Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2024. február. 22


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Németh: Németország sem javasolhatja a magyar EU-elnökségi jogok korlátozását
 
Napi Aktuális 2011-01-14 08:24:40
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Magyarország még egy olyan fontos, kiemelt barátja és partnere részéről sem tudja elfogadni, hogy a magyar EU-elnökségi jogok korlátozását célzó javaslattal éljen, mint Németország - ezt Németh Zsolt külügyi államtitkár közölte Budapesten német kollégájával. "Leszögeztem, hogy ezt a magunk részéről elfogadhatatlannak tartjuk, akármilyen jók is a magyar-német gazdasági és politikai kapcsolatok" - tájékoztatta Peter Ammon német külügyi államtitkárral folytatott megbeszélése után Németh az MTI-t.

 

A magyar diplomata kifejtette: azok a belpolitikai jellegű viták, amelyek Németországban a magyarországi médiakérdést övezték, semmiképpen sem járhatnak azzal, hogy Werner Hoyer külügyi államminiszter véleményéhez hasonló kormányzati álláspontok fogalmazódjanak meg.

 

Werner Hoyer a dpa német hírügynökség január 4-i jelentése szerint kijelentette: a német kormány ellenzi, hogy Magyarország EU-elnökként a keleti partnerországokkal médiaügyekről tárgyaljon. Az államminiszter indoklása szerint "Magyarország jobban tenné, ha a tárgyalásokat ezekről a kérdésekről, például Fehéroroszországgal vagy Ukrajnával, átengedné az Európai Bizottságnak". Álláspontját az új magyar médiatörvénnyel indokolta, amely szerinte a médiát szigorú állami ellenőrzésnek veti alá. A magyar Külügyminisztérium válaszul közölte: a kormány határozottan elutasít minden olyan megnyilatkozást, amely kétségbe vonja a magyar uniós elnökség cselekvőképességét és az elnökségi feladatok korlátozásának lehetőségét veti fel.

 

Németh Zsolt az MTI-nek csütörtökön azt mondta: Hoyer utólagosan jelezte, ő nem szólított fel a magyar EU-elnökségi jogok korlátozására, csak ennek logikai lehetőségét vetette fel. Az államtitkár szerint fontos, hogy Berlin is teljes mértékben elfogadhatónak és megnyugtatónak tartja: az Európai Bizottság és a magyar kormány együttes ülésén közös megközelítés született arról, hogy az EU elvégzi a médiatörvény vizsgálatát, és Magyarország kész az EU javaslatait elfogadni. Az államtitkár német kollégájával folytatott egyeztetései után azt mondta: Magyarország örül annak, hogy a német fél is úgy látja, Magyarország felkészült az EU-elnökségre.

 

Németh elmondta: ő és kollégája támogatja Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez. Úgy találták, hogy a német és francia belügyminiszter decemberi levelében megfogalmazott kifogások sajnálatos módon nem a román, illetve bolgár felkészültséggel kapcsolatos aggodalmakat fejtik ki, hanem részben belpolitikai, részben egyéb, a schengeni kérdéshez nem kapcsolódó problémákból fakadtak. Románia schengeni csatlakozása a másfél millió erdélyi magyarnak is az érdeke - fűzte hozzá.

 

Peter Ammon az EU-elnökséggel kapcsolatban érkezett Budapestre, pénteken Gödöllőn részt vesz az EU-ügyi miniszterek, illetve államtitkárok informális találkozóján.

 

(MTI)

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2024-02-20 09:51:48 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ