Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 26


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Korrupció miatt halálra ítéltek egy volt kínai városvezetőt
 
Napi Aktuális 2011-05-13 05:12:55
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Korrupció miatt halálos ítéletet szabtak ki a kelet-kínai Hangcsou (Hangzhou) város volt polgármester-helyettesére.

 

Az 52 éves Hszü Ma-jungot (Xu Mayong) kenőpénzek elfogadásában, sikkasztásban és hatalommal való visszaélésben találta bűnösnek a Ningpo (Ningbo) városi középfokú bíróság. A bíróság megállapította, hogy 1995 és 2009 között hivatali hatalmát kihasználva beavatkozott különböző szerződésekbe és segítette vállalatok, illetve magánszemélyek földhöz jutását, előléptetéseket intézett, valamint adókedvezményeket adott. Ellenszolgáltatásként több mint 145 millió jüant (22,2 millió dollár) kapott. Az állami vagyonból szintén több tízmillió jüant sikkasztott.

Egyben a tartományi székhely polgármester-helyettesének teljes vagyonát is elkobozták. Hszü egyelőre nem közölte, hogy kíván-e fellebbezni az elsőfokú ítélet ellen. A kínai pártvezetés és a kormány hosszú évek óta hirdetett célja az országszerte elharapózott, kiterjedt és az államigazgatás, az üzleti élet minden szintjét átszövő korrupció visszaszorítása. Ennek jegyében egyre-másra kerülnek bíróság elé vezetők helyi és a felsőbb kormányzati körökből.

Nemrégiben korrupció gyanújával leváltották a vasútügyi minisztert, ügye még folyamatban van. Legutóbb felfüggesztett halálbüntetést, vagyis lényegében életfogytig tartó börtönt kapott a dél-kínai Sencsen (Shenzhen) város volt polgármestere. Ugyancsak az idén hirdettek ítéletet Szucsou (Shuzhou) város alpolgármesterének ügyében, ő másodfokon is a legsúlyosabb büntetést kapta.

Tavaly Fucsien (Fujian) tartomány pártitkárát életfogytiglanra, Tiencsin (Tianjin) város pártbizottságának befolyásos tagját felfüggesztett halálbüntetésre ítélték. Az északkelet-kínai Fusun (Fushun) város kerületi földhivatalának vezetőjére ugyancsak vesztegetés és sikkasztás miatt szabtak ki halálbüntetést. 2010-ben több mint 146 ezer hivatalnokot, köztük 5 ezernél is több megyei szint feletti vezetőt vontak felelősségre korrupciós ügyekben a Kínai Kommunista Párt fegyelmi ellenőrző bizottságának adatai szerint.
 (MTI)

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ