Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 26


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Az uzsora elleni harc drága és korrupt lesz?
 
Napi Aktuális 2011-09-15 03:24:37
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Az első Orbán-kormány alatt a Fidesz visszautasította a természetbeni juttatás bevezetését

 

Hétfőn a parlamentben az uzsora elleni fellépés szigorításának nevében arról beszélt a miniszterelnök, hogy a készpénzes segélyek visszaszorítása mellett növelnék a természetbeni juttatások arányát. Orbán Viktor javaslata kísértetiesen emlékeztet azokra az időkre, amikor 2008-ban Monok polgármestere kísérletezett hasonló módszerekkel.

A miniszterelnök egyébként megfogadta a Jobbik tanácsát, Z. Kárpát Dániel jobbikos parlamenti képviselő ugyanis nemrégiben „az uzsorás bűnözők kiskirályságának azonnali felszámolására szólította fel a kormányt”. Eredménnyel. Kérdés, hogy a megvalósításra vonatkozó javaslatuk is meghallgatásra talál-e: a Jobbik szociális kártyát akar bevezetni, és húsz százalékra csökkentené a készpénz arányát a szociális juttatásokban.

Kérdés, hogy ez a módszer valóban hatékony fellépést eredményez-e az uzsorások ellen. Krémer Balázs szociológus, a Debreceni Egyetem docense kérdésünkre elmondta: a szakirodalom másodlagos piacnak nevezi azt a jelenséget, amely a természetbeni juttatásokkal összefüggésben keletkezik. Vagyis, a szegénységben élő azért, hogy készpénzhez jusson, eladja a természetbeni juttatását (például lisztet, tésztát, olajat stb.).

A vevő nyomott áron veszi át a terméket feketén, hiszen kihasználja azt, hogy az eladónak sürgősen készpénzre van szüksége. Vagyis az lesz a szociális juttatás kedvezményezettje, aki a fél áron kínált terméket megveszi, s nem pedig az, aki rászorulóként a juttatást kapta.

– A természetbeni juttatásnál az elosztás logisztikája teszi drágábbá a rendszert. Ráadásul igen nagy a korrupció megjelenésének lehetősége –magyarázza Krémer, hozzátéve, az első Orbán-kormány alatt a Fidesz koalíciós partnere, a kisgazdapárt is azt akarta, hogy legyen nagyobb a természetbeni juttatás mértéke. Akkor a miniszterelnök közvetlen környezetéből részletes szakértői anyagot kértek a természetbeni juttatás hasznáról és hatásairól, többek között Krémer Balázstól is.

Orbánék akkor végül is leverték a kisgazdák nyomulását, ugyanis világos volt számukra, hogy a kisgazdák garantált piacok megszerzése miatt szorgalmazzák a természetbeni juttatás bevezetését. Akkor a Fidesz éppen azzal érvelt, hogy a természetbeni juttatás drága, és nagy a korrupciós veszély.
 

 

Büntetlenséget vásárolhat a társait feldobó uzsorás?
A készpénzes segélyek csökkentése és a természetbeni juttatások növelésének gondolata nem a Fidesz–KDNP hatalomra jutása után jelent meg a szociálpolitikában. Az előző, szocialista kormányok is támogatták ezt az elképzelést. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt módosították például a szociális törvényt, amely lehetővé tette, hogy a védelembe vett gyerekek után járó családi pótlék fele érkezzen készpénzben, a többi természetben.

Az óvodáztatási támogatás esetében is beépítették a természetbeni juttatás lehetőségét. Jelenleg is rengeteg juttatást ad az állam – és rajta keresztül az önkormányzatok – természetben. Bizonyos esetekben a családi pótlékot, az óvodáztatási támogatást, a lakásfenntartási támogatást és a temetési segélyt.

nol.hu...nyomán
 

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ