Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2024. április. 13


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Tízmillióra is büntethet az új adatvédelmi hatóság
 
Napi Aktuális 2011-12-13 17:24:49
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

A január elsejével felálló Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság mind a személyi adatok védelme, mind a közérdekű adatok nyilvánosságra hozásának területén szabályozottabb eljárásban, bővebb jogkörökkel működik majd, mint az adatvédelmi biztos intézménye, mondta Péterfalvi Attila, az új hatóság elnöke.

 

Mint kifejtette, a hatóság továbbviszi az adatvédelmi biztosi feladatokat. Ahogy az ombudsman, úgy a hatóság is folytathat majd vizsgálatot, konzultációs kérdésekben lehet hozzá fordulni. Hatáskörét tekintve viszont jelentős különbség, hogy az új szervezetnek hatósági jogkörei lesznek, ami azt jelenti, hogy határozatai kötelező érvényűek, végrehajtandóak lesznek, és bírságolási joga is lesz. Ennek felső határa tízmillió forint – emelte ki.

Újdonság továbbá az is, hogy január elsejétől az adatvédelmi nyilvántartás hatósági nyilvántartás lesz. Ezen felül a törvény létrehozza az adatvédelmi felelősök konferenciáját is. Ettől Péterfalvi Attila személy szerint is sokat vár, hiszen – mint mondta – "ez az adatkezelőkkel folytatott párbeszéd lehetőséget ad majd arra, hogy a gyakorlati kérdéseket, jogalkalmazói kérdéseket, problémákat megvitassák, és ez nagyban segítheti az egységes jogalkalmazási gyakorlatot is".

Az új hatóság akár tízmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja a személyes adatokkal történő visszaélést. A közérdekű adatok nyilvánosságra hozásával kapcsolatban, az úgynevezett információszabadsági ügyekben bírságot nem szabhatnak ki, a végső szót a bíróság mondja majd ki. Ugyanakkor ezen ügyekben is bővebb jogkörük lesz, mivel a perekbe a hatóság is beavatkozhat majd – tette hozzá.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke megjegyezte: az 1992 óta létező adatvédelmi, illetve a 2005-ös elektronikus információszabadságról szóló törvények ellenére sokszor hallani olyan bírálatokat, melyek szerint: "a nyilvánosság még nem olyan fokú, amilyen lehetne". Péterfalvi Attila szerint jobb propagandatevékenységgel lehetne tenni az egységes gyakorlat kialakítása érdekében.

Péterfalvi Attila véleménye szerint az adatvédelmi hatóság tevékenysége jobban harmonizál majd az uniós adatvédelmi szabályozással. Ugyanakkor hozzátette: a hatóság munkáját nagyban segíti majd a tizenöt éves adatvédelmi biztosi gyakorlat, amelyből egyébként hat évig ő tevékenykedett ebben a pozícióban.

A parlament júliusban döntött az adatvédelmi ombudsman helyébe lépő hatóság felállításáról, amely akár tízmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja a személyes adatokkal történő visszaélést.

Péterfalvi Attila 2001 és 2007 decembere között adatvédelmi biztos, 2008. április 1-jétől az Országgyűlési Biztosok Hivatalának vezetője volt. Múlt pénteken Péterfalvi Attila átvette kinevezési okmányait és a köztársasági elnök jelenlétében letette a hivatali esküt, mint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Megbízatása januárban kezdődik, mandátuma kilenc évre szól.

Népszabadság.hu

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2024-04-12 06:44:24 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ