállalkozásokban gyarapodhat ezután – írja szerdán utcára kerülő számában a Magyar Nemzet.

 

A lap kérdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tudatta: az idei esztendő első hét hónapjában 2,6 milliárd forint állami bevételt hoztak a kedvezményes előírások. A lehetőség nyomán tavaly 2,9 milliárdos összeghez jutott a közkassza, az amnesztiából így másfél év alatt 5,5 milliárd forint származott.

55 milliárdra lehet következtetni
Az offshore-paragrafusok egyébiránt úgy szólnak: ha valaki hazautalja a külföldről származó, vagy offshore cégben, külföldi bankszámlán tartott pénzét és az összeg után itthon tíz százalék adót fizet, a summa eredetét sem a honi adóhatóság, sem az igazságszolgáltatás nem firtathatja. Az 5,5 milliárdos adóbevételből tehát arra lehet következtetni, hogy az üzletemberek 55 milliárd forintot hoztak haza.

Grafika: Magyar Nemzet

„A pénz nagyobb része az országban marad” – mondta a Magyar Nemzet a szóban forgó summa lehetséges sorsát firtató kérdésére a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke. Herich György úgy véli: a magas hozamú befektetések és a vállalkozási lehetőségek egyaránt itthon tarthatják a korábbi offshore-vagyonokat. „Sokak magatartását korábban a biztonság iránti vágy hajthatta” – fogalmazott a szakember, arra utalva, hogy 2008–2009 táján számos pénzember offshore cégbe, adóparadicsomba menekítette az addig magyar befektetésekben tartott vagyonát. Akkoriban ugyanis sok szó esett az államcsődről, a honi viszonyok bizonytalanok, képlékenyek voltak. „Mára a helyzet megváltozott” – mondta Herich György, így többen visszahozták külföldről pénzüket, és azon ismét magyar állampapírt vettek. Az egyesületi elnök szerint a folyamatot az állampapírok kedvező kamata is segítette.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Versenyképes díjak, minőségi szolgáltatások
A tapasztalatok szerint akadnak olyanok is, akik inkább valamelyik itthon működő bankot bízzák meg azzal, hogy keressen offshore-vagyonuk számára megfelelő befektetést. „A honi bankrendszer nemzetközi viszonylatban versenyképes díjakat számít fel, a szolgáltatások minősége egyre jobb, a járulékos költségek alacsonyabbak” – magyarázta a lapnak szakember. Mindehhez ráadásul – folytatta – előnyös adószabályok társulnak.
Herich György kitért arra is, hogy a vállalkozások adóterhe érezhetően mérséklődött, így az offshore-pénzek akár új cégek, fejlesztések beindításához is hozzájárulhatnának. „Ám megjegyzendő – mondta –, hogy a piaci bővülés elmaradása visszavetheti az utóbbi folyamatot.”
A részletes adatokat böngészve szembetűnő, hogy az idei esztendő egyes hónapjaiban kiugróan nagy összegek érkeztek vissza. Idén májusban például 7,7 milliárd forintnyi offshore-pénz után fizették meg a kedvezményes adót, júliusban pedig 9,6 milliárd forintot legalizáltak.
Magyarország – más a helyzet

Kinyíltak a pénzcsapok májusban: egy hónap leforgása alatt 7,7 milliárd forintot hoztak vissza az offshore-üzletemberek, a tavaly óta élő adóamnesztia-szabály így már 44 milliárdot vonzott haza Magyarországra. Az összeg az esztendő végére akár a százmilliárdot is elérheti.
 
 
 
 

 

 
 
Offshore a nagyvilágban – a gazdagoknál maradtak a milliárdok

Összesen 280 milliárd dollárnyi adót spóroltak meg a gazdagok világszerte azzal, hogy körülbelül 32 ezer milliárd dollárra taksált vagyont mentettek ki offshore-cégekbe, illetve adóparadicsomokban nyitott titkos bankszámlákra – írta meg korábban a Magyar Nemzet.
 

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatják.
 
forrás:Magyar Nemzet
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2023-02-03 17:35:54 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ