Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2024. április. 13


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 A képviselőkre továbbra sem vonatkozik a különadó
 
Napi Aktuális 2011-04-28 03:43:06
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

A Fidesz még nem kezdeményezte a 98 százalékos törvény módosítását

 

Jóllehet Kósa Lajos Fidesz-alelnök három hete megígérte, a Fidesz mindezidáig nem kezdeményezte a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos adótörvény módosítását, hogy az a parlamenti képviselőkre is vonatkozzon.

A Népszabadság három hete írta meg, hogy az Országgyűlés Hivatala és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyaránt úgy értelmezi a különadóról szóló törvényt, hogy az országgyűlési képviselőknek nem kell büntetőadót fizetniük a 2006-ban és 2010-ben felvett hathavi végkielégítésük után, mert nekik speciális a munkaviszonyuk, nem foglalkoztatottak, és nem állnak munkavégzésre irányuló jogviszonyban sem. Lapunk cikke után viszont Kósa Lajos azt mondta, hogy a Fidesz-frakció értelmezése szerint a törvény egyértelműen vonatkozik a képviselőkre is, és amennyiben az Országgyűlés Hivatala másként látja, akkor kezdeményezik a jogszabály módosítását. Lázár János Fidesz-frakcióvezető pedig közleményt adott ki, ebben leszögezte: akiknek kell, így a képviselők is, fizessenek!

Lapunk kedden megkérdezte a Fidesz-frakciót, hogy eddig miért nem kezdeményezték a törvény módosítását. Azt a választ kaptuk, hogy jelenleg egyeztetnek az Országgyűlés Hivatalával, a Fidesz-frakció továbbra is úgy ítéli meg, hogy a képviselőkre is vonatkoznia kell a különadóról szóló törvénynek. Ha az egyezetés nem vezet eredményre, akkor a frakció várhatóan még a héten benyújtja a törvénymódosítást.

A Fidesz által kétszer is elfogadott 98 százalékos törvény több sebből vérzik. Az elsőt az Alkotmánybíróság a jogbiztonságra hivatkozva megsemmisítette, erre válaszul a Fidesz korlátozta az AB hatáskörét, és újra elfogadta a törvényt, mégpedig úgy, hogy öt évre visszamenőlegesen kell megfizetni a különadót. A távozó állami vezetőknek kétmillió fölötti, a kirúgott munkavállalóknak három és félmillió fölötti végkielégítésük után kell fizetni. Az újabb törvényt is többen megtámadták az AB-nál, abban bízva, hogy a testület az emberi méltóság csorbulásaként értékeli a visszamenőleges hatályú jogszabályalkotást. A testület április közepén kezdte tárgyalni az ügy határozattervezetét, de nem tudni, hogy döntenek-e a befizetés végső határideje, május 20. előtt.

nol.hu

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2024-04-12 06:44:24 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ