Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. június. 24


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Törvénysértő munkáltatók - továbbra is sokan trükköznek
 
Napi Aktuális 2010-10-27 12:54:05
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Kevesebb feketemunkást, de sokkal több szabadságolással és bérfizetéssel trükköző munkaadót találtak az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelet (OMMF) munkaügyi felügyelői az idei első féléves ellenőrzések során.

 

 

Az OMMF közel 15 ezer munkáltatót ellenőrzött az idei első félévben. A vizsgált munkaadók több mint felénél találtak jogsértéseket, amelyek az ellenőrzött munkavállalók 52 százalékát, több mint 71 ezer dolgozót érintettek hátrányosan.

Az arányok kedvezően változtak az előző évvel összevetve. A 2009-es első féléves ellenőrzésekkor ugyanis még a munkáltatók 62 százalékánál tártak fel jogsértéseket, amelyek a dolgozók 64 százalékát érintették.

A feltárt jogsértéseket elkövető nyolcezer munkáltató közül 6 ezer 300-zal szemben szabott ki az OMMF munkaügyi bírságot, összesen 2,1 milliárd forintot. A kiemelten ellenőrzött ágazatok közül a legtöbb munkaügyi bírságot, mintegy 633 millió forintot az építőiparnak sikerült produkálnia. A második helyezett a nyomozati és biztonsági tevékenységgel foglalkozóké: 430 millió forintot ebben a szektorban szabtak ki a felügyelők.

Az utóellenőrzések tapasztalatai szerint nemcsak a feketefoglalkoztatás jelentős az ágazatban, de számos egyéb munkaügyi jogszabályt is előszeretettel hagynak figyelmen kívül a munkaadók. A kereskedelemben és a vendéglátásban 377,3, a feldolgozóiparban 168,5, míg a mezőgazdaságban 138,3 millió forint munkaügyi bírságot szabtak ki a felügyelők.

Csökkenő mértékű, de még jelentős a feketefoglalkoztatás: az első félévben közel 20 ezer feketemunkást találtak, ez nyolc százalékkal kevesebb, mint 2009 hasonló időszakában. Hozzávetőleg 22 százalékkal nőtt a szabadsággal kapcsolatos jogsértések köre, de az előző év azonos időszakához képest csökkent a munkaidővel, pihenőidővel, rendkívüli munkavégzéssel összefüggő feltárt szabálytalanságok száma.

A legtöbb ilyen jogsértést 11 ezer dolgozót érintően a feldolgozóiparban találta az OMMF. Gyakori a visszaellenőrizhető tartalmú bérelszámolással, valamint a bérfizetés határidejét érintő szabályok megsértése: az összes feltárt szabálytalanság 15 százaléka tartozott ebbe a körbe.

napi.hu

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-06-14 06:55:26 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ