Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 26


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Ez önmagáért beszél: Ezen elcsúszhat Gyurcsány
 
Napi Aktuális 2011-03-04 09:59:25
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Hárommilliárd forintot szerzett vissza a költségvetésnek a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal alig nyolc hónap alatt. Elnöke, Gaál Szabolcs Barna szerint az Orbán-kormány csak akkor tudja elkerülni elődjeinek sorsát, ha a közpénzből fenntartott intézmények nem szabotálják el a munkát.

 

- Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjügyi megbízottja nemrég kezdeményezte, hogy a Kehi a magánnyugdíjpénztárak és tagjaik üzleti titkait is megismerhesse. Az ellenzék erre illegális adatgyűjtést kezdett emlegetni.

- Ellenőrzésünknek nem célja a személyes adatok vizsgálata vagy bármilyen adatgyűjtés az állampolgárokra vonatkozóan. A Kehi eddig is kezelt személyes adatokat, és az ombudsmani vizsgálatoknak e téren mindig megfelelt. Banktitkokat pedig az előző kormányok alatt is vizsgálhatott, így ellenőrizte többek között a Postabankot is. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletére sokan most úgy tekintenek, mint a jogállam utolsó bástyájára, de ez nem fog ledőlni amiatt, mert a hivatalunkkal egyetértésben fogja vizsgálni a nyugdíjpénztári vagyon átvételét. Korábban a PSZÁF is a kormány irányítása alatt állt, függetlenségének megerősítését épp a jelenlegi elnök, Szász Károly kezdeményezte a 2000-es évek elején.

- Ifjabb Nyers Rezső, a Bankszövetség főtitkára szerint viszont sem apparátusuk, sem szakértelmük nincs az államhoz visszatérő magán-nyugdíjpénztári vagyon ellenőrzéséhez.

- Nyers Rezső bizonyára kitűnő szakember. A 90-es évek derekán épp ő vezette a bankfelügyeletet, amikor kirobbant a Postabank-botrány. Igaz, hetekkel előtte a bankot a felügyelet ellenőrizte, és az összeomlás előtt - a szakértelem ellenére - komolyabb problémát nem talált. Nyers Rezső nem ismerheti alaposan a Kehit, fogalma sincs arról, milyen képességű munkatársak dolgoznak nálunk. Jelenleg százhúsz szakembert foglalkoztatunk, akik éppúgy jogász- és közgazdász-végzettségűek, mint a PSZÁF munkatársai. A felügyeletnél alig kéttucatnyi ember ellenőrzi a nyugdíjpénztárak működését.

- Ezzel Nyers Rezső is tisztában lehet, hiszen fia, Nyers Gábor a PSZÁF kontrollingrészlegét vezeti. Vagy inkább arra akart utalni, hogy a magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára, Juhász Istvánné a PSZÁF-nél korábban pont a pénztári területet felügyelte?

- Mindössze annyit szerettem volna megjegyezni, hogy most közel háromezer milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári vagyon tér vissza az államhoz, s a PSZÁF-nél 25 ember felügyeli ezt a területet. El fog kélni a Kehi szakembereinek segítsége. A PSZÁF autonóm szervezet, a kormány meghatározott ellenőrzések elvégzésére nem utasíthatja - ellentétben a Kehivel.

- Naponta látnak napvilágot újabb részletek a moszkvai magyar kereskedelmi ingatlan értékesítésének körülményeiről, melynek kapcsán önök feljelentést is tettek. Gondolja, hogy valaha meg fogjuk tudni: ki keresett milliárdokat az ügyleten?

- Nem rendelkezünk nyomozati jogkörrel. Erre a kérdésre a nyomozóhatóság tud majd válaszolni. Mi elmentünk addig a pontig, ameddig elmehettünk a rendelkezésünkre álló dokumentumok alapján: feljelentést tettünk hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás gyanújával. Megjegyzem, többen is vizsgálták előttünk az értékesítés körülményeit. Egyelőre csak annyit mondhatunk: nem találtunk arra utaló információkat, hogy az ingatlant megvásárló, a Kajmán-szigeteken bejegyzett Air Diamond offshore cégben magyarok is lettek volna.

- Gondolja, hogy Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezetője, Fekszi Márta egykori külügyi államtitkár és a volt moszkvai nagykövet, Székely Árpád mellett Gyurcsány Ferenc exkormányfőt is terhelheti büntetőjogi felelősség?

- Egy 2008-as dobogókői kormányülésről készült írásos összefoglaló szerint a kabinet tudomásul vette, hogy a moszkvai ingatlan kikerült az állami vagyonkörből. Pedig a nemzeti vagyonkezelő ekkor még ki sem írta a pályázatot. A Gyurcsány-kormány pedig arra utasította a külügy- és a pénzügyminisztert, Göncz Kingát és Veres Jánost, hogy szerezzék be a szükséges iratokat. Azaz papírozzák le utólag az ügyletet. Ez önmagáért beszél.

- A moszkvai ingatlanügyben, de a sukorói kaszinóbotrányban elhíresült trükkös ingatlancserében is gyanúsítottként érintett Tátrai Miklós a Kehi korábbi vezetőjének, Monostori Lajosnénak a veje. Ez játszhatott szerepet a két ügyben? Nem állt volna fönn összeférhetetlenség?

- Nem tisztem a korábbi elnök munkáját megítélni, rokoni kapcsolatait firtatni. Az összeférhetetlenség kapcsán egy dolgot jegyeznék meg: 2004-ig a Kehinek lehetősége volt arra, hogy állami tulajdonú gazdasági társaságokat is ellenőrizzen. Ez a jogosítvány azonban valahogy kikerült a hatásköréből. A Kehi 2007-ig a Miniszterelnöki Hivatal felügyelete alá tartozott, majd hirtelen a Pénzügyminisztérium irányítása alá került.

 
- Tátrai Miklós pedig 2007. december 31-ig államtitkárként dolgozott a Pénzügyminisztériumban, majd az MNV Zrt. vezérigazgatója lett. A Kehi múlt év augusztusától viszont ismét ellenőrizheti az állami részvétellel működő társaságokat.

- Ha a parlament tavaly nem állította volna vissza a hivatal korábbi jogosítványait, akkor nem mehettünk volna az MNV-hez vizsgálódni, s a H1N1-vakcinát gyártó Omninvestet vagy a sanghaji magyar világkiállítási pavilont építő társaságot sem vehettük volna górcső alá.

- Egymás után újabb ügyekkel állnak elő. Nem tart attól, hogy a Kehire ismét úgy fognak tekinteni, mint egy olyan intézményre, mellyel a kormánynak csak az a célja, hogy elődjét lejárassa?

- Az emberek hajlamosak úgy vélekedni, hogy a feltárt ügyeknek nem lesz következményük. Mi nyolc hónapja kezdtük az ellenőrzéseket, s közel hárommilliárd forintot szereztünk vissza a költségvetésnek. Az Omninvest 2,8 milliárd forintot utal vissza az államnak. A Gyárfás Tamás vezette Magyar Úszószövetség pedig - mivel jogszabálysértő módon használta fel a tavaly nyári, Margit-szigeti Európa-bajnokság megrendezésére kapott 400 millió forintos állami támogatást - vizsgálatunknak köszönhetően 100 milliót már meg sem kapott, és 80 millió forintot vissza is kell utalnia az államkasszába. A sanghaji világkiállítás kapcsán is megakadályoztuk, hogy százmilliós nagyságrendben közpénz folyjon el értelmetlenül az expón való részvétel örve alatt. Létrejöttének 16 éve alatt nem szerzett vissza annyi pénzt a Kehi a költségvetésnek, mint az elmúlt nyolc hónap során, miközben a hivatal éves költségvetése nem több 800 millió forintnál. Összehasonlítás gyanánt: tavaly 935 millió forintból gazdálkodhatott a nemrég leépített 30 fős Költségvetési Tanács.

- Mi a garancia arra, hogy az Orbán-kormány döntéseit és a költségvetési szervek működését is ilyen alapossággal fogják vizsgálni?

- Nem az a célunk, hogy az ellenőrzések eredményeit eltussoljuk vagy szabotáljuk a munkát. Tisztességgel és becsülettel végezzük el azokat az ellenőrzéseket, amelyekre felkérnek minket. Korábban előfordult, hogy a Kehi még a számvevőszékkel sem osztotta meg a jelentéseit. Ha a közpénzből fenntartott ellenőrző szervek nem működnek egymással összehangoltan, akkor gyenge lesz az állam. Az első polgári kormány idejében a hivatal a legnagyobb visszhangot kiváltó bejelentéseit épp a ciklus második felében, 2001-2002-ben tette. Akkor pattantak ki ugyanis az agrártárca ügyei vagy lett botrány az állami vezetők ellenőrizetlen külföldi utazásaiból. De emlékezetes a vámhatóság ingatlanbeszerzési panamája is, amit 2002-ben vizsgált a Kehi. A garancia most is maga a kormány. A feltárt ügyeknek pedig remélhetően visszatartó erejük lesz a jövőben.


--------------------------------------------------------------------------------

Már a tb-rendszert is vizsgálja a Kehi. A múlt év végén 27,5 milliárd forintot kaptak az egészségügyi intézmények a lejárt beszállítói tartozások rendezésére. A pénz felhasználásának ellenőrzését most kezdte a hivatal. Első körben 80 szakrendelőt, egészségügyi szolgálatot kerestek meg, de már többen is jelezték: mivel a támogatás céljaira nem tudták felhasználni, ezért inkább visszafizetik a pénzt.

 

--------------------------------------------------------------------------------

A Kehi által vizsgált főbb ügyek

•Az Omninvest H1N1-vakcinagyártása - 2,8 milliárd forintot kapott vissza az állam
•Sukorói ingatlancsere - Az államnak okozott kár 1,3 milliárd forint
•A moszkvai kereskedelmi képviselet eladása - A vagyoni hátrány becslések szerint öt-tíz milliárd forint
•A sanghaji világkiállítás magyar pavilonja - A kár több százmillió forint
•A Magyar Úszószövetség Európa-bajnokság-rendezése - 180 millió forintot visszanyert az állam a 400 millió forintos támogatásból

heti válasz

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ