Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2024. április. 13


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Norvég nagykövet: nem magyar, hanem norvég közpénzről van szó
 
Napi Aktuális 2014-09-12 09:56:29
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Tove Skarstein, Norvégia magyarországi nagykövete volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége. A téma természetesen az volt, hogy a magyar hatóságok egyre keményebben lépnek fel a norvég civil támogatási pénzek sorsáról döntő alapítványokkal szemben.

 

Skarstein szerint kezdetben technikai kérdésekről volt vita a felek között, amit könnyen meg lehetett volna oldani, de a magyar fél ehelyett egyoldalúan vizsgálatot indított, amivel nem tudtak egyetérteni, hiszen nem magyar, hanem norvég közpénzről van szó. Kérték, hogy megoldásként legyen egy közösen elvégzett auditálási vizsgálat, de ebben viszont a magyar kormány nem akart részt venni. 

A nagykövet szerint nincs jogi alapja a Kehi-vizsgálatnak (a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt a Lázár János vezette Miniszterelnökség kérte fel a vizsgálatra), mivel a norvégoknak megvannak a saját eljárási szabályaik, és saját adófizetői pénzeikkel mindig felelősen bánnak. A mostani támogatási pénzek kezelésének pedig van egy felelős szervezete, ami dönt a támogatások kiosztásáról,
“az ő munkájukban megbízunk”.
- mondta az Ökotárs munkájáról a norvég nagykövet. Mint ahogy az is kiderült, hogy az Ökotárs munkájával kapcsolatban soha nem kaptak korábban semmiféle panaszt.
Az Ökotárs volt az, amelyik minden a norvégok által támasztott követelménynek megfelelt a nagykövet szerint: nagyon magas szakmai hátteret tudtak felmutatni, pártkötődés pedig nem játszott szerepet kiválasztásuknál. Munkájukkal pedig maximálisan elégedettek: az alapítvány tartja a határidőket, jól kezelik a rájuk bízott keretet, működnek a döntési bizottságok.
Semmiféle vizsgálattal szemben amúgy nincs kifogásuk, de a mód nem tetszik nekik. Együttműködést és a közös érdekek szem előtt tartását szeretné Skarstein a most tapasztalt módszerek helyett.
Szerinte ez amúgy egy elszigetelt ügy a két ország kapcsolatában, hiszen két NATO-tagállamról van szó, közös kihívásokkal és gazdasági érdekekkel. Viszont ettől még meg kell oldani.
 
forrás: ATV    444.hu
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2024-04-12 06:44:24 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ