Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 26


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Gigantikus kárral járt a privatizáció
 
Napi Aktuális 2011-10-08 06:22:15
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Feljelentést tett a Budapest Airport Zrt. privatizációjának ügyében Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos. Szerinte a magyar államot a hibás privatizációs szerződés miatt mintegy nyolcvanötmillió euró kár érte, amiért elsősorban Veres János akkori pénzügyminiszter és közvetett módon Tátrai Miklós, az MNV Zrt. vezetője tehető felelőssé.

 

Ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés, hűtlen kezelés bűntette és hanyag kezelés gyanúja miatt tett büntetőfeljelentést Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Budapest Airport (BA) Zrt. privatizációjának ügyében. A biztos vizsgálatának eredménye szerint a hibás privatizációs szerződés miatt a magyar államot nyolcvanötmillió euró – mai árfolyamon számítva mintegy huszonnégymilliárd forint – kár érte.

Emlékeztetett, a reptér privatizá­ciója még 2005 végén zárult le, amelynek során az állam eladta az eszközök egy részét – a részvények hetvenöt mínusz egy százalékát –, a földterület és a felépítmények azonban továbbra is az állam tulajdonát képezik. A privatizációs eljárásban a nyertes pályázó a British Airports Authority (BAA)volt – amelyet a Bajnai Gordon vezetése alatti Wallis Zrt. segített. Azonban a BAA-val kötött privatizációs szerződés meghiúsult, így került a képbe a korábbi második helyezett Hochtief Airport GmbH. A Pénzügyminiszté­rium részéről Veres János akkori tárcavezető írta alá privatizációs szerződést, amelynek részeként a vásárló előre meghatározott fejlesztésekre vállalt kötelezettséget. „A fejlesztéseket ez évig kellett volna megvalósítani – ennek kapcsán mintegy 260,6 millió forintot kellett volna a BA Zrt.-nek a beruházásra költenie –, és az állam vagyonát gyarapította volna” – tájékoztatott a kormánybiztos. A vizsgálat során azonban kiderült: sem a részvényvásárlási szerződés, sem a vagyonkezelési szerződés nem tartalmazott garanciákat az államnak, illetve szankciókat sem fogalmazott meg arra az esetre, ha a fejlesztések elmaradnak. „Ezt a hibás szerződést Veres János írta alá, tekintet nélkül arra, hogy a magyar államra nézve teljesen előnytelenek voltak a feltételek” – jelentette ki Budai Gyula. Rámutatott: a vagyonkezelési szerződésben foglaltak szerint az évente elköltendő összegek átütemezéséről akkor kezdhet tárgyalásokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., ha az előre meghatározottól elmarad a tényleges utasszám. Ezeknek az adatoknak a valós tartalmát a vagyonkezelő azóta egyszer sem ellenőrizte.

Mivel 2006 óta minden évben csökkent az utasok száma, a BA Zrt. folyamatos tárgyalásban van a vagyonkezelővel. „A BA Zrt. 2006 és 2007 között összesen 46,5 millió euróval kisebb összeget fordított fejlesztési kötelezettségeinek teljesítésére, mint a szerződésben előírt összeg. Ezt az összeget azonban köteles lett volna megfizetni az MNV Zrt.-nek” – jelezte a kormánybiztos. Kiemelte: ennek ellenére Tátrai Miklós, az MNV Zrt. vezérigazgatója és a BA Zrt. 2008. november 6-án szerződést kötött a kötelezettségek átütemezésére, így elmaradt a fizetés. „Azonban nem ez volt az egyetlen eset, a BA 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben is kezdeményezte az átütemezést, 2008 és 2010 közt a lehívható összeg 39 millió eurót tett ki” – tájékoztatott Budai. Elmondása szerint amellett, hogy a BA Zrt.-t semmilyen jogi következmény nem érte amiatt, hogy nem tett eleget fizetési kötelezettségének, még kamatot sem számított fel neki az állam az említett összeg után. „A megvalósult fejlesztések után hatalmas összegű tanácsadói díjat számoltak el, azonban a fizikai megvalósítás több esetben meg sem kezdődött, csak a fejlesztés látszatát keltette a BA Zrt.” – közölte a kormánybiztos. Példaként említette a T2-es terminált, ahol csupán a kereskedelmi területek átépítése valósult meg. Mindezek mellett 2006 óta a Magyar Állam a huszonöt plusz egy százalékos tulajdona után egy fillér osztalékot nem kapott a társaság működéséből.

„A fent említett hibás döntésekért egyértelműen az akkori pénzügyminiszter tehető felelőssé – az ő személye miatt tettem meg a büntetőfeljelentést is. Bár Tátrai Miklós is hibázott, döntését a pénzügyminiszter hagyta jóvá” – mondta Budai Gyula. Hozzátette: vizsgálatának összefoglalóját eljuttatta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterhez, s felkérte – mint a tulajdonosi jogok gyakorlóját – a tulajdonosi vizsgálat lefolytatására.

Köpöncei Csilla ............ Magyar Hírlap

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ