Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2023. február. 6


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Műszaki vizsgaállomások korrupciós ügye: négy évet kapott egy kormányhivatal egyik vezetője
 
Napi Aktuális 2022-02-09 08:54:00
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

 Négy év szabadságvesztésre és 2 500 000 forint pénzbüntetésre ítélték egy kormányhivatal járműműszaki osztályának egyik vezető beosztású dolgozóját, írta a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményében. Az elsőrendű vádlott beismerte bűnösségét a műszaki vizsgaállomásokkal kapcsolatos korrupciós ügyben.

A Fővárosi Törvényszéknek ez volt az első előkészítő ülése egy összesen 70 vádlottas büntetőeljárásban. Az ülésen a megjelent öt vádlott közül hárman beismerték a bűnösségüket, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról.
A bíróság bűnösnek mondta ki az első-, a negyed- és az ötödrendű vádlottat többek között hivatali vesztegetés és közokirat-hamisítás bűntettében. Utóbbi kettőt 5-5 millió forint pénzbüntetésre és másfél, illetve két év szabadságvesztésre ítélték, amit az ötödrendű vádlott esetében felfüggesztettek öt év próbaidőre.
 

 Az ítélet szerint a kormányhivatal járműműszaki osztályán vezető beosztásban dolgozó vádlottnak a vele jó kapcsolatba kerülő ügyfelek – az egyes vádlottak – közül többen 1 és 100 ezer forint közötti összegeket ajánlottak fel azért, hogy különböző előnyöket biztosítson nekik, vagy őket érintő belső információkat, adatokat adjon át. Az illető az ajánlatokat elfogadta, sőt, később ő maga jelezte ügyfeleknek, hogy jóindulatú vagy soron kívüli elbírálást tud nyújtani.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte többek között a három ember beismerését, együttműködésüket a hatósággal, valamint azt, hogy kiskorú gyerekekről, illetve az elsőrendű vádlott esetében idős szülőről gondoskodnak.
Súlyosbító körülménynek számított viszont a bűntett huzamosabb ideig tartó, folytatólagos elkövetése, és az első- és negyedrendű vádlott esetében azok kezdeményező szerepe és a korrupciós cselekmények gyakorisága.
Az ítéletet az ügyész és az ötödrendű vádlott tudomásul vette, a negyedrendű vádlott enyhítésért és a végrehajtandó szabadságvesztés felfüggesztéséért fellebbezett, míg az elsőrendű vádlott három munkanap gondolkodási időt kért.
A többi 65 vádlott vonatkozásában folytatódnak az előkészítő ülések, a következő február 10-én lesz.
forrás: telex.hu
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2023-02-03 17:35:54 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ