Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 26


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Fideszes antiszemiták belharca? - Letiltották Orbán támogatójának nyílt levelét
 
Napi Aktuális 2011-01-17 17:08:49
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

A Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos és a jobboldali sajtó által közelmúltban megtámadott filozófusok védelmére kelt a filozófus végzettségű Gulyás Gábor, a debreceni MODEM igazgatója. Nyílt levelét a Magyar Nemzet nem közölte, így Facebook adatlapján tette közzé írását.

Mint arról a STOP is beszámolt, Budai Gyula jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentette az MTA Filozófiai Intézetét, melynek alapját egy, az intézet és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal közötti hetvenmillió forintos támogatási szerződés képezi. A kormánybiztos vélelmezi, hogy a szerződésben foglaltakkal ellentétben a Filozófiai Intézet külső cége(ke)t is bevont egy tanulmány elkészítésébe, ráadásul a megbízási szerződések részben olyan cégekkel köttettek, amelyek az intézet vezetőinek családtagjaihoz köthetők.

A Magyar Nemzet azóta továbbment, állításaik szerint csaknem félmilliárd forinthoz jutott hozzá az előző kormányok alatt több baloldali és liberális filozófus és köre, , például Bacsó Béla, Gábor György, Heller Ágnes, Radnóti Sándor, Steiger Kornél, Vajda Mihály.

Az intézet általunk megkérdezett, névtelenségüket kérő munkatársai mellett a múlt heti Magyar Narancsnak nyilatkozó Heller Ágnes is cáfolták az ellenük felhozott vádakat, azokat a jobboldali politikusok és értelmiségiek összehangolt támadásának láttatják, amelynek célja végső soron a Filozófiai Intézet zömmel liberális gondolkodóinak az ellehetetlenítése.

A minap azonban a megvádoltak védelmére kelt egy vállaltan jobboldali filozófus, a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója, Gulyás Gábor is, aki nyílt levelét a témával foglalkozó Magyar Nemzetben szerette volna megjelentetni, ám miután a lap nem közölte írását, azt kénytelen volt saját Facebook adatlapján közzé tenni.

Mint a levél tartalmáról beszámoló Népszabadság írja, Gulyásban a kormányközeli napilap cikkéről a következő kérdés fogalmazódott meg: "Vajon utánanéztek-e, hogy a kipellengérezett tudományos projektek keretében hány jelentős könyv jelent meg magyarul és idegen nyelven?" A választ ő maga adja, miszerint a tudományos értékek és a tények helyett a lap újságíróit "sokkal jobban izgatják a pártpolitikai csatározások, amit egyfajta háborúnak fognak fel". Gulyás ebben a háborúban nem hajlandó szerepet vállalni.

A levelében a Magyar Nemzet "nyíltan értelmiségellenes, burkoltan antiszemita" kiszólásoktól sem mentes cikk kapcsán azt írja Gulyás Gábor, hogy a közpénzek felhasználásának egyébként kívánatos ellenőrzése elfogadhatatlan pártpolitikai alapon, márpedig szerinte a másik oldalon álló filozófusok megvádolása ügyében éppen ez történt. Nem ért egyet továbbá azzal sem, hogy "bárkit korlátozni kellene abban a szabadságában, hogy politikai véleményét a nyilvánosság elé tárja".

Gulyás levelének közzétételével párhuzamosan tiltakozó oldalt hozott létre a közösségi oldalon "Hagyják abba a filozófusok rágalmazását!" címmel, amelyhez mostanáig több mint négyszázan csatlakoztak.

Próbáltuk állásfoglalásra kérni az ügyben Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, de a szervezet kommunikációs főosztályán arról tájékoztattak, hogy az elnök nem nyilatkozik a Filozófiai Intézet körül kialakult helyzetről, mert az ügy intézeti hatáskörbe tartozik. Boros János igazgatót nem sikerült telefonon elérnünk.
 

stop.hu..nyomán www.visszaélések.hu

 
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ