Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2023. február. 6


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 "Elképesztően koncetrálttá vált a korrupció" – Bajnai londoni magyarokhoz szólt
 
Napi Aktuális 2013-03-14 16:58:55
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Bajnai sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonít a 2014-s választásoknak, mint bármely eddigi választásnak. "Életemben először ezért is léptem be múlt pénteken egy pártba, az általam is alapított Együtt 2014-be" – mondta a UCL egyetemen.

 

A jövő évi parlamenti választások kérdése nem egyszerűen az, hogy a baloldal legyőzi-e a jobboldalt, vagy fordítva, hanem korszakváltásnak kell következnie – mondta hétfő este Londonban Bajnai Gordon.

A volt miniszterelnök, a múlt héten párttá alakult Együtt 2014 mozgalom társalapítója a londoni UCL egyetemen Nagy-Britanniában élő magyaroknak tartott fórumot. A késő estébe nyúló beszélgetésen kijelentette, hogy ha a jövő évi választásokon nem sikerül véget vetni Magyarország "zuhanásának", akkor egy nemzedéknyi időre elveszhetnek a lehetőségek és a remények.

Bajnai Gordon hangoztatta: ezért sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonít a 2014-s választásoknak, mint bármely eddigi választásnak. "Életemben először ezért is léptem be múlt pénteken egy pártba, az általam is alapított Együtt 2014-be" – tette hozzá.

Véleménye szerint jövőre kormányváltásánál többet, korszakváltást kell elérni. Ennek keretében szavai szerint két évtizede nem rendezett kérdéseket kell megoldani; ezek között első helyen említette – és a legfontosabbnak nevezte –, hogy "a korrupciót gyökerestől kell kiirtani a politikából".

"Elképesztően koncentrált korrupció"

Bajnai Gordon szerint a korrupció nem az elmúlt három évben honosodott meg a magyar politikában, most azonban "elképesztően koncentrálttá vált". Bárhol, ahol "az állam valamit közbeszerez, ahol hirdet, ahol épít, beruház, mindenütt ugyanannak a vállalkozói csoportnak a különböző nyúlványai látszanak" – fogalmazott.

A volt miniszterelnök a pártja által ebben tervezett változtatások között megemlítette azt az elképzelést, hogy ha a magyar állam egy magáncéggel bármilyen szerződést köt, az csak akkor léphetne hatályba jogilag, ha előtte az internetre felkerül.

Az általa szükségesnek tartott korszakváltás további fontos elemének nevezte azt is, hogy ha a mostani kormányt sikerül leváltani, akkor "az inga ne lengjen vissza a túloldalra, ne megint bosszúállás következzen, mert ebből elég volt".

Bajnai Gordon szerint mindemellett "rendbe kell rakni az alkotmányt, amelyet épp most rontottak el még jobban, mint amilyen volt". A politikus szerint Magyarországnak "rendes, tisztességes alkotmányra" van szüksége, olyanra, amelyet a társadalom nagy többsége támogat.

Orbánék megkönnyítették a kétharmad megszerzését

Arra a kérdésre, hogy kétharmados többség nélkül egy új kormány miként tudna elfogadtatni új alkotmányt, Bajnai Gordon kijelentette: a következő választásokon "nagyon erős mandátumot" kell szerezni. Hozzátette: az a választási rendszer, "amelyet a Fidesz ráerőszakolt Magyarországra", sokkal könnyebbé teszi a kétharmados többség elérését, mint az előző választási rendszer.

Kétharmados többség híján is lehet azonban politikai egyezségeket kötni. "Kétharmaddal természetesen könnyebb, anélkül nehezebb, de akkor is meg lehet csinálni, ha van egy erős mandátum (...) Ha megbukik végre, megérdemelten ez a kurzus, annak következtében nagyon sok pozíció átértékelődik" – fogalmazott hétfő esti londoni fórumán Bajnai Gordon.

 

forrás:hvg.hu

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2023-02-03 17:35:54 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ