Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2023. február. 6


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Kevés beteget engednek haza műtét után
 
Napi Aktuális 2016-09-07 06:21:11
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

 A hálapénz miatt sem érdekük az orvosoknak, hogy egynapos sebészeten belül lássák el a betegeiket, de a kórházigazgatók is félnek attól, hogy ha csökken az ágyak kihasználtsága, akár be is zárhatnak egyes osztályokat – közölték lapunkkal szakértők. A legfrissebb adatok szerint elenyésző azoknak az eseteknek a száma, amikor nem fektették be egy-egy osztályra a pácienseket, pedig az idei évtől már az egynapos ellátás finanszírozására sem lehet panaszuk a kórházaknak. 

 

Tavaly közel 2,4 millió beteget bocsátottak el a kórházak az osztályaikról, közülük valamivel több mint kétmillió pácienst engedtek haza, 231 ezer ember került át más osztályra, és 83 ezer beteg vesztette életét. Mindeközben azonban egynapos ellátás keretein belül mindössze 249 ezer embert kezeltek – derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) legfrissebb adataiból. A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint azonban jóval többször lehetne a műtét után néhány órával otthonába engedni a beteget. A mutatók szerint ilyen tekintetben a legjobbak között szerepel a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky-kórház, ahol tavaly több mint 32 ezer beteget bocsátottak el az osztályokról, és mindeközben csaknem hatezer egynapos ellátási esetet listáztak, vagyis az összes páciens 15 százaléka még aznap hazamehetett a beavatkozás után.

Bodnár Attila, a kórház főigazgatója arról beszélt a Magyar Nemzetnek, az egynapos sebészet régóta napirenden lévő kérdés, ez ugyanis kényelmesebb a betegeknek és költséghatékonyabb megoldás is. Szóba kerülhet sérv-, szürkehályog-, szemhéj- vagy bizonyos urológiai és plasztikai sebészeti műtéteknél is.
Változott a szabályozás
A főigazgató szerint nagy változást hozhat az alkalmazás gyakoriságában, hogy egy idei rendelet szerint az egynapos sebészeti műtéteket már az értékükön finanszírozzák, vagyis ugyanakkora összeget kap a műtétre a kórház az OEP-től, ha bent tartja a beteget, mint ha hazaengedné. Korábban ez nem volt így, ezért valóban anyagi érdekük fűződött az intézményeknek ahhoz, hogy bent tartsák pácienseiket. A mostani változás azonban arra ösztönözheti az intézményeket, hogy több egynapos sebészeti beavatkozást vállaljanak, ezzel pedig egy nagyobb intézmény akár több tíz millió forintot is spórolhat évente.
Szakmai körökben ismeretes, hogy sok kórházvezető szerint csökkenhet az intézményük finanszírozása, ha nincsenek megfelelően kihasználva a rendelkezésre álló ágyak. Bodnár Attila szerint ennek is szerepe lehet abban, hogy inkább befektetik a betegeket. Emellett a hálapénz is érv, ha ugyanis benntartják a pácienst, a hozzátartozók hajlamosabbak többet fizetni az orvosnak. A hálapénz szerinte a többi között ezért is káros, hiszen rossz irányba befolyásolja a viszonyokat.
 
forrás:mno.hu
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2023-02-03 17:35:54 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ