Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 26


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Versenytársak nélkül nyert újabb állami megbízást Pintér Sándor korábbi cége
 
Napi Aktuális 2011-08-11 04:01:40
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Újabb közbeszerzést nyert meg a jelenlegi belügyminiszter, Pintér Sándor korábbi cége, a Civil Biztonsági Szolgálat és egy vele induló másik vállalkozás. A CBSZ és a Sped-Ker-Trans egyedüliként tett ajánlatot az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) ajánlatkérésére, amelyen csak az intézet által felkért cégek indulhattak.

 

Pintér Sándor nem sokkal a tavalyi parlamenti választások előtt adta el tulajdonrészét a CBSZ-ben, amikor már a kiszivárgott információk szerint egyre biztosabbá vált, hogy a Fidesz győzelme esetén ő lesz a belügyminiszter (a posztot az első Orbán-kormányban is ő töltötte be). A magyar piacon rendkívül erős pozíciókkal rendelkező vállalatot egy 2010 januárjában alapított, ötmilliós tőkéjű cég vette meg, amelynek egyedüli tulajdonosa addig csak egy - veszteséges - kisvállalkozásban volt érdekelt (a cég eladásáról bővebben itt olvashat). 
 

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. (CBSZ) és a vele együttműködő Sped-Ker-Trans Szállítmányozási, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerte meg az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) által meghirdetett, őrző-védő feladatok, illetve portaszolgálat ellátására szóló megbízást - derül ki a Közbeszerzési Értesítő július 27-én megjelent hirdetményéből. A közbeszerzés értelmében a CBSZ és a Sped-Ker-Trans felel az EKI három telephelyének védelméért.

A CBSZ a tavalyi kormányváltás óta sokadik közbeszerzését nyerte meg, többek között megbízást kapott a Magyar Villamos Művektől, a Magyar Fejlesztési Banktól, a Szerencsejáték Zrt.-től, a Terror Háza Múzeumtól, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságtól, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől.

A CBSZ 2010 áprilisáig a jelenlegi belügyminiszter, Pintér Sándor tulajdonában volt, aki akkor eladta a vállalatot. A cégnek 2009-ben a mérlege szerint 5,4 milliárd forintos bevétele volt, adózott nyeresége pedig meghaladta az 1 milliárd forintot. A debreceni bejegyzésű Sped-Ker-Trans Kft.-t 1994-ben alapították. A Közbeszerzési Értesítő archívumában nem találtuk nyomát annak, hogy a cég, amelyhez nem találtunk honlapot, korábban indult volna közbeszerzésen. A Sped-Ker-Trans nettó árbevétele 2010-ben 209 millió forint volt.

Egyedüli induló

A közvetlen ajánlattételi felhívással kiírt közbeszerzésen egyedül a CBSZ és partnere nyújtott be ajánlatot. A közvetlen ajánlattételi felhívásra akkor van lehetősége az ajánlatkérőnek, ha a szolgáltatás értéke kevesebb nettó 25 millió forintnál. Ilyenkor az ajánlatkérő legkevesebb három, általa kiválasztott cégnek küldheti el az ajánlattételi szerződést. A Közbeszerzési Értesítőből nem derül ki, hogy a CBSZ-en kívül milyen cégeket keresett meg az EKI, és azok miért nem nyújtottak be ajánlatot.

"A közbeszerzés értékelési szempontja a legalacsonyabb ajánlati ár. Véleményünk szerint az ajánlattevők tárgyalás nélküli eljárás esetén nagyobb kockázatot vállalva törekednek a számukra még kezelhető legalacsonyabb ár ajánlására, mivel módosításra nincs lehetőség" - írta az EKI az [origo] megkeresésére, hogy miért ez azt eljárásfajtát választották a közbeszerzésnél.

A Közbeszerzési Értesítő szerint az EKI három telephelyén egy biztonsági őr 13 órában, egy 24 órában, egy kutyás, illetve egy vagyonőr pedig az intézet nyitva tartási idején kívül dolgozna. A szerződés időtartalma augusztus 1-jétől december 31-ig érvényes, a szolgáltatásért nettó 10,3 millió forintot fizetnek a CBSZ-nek.

Korábban a legdrágább ajánlattal is nyertek

Az elmúlt hónapokban a CBSZ többször is úgy győzött a közbeszerzéseken, hogy voltak olyan pályázók, amelyek alacsonyabb árajánlatot adtak be. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által meghirdetett munkát például annak ellenére kapta meg a CBSZ két másik céggel együttműködve, hogy a közbeszerzési dokumentum szerint ők adták be a legdrágább ajánlatot. Az MNV az [origo] kérdésére azzal indokolta a legdrágább ajánlat kiválasztását, hogy az értékelés "során csak egy érvényes ajánlat maradt (...) Így az egyetlen érvényes ajánlat került nyertesként kihirdetésre".

ABudapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) által meghirdetett közbeszerzést úgy nyerte meg a CBSZ és a vele közösen pályázó Di-Sec Discrate Security Kft., hogy három ajánlattevő is olcsóbb ajánlatot adott be náluk. A BGYH az [origo] megkeresésére akkor azt írta, azért nem feleltek meg az olcsóbb ajánlatot tevő cégek, mert nem tudtak kielégítő választ adni az ajánlatukban szereplő "kirívóan alacsony" nettó díjra.

 

origo.hu...nyomán

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ