Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2023. november. 30


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Két hét alatt orvosi diplomát is lehet szerezni a diplomagyárakban
 
Bírósági szakban lévő ügyek 2021-06-14 06:55:26
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

 

Több ezer orvos dolgozik Olaszországban „vásárolt” diplomával – sokan közülük valamelyik romániai magánegyetemen szereztek felsőfokú oklevelet, miközben egy szót sem beszélnek románul.

Jelenleg 300 olaszországi orvostanhallgató tanul román állami, további 700 magántulajdonban lévő felsőoktatási intézményben. A legutóbbi botrány a nagyváradi egyetemen robbant ki, de problémák merültek fel más romániai magánegyetemek kapcsán is. Olaszok százai, ezrei szereztek diplomát Romániában anélkül, hogy ismernék a román nyelvet, miközben hivatalosan orvosképzés Romániában mindössze két nyelven zajlik, románul és magyarul - írja a nol.hu.

 

 „Hogyan zajlik a képzés Nagyváradon? A hallgatók tizenöt napig előadásokat hallgatnak, majd hazatérnek. Fél év múlva újabb két hétre Nagyváradra utaznak. A kurzusokat olasz nyelven tartják, ahogy a vizsgákat is, ami ellentmond a nemzetközi előírásoknak” – ecsetelte a problémát Mario Festa, a római La Sapienza egyetem professzora a román közszolgálati rádióban. Hogyan működnek a "diplomagyárak"? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

A Spiru Haret magánegyetem épülete Romániában - itt robbant ki az elmúlt évek legnagyobb botránya


A karra felvételi vizsgával lehet bejutni, felkészülni pedig az egyetem honlapján közzétett felvételi útmutató szerint a 11. osztályos biológia tankönyvből kell. Egyetlen könyvről van szó, de egy nem román anyanyelvű diák számára a lehetetlenséggel határos vállalkozás, különösen, hogy az olasz oktatási minisztérium által indított vizsgálat kimutatta: az olaszországi hallgatók többsége egyetlen szót sem tud románul. Ennek ellenére az elmúlt években százával szereztek itt orvosi oklevelet olasz állampolgárok. Mario Festa szerint bizonyos egyetemeken „vélt vagy valós kreditek alapján” egyenesen harmadévre vettek fel olasz orvostanhallgatókat.

Az első, hamis diplomával kapcsolatos botrány 2000-ben robbant ki, azóta a római kormány több intézkedést is hozott, hogy elejét vegye a jelenségnek. A román egyetemek vezetői cáfolják, hogy „diplomagyárat” működtetnének, és ügyészségi eljárás sem bizonyítja ilyenek létezését. Ugyanakkor az itáliai rendőrség évente mintegy ezer olyan személyt azonosít, aki hamis iratok alapján, szakképzettség nélkül gyakorolja orvosi „hivatását”. A legnagyobb romániai diplomabotrányról 
itt olvashatsz.

eduline

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2023-11-27 07:36:16 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ