Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 26


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Nincs mutyiföld rokonoknak az EU-ban
 
Napi Aktuális 2012-09-27 09:42:43
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Budapest ‒ Véget vetnének a gyanús földszerződéseknek olvasóink! A blikk.hu szavazóinak 80 százaléka ugyanis nem engedné a politikusrokonokat és a pályázatok elbírálóinak családtagjait az állami földek közelébe.

 

Mint a Blikk megírta, legutóbb az állami földeket pályáztató szervezet helyettes vezetőjének unokaöccse jutott 115 hektár bérelhető állami területhez. A helyzet pikantériája, hogy a nyertes Nagy Péterrel éppen nagybátyja, Nagy János, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnökhelyettese kötötte meg a bérleti szerződést. Korábban számos olyan esetről is beszámoltunk, amelyekben politikusok rokonai, közeli munkatársai jutottak földterületekhez.

Nagy Péter ügyében egyébként foghegyről válaszolt lapunknak az NFA, amikor azt firtattuk: nem szerencsétlen dolog-e, hogy éppen az unokaöcs nyert. Ők azzal zárták le az ügyet: minthogy ez nem szabálytalan, úgy az eljárás törvényes volt. Utóbbiban ugyan igaza van a szervezetnek, de nézve a nyugati példákat, lenne min változtatni.

– Nyugat-európai országokban sincs konkrét szabályozás az ilyen esetekre, de az íratlan szabályok tiltják a közeli rokonok helyzetbe hozását – mondta Kiszelly Zoltán politológus. – Ha mégis kiderül, hogy valaki visszaélt a pozíciójával, azt általában a közvélemény mondatja le, s a szerződést is érvénytelenítik.

A magyar érintettek gyakran azzal védekeznek a gyanús esetekben, hogy senkit nem lehet kizárni egy pályázatból, csak mert magas beosztású közeli rokona van. Ám Kiszelly szerint ezt is át lehet hidalni. Külföldön például maguk a hivatalnokok, politikusok jelentik be előre, ha rokonaik is pályáznak. A döntéshozók pedig külön kérik, hogy személyes érintettség révén ne maguk bíráskodjanak.

Megkérdeztük a Vidékfejlesztési Minisztériumot: megenged­hető-e, hogy – mint Nagyék esetében – magas rangú hivatalt betöltő személy közeli rokona nyerjen egy állami pályázaton. Illetve azt is szerettük volna tudni, hogy szerintük szükséges-e bármilyen törvénymódosítás ezek megelőzésére.

Kapcsolódó cikkek
Újabb földeknek keresik a gazdáját
Az eredetileg tervezetthez képest némi késéssel, de elkezdték meghirdetni az újabb állami földeket

– Az állami föld hasznosítása során az NFA törvényi kötelezettségének eleget téve a birtokok gazdaságos hasznosítását tartja szem előtt – írta válaszában a vidékfejlesztési tárca. – Az NFA nem nyomozó hatóság, így a haszonbérleti pályázatok bírálatánál nem vizsgálja és nem is vizsgálhatja a pályázó pártállását, rokoni és ismeretségi kapcsolatait.

Blikk-információ

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ