Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. június. 24


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Orbán strasbourgi szereplését elemzik a külföldi lapok
 
Napi Aktuális 2011-01-21 11:17:23
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Több német, osztrák és francia lap is részletesen elemzi Orbán Viktor szereplését az Európai Parlament szerdai ülésén. A Süddeutsche Zeitung szerint Orbánnak nem fekszik a demokratikus diskurzus, a Der Standard úgy látja: az EU-nak nem harcos elnökre van szüksége. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint viszont szó sincs arról, hogy Magyarország a diktatúra felé halad, s itt az ideje, hogy a magyar médiatörvényről objektív vita kezdődjön. A francia L,Express arra utal, hogy újabb konfliktust okozhat a határon túli magyaroknak megadandó szavazati jog.

 

Frankfurter Allgemeine Zeitung
A magyar miniszterelnök strasbourgi beszéde és néhány EP-képviselő izgatottsági rohama után itt az ideje a verbális leszerelésnek és a magyar médiatörvényről zajló vita objektív mederbe való terelésének, írja a konzervatív újság külpolitikai rovatvezetője. Klaus-Dieter Frankenberger szerint esztelenség azt állítani, hogy Magyarország a diktatúra felé halad. Ugyanakkor Orbánnak sem kellene a fekete lovag szerepét játszania: a médiatörvény bírálói közül nem mindenki támadja a magyar belpolitikát és a konzervatívok parlamenti többségét. Sokan közülük csakugyan a sajtószabadságot féltik, az pedig valóban az európai értékkánon központi része. A budapesti kormánynak nem kellene az Európai Bizottság korrekciós javaslatait durva beavatkozásként felfognia, hanem jogos hozzászólásként komolyan kellene vennie azokat.

Der Standard
Az osztrák lap Egy harcos vezeti Európát című cikke szerint Orbán 25 éves politikai pályáján sok pozitív és negatív tulajdonság figyelhető meg. Egy dologban azonban hívei és kritikusai megegyeznek: Orbán nem gyáva. Épp ellenkezőleg. Számára egyfajta örömet okoz, ha keményen összecsaphat vélt vagy valós ellenfeleivel. Orbán ezt be is mutatta a szerdai strasbourgi ülésen. A kormányfőt nem is a bátorság, hanem a vakmerőség hajtja. Nem elég azonban önmagában a bátorság, okosnak is kell lenni és az erőpróba döntő pillanatában körültekintőnek, írja a lap.

Orbán épp erre nem volt tekintettel az EU kárára. Az EU-nak most nem viszálykodásra, hanem bizalmi légkörre van szüksége, különben hogyan lehet kivezetni a gazdasági válságból. Orbán feladata most egyszerű: a soros elnökséget vivő ország vezetőjeként koordinálnia kellene a munkát a tagállamok és a brüsszeli központ között, irányt kell mutatnia, milyen európai politikát tart megvalósíthatónak, meg kell mutatnia, hogy ő az egyensúly és a kompromisszumok embere. Azzal azonban, hogy Orbán a nyársat a másik ellen fordítja, a kritikusokat ellenségnek tekinti, a népet túszul ejti, fenyegetőzik, magát harcosként definiálja, megmutatta, hogy nem értette meg a feladatát, írja a Der Standard. Az Uniónak a csúcson erős elnökre van szükség, de nem harcosra. Orbánban egy élettragédia szunnyad: a kommunisták elleni harcban lett hős, most viszont valamiért kellene harcolnia.

Index/MTI ... nyomán visszaélések.hu

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-06-14 06:55:26 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ