Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 26


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Összefonódásokra bukkant Papcsák Ferenc
 
Napi Aktuális 2010-11-03 16:19:54
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

 Papcsák Ferenc elszámoltatásért felelős kormánybiztos szerint a filmekben látott érdekhálóként működő, „polipszerű" összefonódásokról ad számot az a több száz megvizsgált tanácsadói szerződés, amelyet 2002 és 2010 között közpénzzel gazdálkodó költségvetési szervek és állami cégek kötöttek magántársaságokkal.

A vizsgálat tárgyát 12, elsősorban tanácsadó cég szerződése képezi. Ezek az elmúlt években 636 darab szerződésen keresztül bruttó 12 milliárd forinthoz jutottak, amelyből kilencmilliárd megbízási, tanácsadási díjra ment el. A kilencmilliárd forint közpénzből - tájékoztatása szerint - csaknem nyolcmilliárdot négy cég - a Telkes Csoport, az IFUA Horváth&Partners Kft., a Develor Tanácsadó Zrt. és a Deloitte Tanácsadó Zrt. között osztottak el.

 

A szerződések közös eleme a központilag szervezett alkalmazás, az indokolatlanul magas díjazás, a teljesítési dokumentáció részbeni vagy teljes hiánya, ugyanazon munka többszöri állami megrendelése és kifizetése, az arra hivatott állami apparátus helyett magáncégek indokolatlan igénybevétele, valamint indokolatlan továbbképzések „aranyárban", előkelő szállodában, luxustréningeken - mondta Papcsák, aki mind a hat pont alátámasztására több szerződést is idézett példaként.

„A kivételezett helyzetű társaságok árbevételének tetemes hányada közpénzből származott, és a nagy számú állami megrendelés gyakran megkerülhetetlen piacvezető tényezővé, szereplővé is tette őket" - vélekedett Papcsák, aki szerint az állami szektorban gyakorlatilag „kézről kézre" adták ezt a néhány társaságot. Példaként ismertette azt az ajánlatkérő levelet, amelyet a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága küldött az IFUA-nak.

 

Papcsák Ferenc közölte: a szakemberek folyamatosan vizsgálják a szerződéseket. A törvénysértő, az állam részére gazdaságilag hátrányos ügyekben a szükséges polgári, illetve büntetőjogi lépések jövő héten történhetnek meg. A kormánybiztos a feljelentések számára egyelőre nem tudott választ adni. Kérdésre azt mondta, ezt a rendszert nem lehetett volna úgy kitalálni, hogy nincs meg hozzá a megfelelő politikai-kormányzati felhatalmazása e társaságoknak.

A Magyar Közlönykiadó Kft.-nél lefolytatott vizsgálatok eredménye alapján hűtlen kezelés, sikkasztás és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt feljelentést tett az érintett minisztérium - közölte az elszámoltatási kormánybiztos.


 

Forrás: mno.hu


 

 

 

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ