Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. május. 8


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Másra emlékszik Hagyó, mint Balogh
 
Folyamatban lévő ügyek 2011-10-18 07:02:00
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

A lényeges kérdésekben teljesen eredménytelen volt az információink szerint sokáig nyomozati alkuban - vagyis a büntethetősége alóli mentességet biztosító "vádalkuban" - reménykedő volt BKV vezérigazgató, Balogh Zsolt és a vallomása alapján (is) vesztegetéssel meggyanúsított korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettes Hagyó Miklós szembesítése a BKV-ügyek nyomozása során. Legalábbis ez derül ki a lapunk birtokába került nyomozati iratokból.

 

A Balogh Zsolt vallomásai alapján Hagyó terhére róttakat ugyanis a korábbi főpolgármester-helyettes mind tagadta és többször hazugnak nevezte az ügyben hozzá hasonlóan gyanúsítottként szereplő akkori BKV-s vezetőt.

Pedig Balogh a több, mint négyórás szembesítés során olyan súlyos állításokat fogalmazott meg Hagyóról, mint a sajtóban elhíresült Nokiás-dobozban illetve más módon eljuttatott, BKV-s beszerzésekből "visszajáró" vesztegetési pénz elfogadása, vagy éppen a volt főpolgármester-helyettes félelemkeltő és ellentmondást nem tűrően utasító magatartása. A 2010. szeptember 14-i szembesítésen az egymással tegeződő gyanúsítottak között távolról sem volt baráti a hangulat. Balogh Zsolt visszatérő szófordulata volt a "szemedbe mondom", éppúgy, ahogy Hagyónak a "hazudsz". A volt BKV-vezér például a szembesítés elején előadta: "Miklós, azokat, amiket a rendőrségi tanúvallomásomban állítottam, azokat fenntartom, mert azok a valóság pillanatai.

Elvesztettem az állásom, tönkrement az egzisztenciám, és azzal a bűntudattal, aminek a kiváltói ti voltatok, azzal nem voltam képes élni. Ezért mondtam el az igazságot." A korábbi főpolgármester-helyettes azzal vágott vissza: "Az igazságot mondtad volna el, azzal nem tetted volna tönkre az életemet, sem a családom életét. Soha nem fenyegettelek, kényszerítettelek, nem voltam veled erőszakos, soha nem utasítottalak, soha át nem adtál nekem pénzt. Amiket állítasz, nem felelnek meg a valóságnak."

A szembesítés során Balogh több találkozóról, személyes megbeszélésükről beszámolt, ám ezek legtöbbjét Hagyó vagy tagadta, vagy nem emlékezett rájuk. Így arra a megbeszélésre sem emlékezett, melyen Balogh szerint Hagyó az értésére adta, hogy "aki nem áll be a sorba, annak el kell vágni a torkát." Volt olyan találkozó, egy magánlakáson Gödöllőn, amire mindketten emlékeztek - Balogh még arra is, hogy ebédidő volt és Hagyó rizses csirkehúst fogyasztott -, ám az ott elhangzottakról már eltért a véleményük.

Balogh emlékei szerint ezen a 2008. tavaszi eszmecserén vázolta Hagyó, hogy arra utasította őt: évi 15 millió forint készpénzt át kell adjon neki, de hogy honnan szerzi meg, azt már a főpolgármester-helyettes rábízta. Hagyó úgy emlékezett, hogy egy kanapén ültek, teát ittak és ilyesmiről biztosan nem, legfeljebb a BKV általános ügyeiről, ártalmatlan dolgokról beszélgettek. Balogh arról is beszélt, hogy egy kimerítő gyalogtúra után a Hévízi tóban ejtőzve nyugtázta a 2008-as 15 millió forint megérkezését. Hagyó a fürdőzést nem, a pénz "visszaigazolását" viszont tagadta.

A mintegy kéttucatnyi gyanúsítottat felvonultató BKV-nyomozás lezárultával jelenleg az ügyészség a vádirat összeállításán és a vádemelési javaslat előkészítésén dolgozik, ám kérdés, van-e Hagyóra más terhelő bizonyítéka is a nyomozóknak Balogh vallomásain kívül.

Nem tényleges vezetőnek szánták?

Antal Attila - aki Balogh Zsolt előtt volt a BKV vezérigazgatója - vallomása szerint már közvetlenül a kinevezése után kiderült: nem tényleges vezetőnek szánták, hanem "a városvezetés és emberei utasításait" kellett végrehajtania - írta a nyomozati iratokra hivatkozva a Magyar Nemzet. Miután hivatkoztak Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes körére, Antal nem kérdezősködött tovább, hanem aláírta a szerződést - idézte a volt vezérigazgatónak egy gyanúsítotti kihallgatáson mondott szavait a napilap. Vallomásában Antal arról is beszélt: "vezérigazgatóságom elején Horváth Ivánnal és Hatvani Szabó Jánossal minden hétfő reggel találkoznom kellett Hagyó úr utasítására Hatvani úr irodájában a Vécsey utcában.

Ezeken a találkozókon hosszú listákat soroltak, hogy milyen ügyeket kell elintéznem. Megmondták nekem, hogy a BKV nevében nekem kikkel kell szerződést kötni". A Magyar Nemzet szerint a két férfi a korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettes ügyvédje, illetve bizalmasa volt.


L.T. / Népszava

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-05-07 16:12:53 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ