Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 26


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Köd a Simicska-birodalom körül
 
Napi Aktuális 2011-08-29 05:41:37
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

A Fidesz meghatározó gazdasági háttérembere, Simicska Lajos és állandó partnere, Nyerges Zsolt kerüli a nyilvánosságot, soha nem nyilatkozik üzleti ügyekről, és amit csak lehet, rejtélyes svájci cégek közbeiktatásával intéz. A vállalatairól, vagy az üzleteiről tudakozó kérdéseire a sajtó rendre nem kap választ. Érdekes, hogy amint az Origo felkutatta Simicska és Nyerges közös svájci cégét, a Basis Invest Gmbh-t, néhány napon belül felszámolták

Mielőtt még felmerültek volna kézen fekvő kérdések arról, hogy a magyar állami megrendelések milliárdjai miért tesznek ilyen kanyargós utakat, miért ejtenek útba gyakran svájci cégeket. A közvélemény arra is kíváncsi lenne, hogy tudomása van-e ezekről az ügyletekről Orbán Viktor kormányfőnek, és ha igen mi a véleménye minderről.

 

A bennfentesek által a Fidesz gazdasági hátterének tartott, Simicska Lajos és Nyerges Zsolt által irányított cégbirodalom a nehezen összeszedhető információk szerint tarol az állami megrendelések piacán. Az origo portál szerint például az meghatározó szerepet játszik az áram-, illetve gázkereskedelemben az a három társaság, amelynek a nevében szerepel az E-OS. Az állam már most is tízmilliárdokat költ energetikai beruházásokra, de ez az origo szerint csak nőni fog a jövőben. Az E-OS története sokatmondó: 2006 novemberében alapították, a Fidesz győzelmét hozó önkormányzati választás után, amikor a párt döntéshozó pozícióba került a fontosabb megrendelőként számításba jövő települések zömében. Idővel egy svájci cég lett a tulajdonos az E-OS-ban a Nyerges Zsolthoz köthető ARNO 99 Kft. helyett, nyilvánvalóan azért, hogy az energetikai cég ne tűnjön túlságosan nyilvánvalóan Fidesz-közelinek - vélekedik az Origo. A következő lépésben a svájci céget a forgalmához képest alacsony áron eladták a Közgépnek Zrt.-nek, vagyis egy olyan cégnek, amelyet Nyerges irányít, viszont homályos a tulajdonosi háttere. Az ügyben szerepet játszó svájci cég az origo forrása szerint szintén kapcsolatba hozható Nyergessel és a Zürichi-tó partján fekvő Zollikon városában bejegyzett más cégekkel. A Népszabadság szerint az E-OS résztulajdonosa az a Tóth Marianna, aki a Kaya Ibrahim és Josip Tot nevével fémjelzett zavaros ügyek miatt került reflektorfénybe a 90-es években.

Az origo portál szerint a Basis Invest GmbH nevű zollikoni cégnek a tulajdonosai 77,4 százalékban Simicska Lajos, 22,6 százalékban pedig Nyerges Zsolt. Miután azonban a sajtó felfedte a Basis Invest fideszes kapcsolatrendszerét, a svájci céget megszüntették. Adja magát a feltételezés, hogy a sajtó látókörébe kerülése után már nem lehetett volna olyan szabadon használni.

Ugyancsak a zollikoni címen működik az ismeretlen hátterű Green Venture Invest AG, amely szintén Nyergeshez köthető. A svájci cég tavaly februártól novemberig állt a Pentavia Kft. mögött, aztán a kft. a szolnoki Nagy Zoltáné lett, aki néhány hónapja a Közgép igazgatóságában ült. A Pentavia tavaly részt vett a vörösiszap-katasztrófa utáni kármentesben, amire az állam csaknem 30 milliárd forintot költött pályázat nélkül. A megrendelést a Mecsekérc nevű cég kapta, de a HVG értesülései szerint a pénz 42,2 százaléka az alvállalkozóknál kötött ki, a két nevesített cég közül az egyik éppen a Pentavia Kft. volt.

Megkérdeztük a Katasztrófavédelmi főigazgatóságot, hogy a vörösiszap katasztrófa kárelhárítási munkálataiban milyen cégek vettek részt, beleértve a jelentősebb szerepet játszó alvállalkozókat is. Lapunk egyúttal arról is tájékoztatást kért, hogy a munkálatok milyen költséggel jártak és ez hogyan oszlott meg az egyes vállalkozások között. Írásban feltett kérdéseinkre nem kaptunk választ.
Válaszokat kaptunk viszont egy másik - nagyságrendekkel kisebb értékű, ám szintén a Simicska-birodalomhoz köthető - ügyben, a Művészetek Palotája által kiírt tenderében. Más kérdés, hogy a válaszoktól nem lettünk sokkal okosabbak. A MÜPA kommunikációs igazgatója, Turkovics Monika lapunk kérdésre válaszolva megerősítette, hogy folyamatban van a közbeszerzési eljárás, amelyet "országos, napi, ingyenes hírújsági és a hírújsághoz kapcsolódó online hirdetési felületek biztosítása" tárgyában írtak ki, illetve hogy az ajánlattételi határidő kedden lejárt. Arra a kérdésünkre viszont, hogy hányan jelentkeztek a tenderre és kik azok, azt a választ kaptuk, hogy a közbeszerzésekről szóló törvény értelmében "az eljárás jelen szakaszában sajnos nincsen lehetőségünk az eljárással kapcsolatos további információk közlésére". Hozzátették, hogy "eljárás eredményhirdetését követően hirdetményt teszünk közzé az eljárás eredményéről".

Megkerestük a Metropol újságot is, mivel a sajtó egybehangzó véleménye szerint a tender kiírása olyan feltételekhez köti az indulást a közbeszerzési eljárásban, amelyeknek csak a Simicska cégbirodalom tulajdonába került lap tud megfelelni. Csánk László, a lapot megjelentető MTG Metro Gratis Kft. marketingigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Metropol hosszú évek óta stratégiai médiapartnere a MÜPA-nak és az együttműködés a korábbi tulajdonos időszakában jött létre. Természetes szándékuk, hogy a sikeres partnerséget hosszútávon tartsák fent, és a jövőben is szívesen részt vesznek minden olyan pályázaton, amely mindezt eredményezheti.

Titkosított autó bérlés 2,3 milliárdért

Az MSZP a nyílt közbeszerzési eljárás szabályainak megsértése miatt a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordul annak kapcsán, hogy a belügyminiszter tegnap mintegy 700 gépkocsi, összesen 2 milliárd 339 millió forintért történő bérlésére kért és kapott felmentést a nyílt közbeszerzés alól az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságától. Harangozó Tamás, a testület szocialista tagja közleményében úgy fogalmaz, hogy "miközben a kormány a korrupció elleni fellépés és a számonkérés lázában ég a közbeszédben, addig lopva költ el milliárdokat megalapozatlanul".
Az ellenzéki képviselő szerint a nyilvánosságot kizáró eljárásban az Országos Rendőr-főkapitányság, az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága mellett a Rendőrtiszti Főiskola és a rendészeti szakközépiskolák részére bérelnek gépjárműveket, közelebbről meg nem határozott célra. Harangozó Tamás emlékeztet arra, hogy a nyílt közbeszerzési eljárás alól csak nemzetbiztonsági okból, vagy olyan beszerzés miatt lehet törvényesen felmentést kérni, amely az ország lakosságának biztonságát befolyásolni képes szolgáltatás megrendeléséhez kapcsolódik. Szerinte nem világos, hogy a Belügyminisztérium milyen "titkos" gépjárművekre akar mintegy 2,5 milliárd forintot költeni. "Milyen biztonsági kérdést vet fel a rendészeti szakközépiskolák gépjárműbeszerzése, a Rendőrtiszti Főiskola rektorának vagy más vezetőnek az új autója, vagy akár a rendőrségi járőrautó használatba vétele?"


Népszava- összeállítás

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ