Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2023. november. 30


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Díszelőadás: Móka Miki mókatára
 
Napi Aktuális 2011-11-19 05:55:21
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Hunvald György barátjának ablakcserés története hozta a legtöbb tanulságot a Fővárosi Bíróságon a Gál György és társai ügyében folyó ingatlancsalási per tegnapi tárgyalásán.

 

Móka Miki sem rendezhetett volna különb darabot, mint amit a héten láthattunk a Fővárosi Bíróságon Gál György és társai ügyében. Kedden Hunvald György egykori szocialista polgármester barátjának „pecás története” késztette mosolyra a karzat közönségét. A tanúként meghallgatott jó barát egy Jaguart szeretett volna vásárolni, de nem kapott hitelt, mert ehhez nem volt elég jövedelme. Ekkor gondolt egyet, megvette készpénzre a Jaguárt 26 millióért hétvégi autónak, amelyet – mondta – néha kölcsönadott barátjának, Hunvaldnak. De ha történetesen pecázni ment, olyankor hiába kérte volna tőle a kocsit a polgármester, oda nem adta volna neki.

Azt hittük, e meglepő történetet az élet már nem tudja felülírni, de csütörtökön kiderült – tudja. Mindezt a vádlottak padján ülő másik barát, Dudoglo Pavel ablakcserés históriájából szűrhettük le. Két tanú – az önkormányzat beruházási csoportjának vezetője és a műszaki ellenőr – negyedóráig mesélte az elképesztő történetet, amelyből a bíróság sokáig egy kukkot sem értett.

Az történt, hogy Hunvald barátjának cége megbízást kapott egy Dózsa György utcai társasház ablakainak cseréjére, amikor valaki a pénzügyi osztályon felneszelt: a munka értéke meghaladja a közbeszerzési értékhatárt. A gordiuszi csomót az önkormányzatnál azzal próbálták átvágni, hogy a 26,4 millió forintos munkára a társasházzal támogatási szerződést kötöttek. Ekkor szintén a fejéhez kapott valaki az önkormányzatnál, mert kiderült, az elfogadott költségvetésben erre a munkára egy fillér sincs beállítva.

„Mégis írjunk ki akkor közbeszerzést” – javasolta valaki az apparátusból, Hunvald pedig – a vádirat szerint – bediktált három cégnevet, közte barátjáét, a Drongó Kft.-ét is, amely már majdnem kész volt a munkával. A pályázatot eztán úgy írták ki, hogy az ablakok műszaki paramétereit egy az egyben Dudoglo Pavel cégének ajánlata alapján tették közzé, és láss csodát, a Drongo nyert. Utólag aztán lepapírozták a munkát, és a költségvetésbe is beállították ezt a tételt a testületi ülésen. A bíró tegnap megkérdezte a törvényességért felelő – hivatali visszaélés miatt szintén a vádlottak padján ülő – volt címzetes jegyzőt, Kálmán Zsuzsannát, kíván-e az üggyel kapcsolatban valamit mondani, de a vádlott nem kívánt szólni.

A bíróság meghallgatta tanúként a kerület aljegyzőjét is a tizenhat ingatlan eladásával kapcsolatosan, de a hölgy válaszaiból csak az derült ki, hogy az apparátus sem értett az ingatlanokhoz igazából, pláne nem az értékbecslésekhez. Az elsőrendű vádlott, Gál György, a gazdasági bizottság egykori SZDSZ-es elnöke azt várta a tanútól, erősítse meg, miben állt az ő szerepe. Gál azt mondta, ő odaadta a vevő vételi szándéknyilatkozatát az önkormányzati koordinátornak, az előterjesztésekhez már nem volt köze, mert a képviselők „nem értettek hozzá”. A tanú azonban a bíró kérdésére cáfolta ezt, azt mondta, az előterjesztéseket olyan paraméterekkel készítették el, amit az előterjesztő – jelesül Gál – ismertetett velük.
 Forrás: Bán Károly/Magyar Hírlap 

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2023-11-27 07:36:16 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ