Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 26


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Bolgár miniszter: "még mindig jobb a fekete gazdaság, mint a semmilyen"
 
Napi Aktuális 2011-05-13 05:16:04
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

A bolgár gazdasági miniszter, Trájcso Trájkov állami televízióban tett kijelentése óriási megdöbbenést váltott ki országszerte, nemcsak a tartalma miatt, hanem azért is, mert egy kormánytagtól származott - olvasható az euractiv.hu-n

 

A nemzeti televízióban nyilatkozva Trájcso Trájkov, aki a gazdaság mellett az energiaügyért is felel miniszter, kijelentette: „fekete, vagy sem, a gazdaság létezik és hozzájárul a bruttó hazai össztermékhez”. A minisztert eredetileg azért hívták meg a műsorba, hogy kommentáljon egy nemrég megjelent tanulmányt, amelyet a Bolgár Ipari Tőke Egyesület, egy munkaadói szervezet publikált, és amely szerint Bulgária gazdaságának 40 százaléka a feketepiachoz tartozik.

A Bulgáriában „szürke gazdaságnak” nevezik a fekete gazdaságot is, amely azonban széleskörben tolerált jelenségnek számít, a külföldiek többsége pedig sokszor meg is lepődik azon, hogy az Európai Unió átlagosan legalacsonyabb (alig 300 eurós) fizetéseit felmutató országban az emberek sokszor mégis pazarló életmódot folytatnak.

Trájkov kutatásra reagálva azt mondta, az ott bemutatott adatok eltúlzottak, majd hozzátette, hogy a kormány becsült adatai szerint a fekete gazdaság aránya körülbelül a GDP 25-30 százalékát teheti ki. A miniszter elmondta, hogy a fekete gazdaság leginkább az adócsaláson, az adófizetés elkerülésén, a könyvelés módosításán és a csempészeten alapszik. Bulgáriában nemrégiben több hasonló, az ország adó- és vámrendszerével kapcsolatos botrány is kirobbant, ám egyik sem vezetett végül bírósági ítélethez. Az egyik ilyen ügyben éppen Bojko Boriszov miniszterelnököt kapták azon, hogy arról beszélt, hogy egy ellentmondásos üzletembert meg kell „védeni” az adóellenőrzésektől.

Trájkov miniszter kijelentései mindenkiben indulatokat váltottak ki: a Dnevnik hírportál oldalán az erről beszámoló cikkhez érkezett kommentek között voltak olyanok is, akik bátorságáért gratuláltak Trájkovnak, amiért ki merte mondani azt, amit már úgyis mindenki tudott, míg mások felháborítónak találták, hogy maga a kormány gazdasági minisztere ilyen lazán fogalmaz a fekete gazdasággal kapcsolatban. Az illegális gazdaság kiugróan magas aránya (40, a kormány adatai szerint „csak” 25-30 százalék) azonban senkinek nem okozott meglepetést.


EURAKTIV

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ