Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2024. április. 13


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 NMHH: a sajtótermékekre vonatkozó szabályok csak júliusban lépnek hatályba
 
Napi Aktuális 2011-01-06 16:35:26
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

2011. január 6. 16:00
A médiatörvénynek a sajtótermékekre és internetes lapokra vonatkozó hatósági szabályai csak júliusban lépnek hatályba, így a médiatanácsnak és a szerkesztőségeknek is fél évük van felkészülni a jogszabály alkalmazására - hangsúlyozta Koltay András, a médiatanács tagja egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által szervezett beszélgetésen Koltay elmondta: pozitívumnak tartja, hogy a jogszabály egyes rendelkezései csak fél év elteltével lépnek hatályba. Így fél év van annak a vitának a lefolytatására is, hogy a regisztrációs kötelezettség blogokra is vonatkozzon-e, és ha igen, melyekre - tette hozzá.

 


Érzékeltette: vita tárgya lehet, hogy az üzleti céllal működő blogokról nyilvántartást vezessenek, néhány hirdetés, banner elhelyezése azonban véleménye szerint még nem minősül üzleti célnak. Koltay András kitért arra, a médiatanács bízik benne, hogy minél kevesebb, az írott sajtót érintő ügyben kell majd hatósági döntést hoznia, bírságolnia. Úgy vélte, ez a törvényhozó szándéka is, a médiatörvény ezért rendelkezik a társszabályozásról.


Az MTI felvetésére, amely szerint a médiatörvény bizonytalanságot okoz, mivel csak bírságolási plafont határoz meg, de nem ad iránymutatást arra, hogy egyes jogsértések esetén milyen összegű szankcióra számíthatnak a lapok és internetes újságok, Koltay András azt mondta: a médiatanács a korábbi bírósági gyakorlatra tekintettel jár majd el a jogalkalmazáskor. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a médiatanács határozatait bíróság felülvizsgálhatja. Arra a kérdésre, hogy tudomása szerint mely európai országokban helyezték hatósági felügyelete alá az írott sajtót, Portugáliát és Csehországot említette.

 

Szólt arról is, hogy az NMHH közigazgatási eljárást indított a Tilos rádió ellen, amiért Ice-T amerikai rapper It-s On című dalát délután hat óra előtt pár perccel játszották le még szeptember elején. Azt mondta: az erőszakos, vagy szexuális tartalmú dalszövegek esetében indokolt, hogy azokat csak az esti idősávban sugározhassák a rádiók, az idegen nyelvű dalok esetében azonban megfontolandó, hogy lehetnek-e engedékenyebbek. Hozzátette: az ügy a médiatanács jövő heti ülésén lezárul, összességében pedig azt mutatja, hogy a médiatörvény esetében sokszor nem az igazán fontos kérdésekről esik szó.

 

Arra a kérdésre, igaz-e, hogy részt vett a médiatörvény előkészítésében, Koltay András úgy felelt: a jogszabályt nem a Magyar Közlönyből vagy a parlament honlapjáról ismerte meg, kodifikációs feladatot azonban nem végzett. A médiatanács legitimációját kétségbe vonó állításokra úgy reagált: rombolja a testület megítélését "a fideszes eposzi jelző". Mint mondta: ez ellen csak úgy tudnak tenni, ha munkájukkal bizonyítják, hogy indokolatlan pártpolitikai elfogultsággal vádolni őket. Beszélt arról is, hogy semmilyen formális kapcsolata nincs a nagyobbik kormánypárttal, a médiatanács tagjait pedig az Országgyűlés kétharmados többséggel választotta meg.

 

(MTI)
 

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2024-04-12 06:44:24 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ