Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2022. január. 17


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Vizsgálnák, hogyan kerülhetett olyan vendégház a fideszes képviselő földjére, ami nem az övé
 
2021-09-14 19:23:28
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

 A Transparency International adatigényléssel próbálja meg tisztázni, milyen jogi konstrukcióban kerülhetett Varga Gábor Fejér megyei fideszes országgyűlési képviselő cecei földjére egy EU-s támogatásból épített kétszintes vendégház, ami nem az övé.

24.hu szerdán számolt be arról, hogy a kormánypárti politikus tulajdonában lévő földbirtokára egy – jó részt a képviselő rokonaiból álló – turisztikai egyesület 2015-ben uniós támogatásból építtetett szálláshelyet, Varga azonban azt állítja, hogy a jakuzzival felszerelt, kétszintes, ötszobás épülethez neki semmi köze.

 

 A kormánypárti politikus azt írta lapunknak, hogy az elsőként Hadházy Ákos független képviselő által bemutatott vendégház bérleti szerződéssel került a szántóföldjére, más a tulajdonosa, és ez az oka, hogy a képviselői vagyonbevallásában csak a földet tüntette fel, a házat nem.

Varga a Fidesz tehetős földbirtokos képviselői közé tartozik, jelenleg 43 kisebb-nagyobb méretű földterülettel rendelkezik, amelyek között egy 24 hektáros erdő is van. A vendégházat egy olyan, 3,2 hektáros, eredetileg szántóból, szőlőből és nádasból összetevődő területen húzták fel, ami a képviselő családi házától – ez a vagyonbevallásában tanyaként van feltüntetve – néhány száz méterre található.
A Transparency International jogértelmezése szerint nehezen tartható Varga érvelése, mert jogi szempontból a földhivatalnak is megküldött szerződés hiányában az épület tulajdonjoga azé, akié az épület alatt fekvő telek. A tulajdoni lap tanúsága szerint viszont az elmúlt fél évtizedben nem lett elkülönítve a vendégház a képviselő földjétől. Egy 2016-os földhivatali bejegyzésben csak azt tüntették fel, hogy „szálláshely, szolgáltató épület” került a szántóföldre,
arra azonban semmi sem utalt, hogy a kettőnek más lenne a tulajdonosa.
Az épületet működtető Dél-Mezőföld Turisztikai Desztináció Menedzsment Egyesület tagjainak nagy része Varga rokonságából áll. Az egyesület elnöke, Koncz-Völgyi Tímea, a képviselő sógornője, az alapítók között pedig ott van a képviselő felesége és anyósa, Vargáné Koncz Erika és Konczné Kasos Erika is. Rajtuk kívül a tíz alapító közül két cég és egy nőegylet is közvetlenül köthető vagy köthető volt a Koncz-rokonsághoz.
A 24.hu kereste a Dél-Mezőföld Egyesületet, hogy megtudjuk, milyen forrásból, milyen tulajdoni konstrukcióban és milyen bérleti szerződéssel építették a fel a házat. A vendégház telefonszámán azt közölték, hogy írásban minden kérdésre válaszolnak, de válasz aztán nem érkezett.
A képviselő rokonsága más ügyletek kapcsán már két éve bekerült a hírekbe: Konczék ugyanis érintettek Simonka György békési fideszes képviselő büntetőperében. Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt került a vádlottak padjára Varga Gábor apósa, Koncz Gyula, valamint sógora, Koncz Ákos is. A vád szerint Konczék közreműködése nyomán 259 millió forint vagyoni hátrány érte az Európai Uniót, ők maguk pedig 17 millió forintot kerestek a túlárazott eszközbeszerzéseken. Koncz Gyula egy ideig előzetes letartóztatásban is volt. Varga Gábort 2019-ban azt mondta lapunknak:
Nem hiszem, hogy azért nekem bármilyen felelősséget kellene vállalnom, hogy az apósom vagy a sógorom mit csinál.
24.hu
 
 
 
 
 
 
 
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2022-01-17 09:10:10 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ