Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. szeptember. 20


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Állati sok millió Kósa Lajos közelében
 
Napi Aktuális 2018-02-05 13:34:49
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

 Csak pár éve gazdálkodik a miniszter államtitkárának angoltanár felesége, de tavaly 424 milliós támogatást kapott. Állattartó csakúgy, mint Kósa Lajos idős anyukája.

 

 109 millió forint, főleg uniós támogatást kapott „sertéságazat fejlesztésére” Kósa Lajos tárca nélküli miniszter egyik államtitkára feleségének cége a múlt év végén. Ezzel az összeggel együtt csak tavaly bő 400 millió forint állami és uniós támogatást kapott az alig hat éves cég. A társaságot egyébként úgy vezeti ilyen eredményesen Horváth István államtitkár angoltanár felesége, hogy nem találtuk nyomát annak, hogy a cég 2011-es alapítása előtt is foglalkozott volna mezőgazdasággal.

Horváth István tavaly októberig a kormány sertésprogramért felelős miniszteri megbízottja volt, ma pedig a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) elnöke. Ez a szervezet nemrég a nagy nyilvánosság előtt is ismert lett. Horváth ugyanis a szövetség elnökeként állt ki Kósa Lajos mellett miután lapunk feltárta: a miniszter idős, 82 éves édesanyja egy fél sertésteleppel lett gazdagabb, és a gazdaság később 123 milliós állami támogatást kapott. A politikust védelmező közleményben Horváth arról nem tett említést, hogy Kósa Lajos a közvetlen felettese, de a szöveget minisztere sajtófelelősének az e-mail címéről küldték el a médiának.
Horváth felesége cégének újabb támogatása különös azért is, mert az agrártársaság hasonlóan csodás módon gazdagodik, mint Kósa miniszter rokonságában feltűnő más cégek. A 2011-ben Nagydorogon megalapított, majd éveken át szinte vegetáló Bikácsi Agrár Kft. néhány év alatt támogatásból és hitelből több mint 800 millió forintnyi tőkéhez jutott, a cég eszközállománya pedig hússzorosára nőtt. A legutolsó ismert, 2016-os cégmérlegében is olyan tételek találhatóak, amelyeket egy átlagos magyar agrár kisvállalkozó legfeljebb az álmaiban láthat: a gépállomány egy év alatt a háromszorosára, az állatállomány pedig tízszeresére nőtt. Ráadásul az eszközállomány meredek növekedésébe még nem számolhattuk bele a tavalyi eredményeket: csak 2017-ben összesen 424 millió forint pályázati pénz ömlött a vállalkozáshoz különféle címeken.
Horváth államtitkár korábban azzal indokolta felesége cégének sikertörténetét, hogy a családja évtizedek óta foglalkozik állattartással. Annyi tudható: az édesapja téeszelnök volt Nagydorogon. Horváth egyébként agrárvégzettsége ellenére korábban ruházati kereskedelemből élt, és angoltanár feleségének sem volt sokáig mezőgazdasági érdekeltsége.
A fideszes politikus először – még szekszárdi polgármesterként – a 2013-as trafikbotrány idején került reflektorfénybe. Egy Hadházy Ákos által készített hangfelvétel szerint a helyi Fidesz tagjaival végigkonzultálta, hogy a helyi pályázók közül ki kaphat trafikot és ki nem – miközben hivatalosan még az sem volt tudható, kik pályáznak. A trafikbizottság később nagyjából azoknak adott trafikot, akiket a hangfelvétel tanúsága szerint erre Horváth és a helyi Fidesz méltónak talált, ám a Polt Péter vezette ügyészség gyorsan lezárta az ügyben indított vizsgálatot.
Batka Zoltán
 
népszava online
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-09-14 19:32:04 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ