Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 26


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Áfacsalás miatti nyomozás egy CBA-közeli cég ellen – a jéghegy csúcsa?
 
Napi Aktuális 2013-12-02 17:07:43
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

 
Lehetséges-e, hogy ezer milliárdos nagyságrendben tűnik el az áfa a Horváth András által emlegetett kiskereskedelmi beszállítói láncok keretében, de még soha egyetlen egy sem bukott le? Kevéssé valószínű. Az országos médiumokba nem tudott bekerülni a hír, miszerint szeptember végén vádemelési javaslatot tett a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága egy közel 4 milliárd forint értékű áfacsalás ügyében. A csalással meggyanúsított cégvezető, illetve maga a cég is szorosan kötődik a CBA-hoz.
 
 

 A történet bűnügyi része két évvel ezelőtt, 2011. szeptember 27-én kezdődött: a NAV mintegy száz munkatársa 40 helyszínen tartott ellenőrzést és foglalt le dokumentumokat; ezzel egy időben őrizetbe vették az áfacsalással gyanúsított társaság két ügyvezetőjét is, illetve az ügyben érintett más cégek vezetői közül többeket. Biztosítási intézkedésként zárolták az érintett cégek számláit, és jelentős mennyiségű készpénzt, illetve vagyontárgyakat foglaltak le. A hír október 12-én jelent meg a kisalfold.hu-n, majd ezt követően az országos portálokon. A Kisalföld első híre meg is nevezte az érintett céget: „Lapunk információja szerint a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága őrizetbe vette a CBA-üzletlánc franchise rendszeréhez tartozó abdai székhelyű Delikát Kft. tulajdonosait, közülük kettőnek a bíróság elrendelte előzetes fogva tartását.

Hírgyártás szakmányban
A hírt átvették az országos médiumok is, csakhogy azt némileg eltorzítva és egy másik információval tévesen összekapcsolva közölték. Eszerint Csiszár Csaba alezredes, regionális bűnügyi igazgató megerősítette a Kisalföld értesülését, hogy az eljárás a Delikát Kft. ellen folyik. Holott egyrészt az alezredes az érintettekről nem mondott, nem is mondatott semmit, másrészt a Kisalföld híre szerint nem a Delikát Kft., hanem annak vezetői ellen indult eljárás.  Az az állítás tehát, miszerint a bűnügyi igazgató megerősítette, hogy a CBA-lánchoz tartozó Delikát Kft. ellen folyik nyomozás, nyilvánvalóan nem volt igaz. Ami igazán különös a történetben, az nem maga a pontatlan hírközlés, hanem hogy az állítás ettől kezdve önálló életre kelt. Az érintettek ugyanis először nem cáfolták a valótlan hírt – erre csak három nappal később, és feltűnően határozatlanul került sor.
Ez minimum szokatlan, hiszen egy kereskedelmi vállalkozás jóhírét kevés dolog erodálhatja inkább, mint ha csalással vádolják.  Tény ugyanakkor, hogy a négymilliárdos áfacsalással összefüggésbe hozott cég, a Portéka ABC Kft. többségi tulajdonosa maga a Delikát Kft, kisebbségi tulajdonosa pedig a Delikát egyik ügyvezetője, ifjabb Laki László, aki egyébként a Delikát többségi tulajdonosának, Laki Lászlónak a fia. A hírbe hozott, a Nyugat-Dunántúlon mintegy húsz CBA-boltot üzemeltető Delikát maga azonban jogi értelemben tiszta volt. Ennek ellenére a központi CBA kommunikációja tényként kezdte kezelni a hamis vádat: először elhatárolódtak a Delikát Kft-től, mondván, mindössze franchise-partnerről van szó.
A központi CBA-val (CBA Kereskedelmi Kft.) való kapcsolatról ugyanakkor mást mond az érintett: „A Delikát Kft. 1998-ban társult a CBA kereskedelmi lánchoz, melynek következtében nem csupán tagja lett a láncnak, hanem üzleti siker reményében egyik tulajdonosává is vált.” A két állítás egyszerre nem lehet igaz. Az elhatárolódással együtt a CBA Kft. szóvivője közölte, a működőképesség fenntartása érdekében, afféle megmentőként, „átveszik” a Delikát üzleteit Az ügyletet bejelentő közlemény továbbra is olyan homályosan fogalmazott a Delikáttal kapcsolatban, hogy annak alapján az Index egyértelműen, kijelentő módban áfacsalónak nevezhette a céget: „A CBA átveszi az áfacsaló cég üzleteit”- írták öt nappal az eljárás megindításának bejelentése után. Helyreigazítást különös módon ezúttal sem kért senki.
Másik CBA, másik áfacsalás
A hamis, a cég jóhírét súlyosan sértő állítást az érintettek később sem próbálták cáfolni, és a bejelentés után a „központi” CBA valóban átvette a Delikát üzleteit. A cég maga bő egy évvel később, a 2011-es  mérlegadatokhoz csatolt „Kiegészítő melléklet”-ben viszont már egész másképp interpretálja a történteket: „2011 októberében egy téves feltételezést tényként közölt a helyi lap, melyet később sajnos több országos hírportál is átvett anélkül, hogy pontosan meggyőződtek volna az ügy részleteiről. Ezekben a cikkekben nevesítik a Delikát Kft-t, mint egy bűncselekményt elkövető céghálózat központi szereplőjét. A Delikát Kft. a feltételezett bűncselekményben nem érintett. A társaság ellen nem folyt és jelenleg sem folyik vizsgálat illetve nyomozás.”
 
Forrás:atlatszo.hu
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ