Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2024. július. 15


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 10 milliárdból varázsolja újjá a Puskin utca 4-et Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége
 
Napi Aktuális 2024-02-20 09:51:48
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

 TRANZIT HÁZ, KOMMENTÁR ALAPÍTVÁNY

Fotó: Karancsi-Albert Rudolf
2024. FEBRUÁR 19.
10 milliárdból varázsolja újjá a Puskin utca 4-et Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége
A Kommentár Alapítvány 3 milliárd forintot kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától 2022-ben a Puskin utca 4. felújítására. 2022-ben 11 milliárdot kaptak a magyar felsőoktatás éves összköltségvetésének megfelelő vagyonú Mathias Corvinus Collegium Alapítványtól, ennek nagy részét a felújításba forgathatják. A tendert Mészáros gyerekeinek cége nyerte meg.

 

 Elindult az építkezés a Puskin utca 4. alatt. Ez az épület a Magyar Tisztviselők Országos Egyesületének székházaként épült 1898-ban, 1899. március 2-án adták át, olvasható az Építészfórum cikkében. Megírtuk a kalandos életútját, hogy korábban a Szcientológiai Egyház tulajdonában volt – 2016-ban egy ingatlanos oldalon meg is hirdették eladásra 850 millió forintért, miután kútba esett a terv, hogy itt legyen az egyház székháza.

Azután 2020-ban a Kommentár Alapítványhoz került –

rendeletben kapta meg a kormánytól.

Az alapítvány képviselője Simon Ildikó Beatrix, aki a kuratóriumban is tag, Békés Márton történész, a Terror Háza kutatási igazgatója és Stibrányi Márton Miklós, a Tabán LC egykori labdarúgója. Az alapítvány a 2023-as beszámolója alapján 1,3 milliárdos bevételt mutathatott fel 2022-ben, ebből 111 millió forint támogatás, 356 millió forint „pénzügyi műveletek eredményei”-ből származik.

De kapott nem kevés pénzt a Miniszterelnöki Kabinetirodától: 2,49 milliárdot, és érkezett pénz a Mathias Corvinus Collegium Alapítványtól (MCC) (444,6 millió), az MVM-től is (50 millió), összesen a „cél szerinti juttatások” kimutatása 3 milliárd forint felett volt kicsivel. A Kabinetirodától kapott pénz az épület felújításához kellett.
Simon 2021-hez képest kevesebb juttatást kapott elnökként: 17 millió helyett 10 millió forintot. Bankszámlán 3,99 millárd forintja van az alapítványnak, értékpapírban 7,28 milliárdja. Az alapítvány tevékenysége ehhez képest: a Kommentár című folyóirat kiadása, a Tranzit fesztivál megrendezése évente háromszor, illetve a Tranzit Képzés, amely 18-28 éves fiataloknak nyújt közéleti képzést (ennél többet nehéz megtudni, mert a képzés weboldala le van tiltva, kártékony webhelynek ítéli a vírusirtó, nem enged tovább), és ahogy írják, a Puskin utca 4-ben képzési központ és közösségi tér kialakítása kezdődik meg 2024-ben.
A 2020-ban az alapítványnak juttatott ingatlan felújítása tehát megkezdődött. A Közbeszerzési Értesítőben megtaláltuk a részleteket is:
A régészeti lelőhelynek és kiemelt műemléknek számító épület 5869 nm hasznos alapterületű lesz. Épül itt 4 felvonó, egy 130 nm-es, 300 fős színházterem. A műemlékre ráépítenek még egy emeletet. Az építkezés két évig tart, az épületre kitett információs táblán 2025. negyedik negyedévét jelölik meg a befejezés időtartamának. A projekt nem uniós forrásokból valósul meg.
A nyertes neve nem lesz ismeretlen:

a Fejér B. Á. L. Zrt. 10,6 milliárdos ajánlata nyert.

(A West Hungária Bau Kft. volt a nem nyertes ajánlattevő.) Az eredeti tervekben még szereplő autólift már nem szerepel a projekt megvalósítandó céljai között.
A Fejér B. Á. L. Zrt. Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, kerületünkben ők építették az MTK utánpótlásközpontját, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiát 6,9 milliárdért.
Tehát a felújításra a Kabinetirodától kapott 3 milliárdon felül még 7 milliárd forint megy az építkezésre. Az Átlátszó 2022-ben írta meg, hogy a Kommentár Alapítvány 11 milliárd forintot kapott az MCC-től, amit 10 év alatt kell felhasználnia, tehát évi egymilliárdos költést ütemeztek be, ugyanakkor a cikkben az szerepel, hogy az alapítvány bevallása szerint a központ kialakítására fordítják a pénzt, ami, ahogy látjuk, azonban hamarabb elkészül, mint 10 év.

Az Átlátszónak ugyanakkor még azt írták, hogy ebből a pénzből az „Alapítvány budapesti irodájának létrehozására, az Alapítvány balatonszepezdi Képzési Központ befejező ütemére, kiegészítő funkciók létrehozására, a Kommentár folyóirat budapesti rendezvényeinek helyszínét biztosító, valamint az Alapítvány vendégelőadói, kutatói és a képzésben részt vevő fiatalok részére a képzések ideje alatti szállás biztosítására szolgáló ingatlanok vásárlására” is költeni akarnak. Tehát vagy ezek nem valósulnak meg, vagy valahonnan még több pénz érkezett a felújításra.
A kivitelezés konzorciumban valósul meg: a Fejér B. Á. L. mellett a műemléki felújításokban jeleskedő soproni FÉSZ Zrt. és a Vitruvius Kft. neve szerepel a tájékoztató táblán.
Fotók: Karancsi-Albert Rudolf
forrás:jozsefvarosujsag.hu
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2024-06-11 08:03:03 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ