Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. június. 24


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Schiffer András: Orbán rendszere nem tűri az ellensúlyokat
 
Napi Aktuális 2011-01-23 17:24:05
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Orbán Viktor egy olyan centralizált demokráciát kíván kiépíteni Magyarországon, amely korlátok nélkül érvényesíti a többség akaratát, és amely nem tűri az ellensúlyokat - hangoztatta Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakcióvezetője vasárnap Szombathelyen. A jelenlegi kétharmados hatalom, "azzal eteti az embereket", hogy a centralizált demokrácia majd gyógyírt ad gondjaikra sérelmeikre, a kormányzat elmúlt kilenc hónapban folytatott társadalom- és gazdaságpolitikája azonban árulkodó - mondta egy osztrák és magyar zöldszervezetek számára rendezett regionális fórumon, ahol a belpolitikai helyzetről fejtette ki véleményét.

 

Az elmúlt hónapokban csökkentették a tőkejövedelmek adóját, intézkedéseikkel a gazdagabb nagycsaládoknak kedveznek, nyíltan a középosztályt részesítik előnyökben, a hajléktalanság kérdését viszont rendészeti eszközökkel próbálják megoldani - fűzte hozzá.

 

Mint mondta, ebbe a centralizált demokráciába nem fér bele, hogy az állampolgár, ha a zsebében "kutakodnak", közvetlenül forduljon az Alkotmánybírósághoz, de nem fér bele a sztrájkjog eddigi gyakorlása és a társadalmi kontrollt jelentő nyilvánosság ellenőrzés nélküli működése sem.

 

Nem arról van szó, hogy itt január elsejétől nem lehet leírni egy bíráló szót sem, hanem arról, hogy a médiatörvényben vannak olyan regulák, amelyekhez hasonlóhoz a Kádár-korszakban már hozzászokhattunk; ezeket a regulákat senki nem veszi igazán komolyan, de ezek a regulák alkalmasak arra, hogy a hatalom teljes erejével lesújthasson, ha valaki igazán veszélyessé válik - fejtette ki Schiffer András.

 

Hasonló szabályozás lépett életbe az állami alkalmazottakra is, akik esetében bármikor indoklás nélkül meg lehet szabadulni attól, aki a hatalomnak nem tetszik - tette hozzá.

 

Schiffer András szerint mindezek ellenére nem lehet azt állítani, hogy Magyarországon egy diktatórikus rendszer alakult volna ki, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a kétharmados felhatalmazás demokratikus választások eredményeként született, és más országokban, például Olaszországban és Franciaországban is vannak a hatalomgyakorlásnak olyan elemei, amelyeket kiragadva túlzó bírálatokat lehetne megfogalmazni.

 

Az LMP frakcióvezetője szerint túlzás, ami az elmúlt hetekben Magyarországgal kapcsolatban a nemzetközi sajtóban megjelent, noha az Európai Parlamentben elhangzott bírálatok nagy része jogos, nem lehet Magyarországot olyan országgal egy lapon említeni, ahol antidemokratikus rendszer működik.

 

(MTI)

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-06-14 06:55:26 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ