Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 26


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Ejtették a kellemetlenné vált ötmilliárdos légifotóbizniszt
 
Napi Aktuális 2010-10-30 08:55:42
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

A szerdai kormányülésen törölték az Országleltár projektet. Az ország légi fotózására kiírt ötmilliárdos tenderről az Index írta meg, hogy harmincszor drágább, mint az eddigi hasonló munkák, ráadásul a pályázati feltételeket éppen a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának régi cégére passzították.

 

 

Forráshiány miatt arra kérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Földmérési és Távérzékelési Intézet főigazgatóját, hogy az Országleltár első ütemére vonatkozó közbeszerzési eljárást nyilvánítsa eredménytelenné, közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) .

A csütörtök este kiadott közlemény szerint a döntés oka, hogy a Mal Zrt. ajkai zagytározójának 2010. október 4-i gátszakadása miatt a kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki, a minisztériumnak pedig jelentős összegekkel kell hozzájárulnia a károk elhárításához.

Az Index információi szerint viszont a nettó 4,8 milliárdos közbeszerzést nem a jövő évi költségvetés katasztrófaokozta új fejleményei torpedózták meg, hanem az, hogy kiderült róla, elképesztően túlárazták, ráadásul a kiírás módja korrupció gyanújat is felveti.

Ezért a szerdai kormányülésen újra elővették a VM javaslatát, amelynek nyári elfogadásában a jól csengő név, az országleltár is szerepet játszott.

Akkor még arról volt szó, hogy az állami tulajdonú termőföldek légi fotóira és a problémás nyilvántartási helyek korrigálására van szükség, és ehhez a már meglévő ortofotó adatbázist felhasználva, esetleg a honvédség eszközparkját igénybevéve készüljön egy friss dokumentáció. Információink szerint a kormányzat több tagját is meglepte, amikor erre a tervre 4,8 milliárd forintos közbeszerzési pályázatot írt ki a Vidékfejlesztési Minisztérium a hozzá tartozó Földmérési és Távérzékelési Intézeten (Fömi) keresztül.

A projektről az Index írta meg [1], hogy drága, mert a korábbi, hasonló nagyságú ortofotózások csupán 130-160 millió forintba kerültek, a pályázat pedig a munka nagyságához képest szokatlanul rövid időt hagyott a térképészeti cégeknek a felkészülésre. A tender október 15-én pénteken jelent meg, és október 25., hétfő reggel volt a leadási határidő.

A kiírás szokatlan jelentkezési feltételeket is tartalmazott. A jelentkezési kritériumnak feltüntetett másfél milliárdos éves forgalmat a magyar piacon csak a minisztérium közigazgatási államtitkárának, Farkas Imrének régi cége, a Geodézia Zrt. tudta teljesíteni.

index.hu....nyomán www.visszaelesek.hu

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ