Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2022. január. 17


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Lengyel elnöki vétó, és ami utána jöhet
 
2021-12-28 13:09:49
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Megvétózta hétfőn Andrzej Duda lengyel elnök a külföldi részesedésű média működéséről szóló törvény módosítását, emlékeztetve a jogszabály által kiváltott negatív bel- és külpolitikai visszhangra. Azzal indokolta a döntését, hogy Lengyeloszágnak nincs szüksége egy újabb, nyugtalanító, megosztó ügyre – írja a 24.hu.

 

 Egyáltalán nem tartja kizártnak azonban a Frankfurter Allgemeine Zeitung, hogy Lengyelországban belpolitikai bonyodalmak származnak Duda vétójából. A német kommentátor szerint ugyan jót tesz a sajtószabadságnak, hogy a Discoveryt nem kényszerítik érdekeltsége eladására, ám a kutyaszorítóba került PiS könnyen még tovább radikalizálódhat.

A kormánytábor egyébként is válságban van az utóbbi jó egy évben, a vita a követendő irányról folyik, és belső intrikák tarkítják. A kormány csak egy töredék csoport jóvoltából élvez többséget a parlamentben. A szétesés folyamatát felgyorsíthatja, hogy az elnök most keresztbe tett annak a jogszabálynak, amely miatt a Jog és Igazságosság még az Egyesült Államokkal is hajlandó lett volna szkanderozni.
Európa annyiban fellélegezhet, hogy egyelőre nem súlyosbodnak a lengyeleknél a jogállami hiányosságok. Ám félő, hogy a PiS csak még szélsőségesebb lesz a belső nehézségek miatt, miután a hatalom elvesztése fenyegeti. A belső bonyodalmak azután könnyen kihathatnak az EU-ra. Méghozzá pont akkor, amikor az agresszív orosz politika miatt minden eddiginél fontosabb a tagállamok stabilitása és megbízhatósága. A Kremlben megint csak örömmel figyelik a lengyel politikai következményeit.
Das Veto von Polens Präsident Andrzej Duda gegen das Rundfunkgesetz kann weitreichende politische Folgen haben. Das rechte Regierungslager befindet sich seit Dudas zweitem Wahlsieg vor gut einem Jahr ohnehin in einer Dauerkrise, die von Richtungsstreitigkeiten und persönlichen Intrigen befeuert wird. Im Parlament kommt die Regierung nur noch dank einiger Splittergruppen auf eine Mehrheit. Dass nun der Präsident ein Veto gegen ein Gesetz einlegt, das die Führung der PiS sogar um den Preis eines Zerwürfnisses mit den Vereinigten Staaten durchsetzen wollte, dürfte die Zerfallsprozesse noch beschleunigen.
Für den Rest Europas ist das nur insofern ein Grund zum Aufatmen, als zu bestehenden Mängeln an der Rechtsstaatlichkeit in Polen fürs Erste kein Problem mit der Medienfreiheit hinzukommt. Es ist jedoch zu befürchten, dass sich die mit ihren inneren Schwierigkeiten einhergehende Radikalisierung der PiS, die etwa in schrillen antieuropäischen Tönen zum Ausdruck kommt, angesichts eines drohenden Machtverlusts fortsetzt. Die Gefahr innenpolitischer Turbulenzen mit direkter Auswirkung auf die EU ist groß. Und das zu einer Zeit, in der wegen der aggressiven Politik Russlands für EU und NATO die Stabilität und Verlässlichkeit ihrer Mitglieder im Osten wichtiger ist als je zuvor. Im Kreml wird man die Folgen der PiS-Politik wieder einmal mit Freude sehen.
MÚOSZ -faz.net
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2022-01-17 09:10:10 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ