Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 16


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 A korrupció veszélye az önkormányzatoknál a legnagyobb
 
Napi Aktuális 2011-07-01 07:40:34
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

 A közintézmények jelentős részében a belső szabályozás hiányosságai miatt nem zárható ki a korrupció, állapította meg az Állami Számvevőszék, amely 1100 intézmény korrupciós veszélyeztetettségét vizsgálta egy felmérésben.

 

 

A kérdőívek közül 530 helyi önkormányzatoktól érkezett, nagy számban válaszoltak a kormányzati és területi államigazgatási szervek, kisebb arányban jöttek válaszok kulturális intézményektől és általános iskoláktól. 89 intézmény önként csatlakozott a felméréshez, mert szerette volna megméretni magát. A részletesebb kutatási eredményeket 2011 őszén egy szakmai konferencián vitatják meg, az év végén egy tanulmánykötetet adnak ki. A következő országos adatfelvételt 2012 februárjában végzik, és 2017-ig minden évben kiküldik a kérdőíveket.

Az Állami Számvevőszék most elkészült felmérése nem a korrupciót, csak a korrupciós veszélyt jelzi a költségvetési intézményeknél. A számvevőszék a 14 ezer költségvetési intézményből 4200 minisztériumnak, háttérintézménynek, hatóságnak, polgármesteri hivatalnak, iskolának, kórháznak küldött el egy 155 kérdésből álló kérdőívet az év elején. A terjedelmes elektronikus adatlapot 1095 intézmény töltötte ki. Megkérdezték például, kaphatnak-e ajándékot a hivatalnokok, hogyan tarthatnak kapcsolatot politikusokkal, milyen ügyekben van mérlegelési lehetősége egy hatóságnak, és részletesen rákérdeztek a közbeszerzésekre is. A visszaküldött adatok alapján a megvizsgált szervezetek 2238 milliárd forintnyi közpénzt kezelnek és 208 ezer embert foglalkoztatnak.


Joób Sándor index.hu

 

Nagy pénzekkel bánnak az önkormányzatok, az egyetemek vagy az egészségügyi intézmények is, miközben sok helyen nem tiltják az ajándékok elfogadását, nem vizsgálják a közbeszerzések eredményességét, gyenge a belső ellenőrzés.

A korrupció nemcsak egy megtévedt emberen múlik, hanem a rendszeren is, amely lehetővé teszi, vagy legalábbis nem zárja ki a visszaélés lehetőségét. Ebben ezer dolog játszik szerepet, például az, hogyan választják ki a munkatársakat egy intézményben, milyen feladatai és lehetőségei vannak, mennyire szabályozzák az ajándékok elfogadását, az intézmény milyen közbeszerzéseket végez, vagy milyen a belső ellenőrzés a szervezetnél.
 

A felmérés

Az ÁSZ a Magyarországon működő 14 409 költségvetési szerv közül arányosan rétegzett mintavétellel választotta aki azt a 4111-et, amelyeknek idén februárban elküldte a 155 pontból álló elektronikus adatlapot. A március 31-i határidőig 1095 kitöltött kérdőív érkezett vissza. Bár a válaszadás 26 százalékos volt, a hasonló statisztikai felméréseknél ennél jóval kisebb válaszadási arány is elegendő ahhoz, hogy általános képet kapjanak egy területről. Másként fogalmazva ha kétszer ennyien válaszoltak volna, az sem befolyásolná érdemben az összesített eredményeket.
 

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ