Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 26


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Jogerősen méltatlan a polgármester
 
Napi Aktuális 2017-01-15 08:15:53
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

 

Jogerősen is megállapította Gyömrő polgármesterének, Gyenes Leventének a méltatlanságát a Budapest Környéki Törvényszék – ismerte el lapunknak Hauser Antal, a Pest megyei település kommunikációs referense. Elmondta: Gyenes Levente még nem kapta kézhez a bírósági végzést, de ügyvédje betekintett a bírósági iratokba. Ezekből kiderült, január 11-én helybenhagyták a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elsőfokú döntését, s ez azt jelenti: azon a napon megszűnt a gyömrői polgármester tisztsége. Ugyan a méltatlansági eljárást kezdeményező Pest Megyei Kormányhivatalnak sem postázták még a határozatot, Gyömrő hivatalos honlapja szerint ténylegesen jogerőre emelkedett. Jelenleg tehát a polgármesteri tisztség betöltetlen. A választási eljárásról szóló törvény előírásai alapján a helyi választási bizottságnak a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belülre kell kitűznie az időközi választást. A polgármesteri feladatokat várhatóan április első feléig Mezey Attila alpolgármester látja el.

 

 Gyenes Levente ellen azért indított méltatlansági eljárást a kormányhivatal, mert a volt polgármestert múlt áprilisban a Szegedi Ítélőtábla a kecskeméti számlagyárként elhíresült ügyben adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen kilenc hónap – két évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte. Ennek ellenére a Gyömrő 2000 Kör jelöltjeként a tavaly augusztusi időközi választáson jóval több mint kétharmados aránnyal újra bizalmat szavaztak neki (2002 óta minden önkormányzati voksoláson győzött), miután lemondott tisztségéről a büntetőpere után. Ekkor kezdődött a jogi vita a kormányhivatal és a polgármestert támogató civil szervezet képviselőinek többségével működő gyömrői képviselő-testület között. A kormányhivatal jogértelmezésében az önkormányzati törvény alapján mindaddig fennáll a méltatlanság, amíg a felfüggesztett börtönbüntetés tart. Mivel azonban a polgármestert a közügyektől nem tiltották el, újra indulhatott az időközi választáson.

Gyenes Levente 2016. szeptember végéig saját maga lemondhatott volna ismét posztjáról, de nem tette, ezért a kormányhivatal kérte polgármesteri tisztségének megszüntetését a gyömrői képviselő-testülettől. Ám a helyi képviselők október 29-i tanácskozásukon nem mondták ki a méltatlanságot. Az eddigi városvezető korábban lapunknak azt mondta: akkor sem indulna el a három éven belül megrendezendő harmadik polgármester-választáson, ha az indulását lehetővé tévő jogszabályok még hatályban lennének. Bár az Igazságügyi Minisztériumban Trócsányi László miniszter felkérésére külön munkacsoport alakult, hogy kidolgozza: erkölcsi bizonyítvány nélkül, tehát büntetett előélettel senki ne lehessen polgármester, a jogszabálytervezet a mai napig nem készült el.

Hauser Antal szerint Gyenes Levente – ahogy ígérte – ezek után nem tervezi az újraindulását. A Gyömrői Hírhatár Online úgy tudja, a Gyömrő 2000 Kör Mezey Attilát indítaná. Horváth István, aki a 2016-os időközi polgármester-választáson a Fidesz–KDNP által támogatott független jelölt volt, a Magyar Nemzetnek későbbre ígért helyzetértékelést.

 

forrás: Magyar Nemzet

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ