Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. május. 8


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Sötét képernyőkkel a médiatörvény ellen
 
Napi Aktuális 2011-01-03 08:06:47
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Tiltakozásra szólítja fel az internetes közösség tagjait hackerek és internetes jogvédők egy csoportja. Honlapjukon közzétett hirdetésükben arra kérik az internetezőket, hogy január 5-én sötétítsék el képernyőiket a magyar médiatörvény elleni tiltakozásképp.

 

Elsötétülhetnek a weboldalak a Magyarországon bevezetett új médiatörvény elleni tiltakozásképpen január ötödikén és hatodikán.

"Minden magyarországi és határokon túli állampolgárt arra kérünk, hogy reagáljanak az internet elleni támadásra. Ha Franciaország és Olaszország után a magyar kormány is kinyitja az internetes cenzúra szelencéjét, az egész Európai Uniónak oka lesz a félelemre" – nyilatkozott a blackout4hungary kezdeményezés szóvivője, Kovács Vince.

A tiltakozás ötlete a berlini 27c3 kongresszuson indult el, az ott jelenlévő szervezetek közül sokan már akkor jelezték részvételi szándékukat az akcióban. Köztük van például a francia La quadradture du net, a német netzpolitik.org [1], a svéd telecomix, a piratebay, továbbá a spanyol la-ex szervezetek is.


"A Magyarországon bevezetett új médiatörvény egy erős, kormánypárti felügyelet alatt álló, cenzúrát gyakorló hatóságot hozott létre, mely jelentősen fenyegeti a szólásszabadság, az internet, és az újságírás egészének jövőjét. Arra szólítjuk fel tehát az internetes polgárokat, hogy a törvény elleni tiltakozásképp január ötödikétől - mikor Magyarország átveszi a soros EU-elnökséget - egy napra sötétítsék el képernyőiket" - írja az oldal [2].

Az elsötétítés mellett később azt a lehetőséget is felajánlják, hogy az oldalukról letöltött képpel tiltakozhassanak az akcióban résztvevők.

A január elsején a köztársasági elnök által is elfogadott médiatörvény [3]ben leírtak szerint az országos televíziókat maximum 200 millió, a nyomtatott és online újságokat 25 millió Ft-ra büntethetik meg - ideértve azokat a blogokat is, melyek reklámokat is leközölnek.

A blackout4hungaryról

A blackout4hungary internetes polgárok egy csoportja. Az oldal szóvivője, Kovács Vince szerint spontán kezdeményezésről van szó.

"Konkrét szervezet alapításáról a háttérben még nem gondolkoztunk, egyelőre lefoglal minket a kampány. A társaság kettős, egyrészt magyarországi hackerek, másrészt erős a támogatottságunk az európai digitális jogvédők körében is."

 

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-05-07 16:12:53 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ