Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. június. 24


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Egy 30 cégből álló bűnszervezet 3 milliárd forint adót csalt el
 
2021-06-04 06:56:45
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

 A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség indítványozta, hogy rendeljék el annak az öt személynek a letartóztatását, akik 30 gazdasági társaságból álló bűnszervezetet működtettek, és 3 milliárdos kárt okoztak az államnak, olvasható az ügyészség honlapján.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak 2016. évtől kezdődően hoztak létre egy több mint harminc gazdasági társaságból álló, többszintes bűnszervezetet. A szervezet célja őrző-védő szolgáltatások nyújtása a megrendelők felé és ennek keretében a vonatkozó közterhek, így az általános forgalmi adó és az alkalmazottak utáni járulékok meg nem fizetése volt. A számlázási lánc alsó szintjén álló gazdasági társaságok sem az adó, sem a járulékok vonatkozásában bevallásokat nem nyújtottak be, vagy ha igen, akkor befizetésük nem volt az állami költségvetés felé. Mindezeken túlmenően a gazdasági társaságokat folyamatosan hozták létre, szüntették meg vagy fantomizálták egy ügyvéd segítségével.
 
A nyomozás során kiderült az is, hogy a bűnszervezet vezetőjének irányítása alatt állt valamennyi, az őrző-védő szolgáltatásban érintett gazdasági társaság még akkor is, ha a cégjegyzék szerint a vezetők mások voltak. A strómanokat hátrányos helyzetű személyek közül választották ki, akik anyagi ellenszolgáltatás fejében névlegesen vettek részt a cégalapításban, azt követően azonban mind a cégeket, mind a cégek bankszámlái feletti és egyéb rendelkezési jogokat átadták a bűnszervezet vezetői részére.
A keddi napon a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád-Csanád Megyei Vizsgálati Osztálya által szervezett, összehangolt akcióban több helyszínen kutatásokat tartottak, eszközöket foglaltak le, valamint 5 személyt őrizetbe vettek. Az őrizetbe vett gyanúsítottak között volt a bűnszervezet vezetője, továbbá könyvelője, adminisztrációs ügyintézője és a színlelt könyvelés végzője, a strómanok és a vezetésükkel érintett cégek biztosítója, a cégeket alapító ügyvéd, valamint a pénzeket elosztó személy is.
A bűnszervezet általános forgalmi adó adónemben működése alatt az állami költségvetésnek 1,6 milliárd, míg a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékok vonatkozásában 1,7 milliárd vagyoni hátrányt okozott.
A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban a főügyészség öt személy letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését indítványozta a nyomozási bíró felé. A főügyészség álláspontja szerint valamennyi terhelt vonatkozásában fennáll a szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsításának, valamint a bűnismétlésnek a veszélye.
forrás:444.hu
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-06-14 06:55:26 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ