Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2023. november. 30


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Ezzel szembe kell szállni
 
Napi Aktuális 2011-11-18 16:25:20
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

A korrupció elleni együttműködésről írt alá közös nyilatkozatot péntek reggel Budapesten Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével és Polt Péter legfőbb ügyésszel.

 

 

A korrupció a legnagyobb veszély, amely a magyar demokráciára leselkedik - fogalmazott beszédében Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy ez a megállapodás példa nélküli mind Magyarországon, mind a világon, és tiszteletben tartja az intézmények függetlenségét. Hozzátette: az összes állami intézmény összehangolt korrupcióellenes cselekedeteire van szükség, enélkül csak eseti kezelés lehetséges. 

Az egymástól független állami intézmények az együttműködés mellett döntöttek – mondta a miniszterelnök-helyettes. Kiemelte: „a függetlenség felett közös célként jelenik meg a tiszta közélet”, amely a demokrácia lényegét érinti. Megfogalmazása szerint a korrupció olyan, mint a rozsda, a legtökéletesebb demokráciát is felemésztheti.

Intézményi kockázatokra alapuló megelőző szemléletre van szükség, nem elég pusztán a konkrét korrupciós esetek felderítése – mondta az aláírás után az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László hozzátette: a rend bizalmat teremt, a bizalom pedig fejlődést.

Ilyen megállapodásra nem csak Magyarországon, a világ más országaiban sem volt még példa – hangoztatta a legfőbb ügyész. Polt Péter úgy véli, a helyzet komolyságához illő együttgondolkodásra, együttműködésre van szükség.

A legfőbb ügyész szerint minden szinten erősíteni kell az információcserét és a koordinációt. Polt Péter hozzátette: az ügyészi szervezet jövőre jelentős antikorrupciós lépéseket tervez; 70 ügyész kifejezetten a korrupció elleni feladatokat fogja ellátni.

Fontos társadalmi érdek a korrupció felszámolása, mert aláássa a közintézmények iránti bizalmat – fogalmazott a Legfelsőbb Bíróság Polgári Kollégiumának vezetője. Wellmann György reményét fejezte ki, hogy több állami szerv is csatlakozni fog ehhez a megállapodáshoz.

A nyilatkozat aláírói személyes erkölcsi felelősséget vállalnak az általuk vezetett állami szervezet korrupcióval szembeni ellenálló képességének erősítéséért – olvasható a dokumentumban. A nyilatkozattevők összehangolt lépéseket tesznek a korrupció megelőzéséért, megfékezéséért az igazságszolgáltatási szervek függetlenségének tiszteletben tartása mellett. Ennek része a folyamatos konzultáció és más állami szervek bevonásával egy korrupcióellenes hálózat létrehozása is – áll a pénteken aláírt szándéknyilatkozatban.

Az aláíráson részt vett az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Hollandia budapesti nagykövete, képviseltette magát a francia és az osztrák nagykövetség is.

forrás:MTI

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2023-11-27 07:36:16 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ