Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 26


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Semmi meglepő: nyoma veszett a pénznek az alvállalkozói láncban - valaki sikkaszthatott…
 
Napi Aktuális 2010-08-07 20:54:06
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést az Andro-Bau Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, hogy kiderüljön, hova tűnt az elvégzett talajmunkálatok után a nekik járó fizetségük. A másik fél, az állítólag tartozó Mélyépszer-Plusz vezetői szerint viszont náluk minden rendben, s az Andro-Bau illetékesei nem mondanak igazat.

 

 

 

„Az egyenlegközlőben közölt számok a Mélyépszer-Plusz Kft. nyilvántartásával ellentétesek, a mennyiségek és az összegek nem azonosak” – írta a cég ügyvezető igazgatója 2008 novemberében az Andro-Bau (AB) Kft.-nek magyarázatként arra, miért nem fizetnek ki a vállalkozásnak 267 millió forintot.
Többek között ezt a levelet is benyújtotta a Budapesti Rendőr-főkapitányáságon tett feljelentéséhez az Andro-Bau Kft. A cég 2007 év végén kötött alvállalkozói szerződést a Mélyépszer-Plusszal a nemsokára elkészülő gönyűi erőmű területén talaj- és építőipari munkálatokra. Ezt fővállalkozóként – mint a feljelentésben is szerepel – a Reinhold Meister Gmbh nyerte el az E.ON Erőművek Kft.-től, és továbbadta magyarországi leányvállalatának, a Reinhold Meister Logistik Hungary (RM Logistik) Kft.-nek, aminek révén munkát nyert a Ladigue Kft. és a Mélyépszer Plusz Kft. által alkotott konzorcium. Az utóbbi által jutott munkához az AB. A cégek közötti együttműködéssel egy ideig semmi gond nem volt – mondta Androsics Ferenc, az Andro-Bau ügyvezetője a hvg.hu-nak. A munkák elvégzését igazolták, s az alvállalkozó ezt követően állította ki a számlát és küldte be a Mélyépszernek. A fizetés azonban egyszer abbamaradt: az Andro-Baunak járó összegnek csak mintegy a felét rendezték. „Annak ellenére, hogy minőségi kifogással nem éltek” – állította a cégvezető.
„A Mélyépszer-Plusznak több fizetési felszólítást is küldtünk” – közölte az ügyvezető. Hasztalanul. „Hivatkoztak arra, hogy a konzorciumi partnerükkel megromlott a kapcsolatuk, és nem várható tőlük bevétel, majd arra is, hogy a társaságnál tulajdonosváltás történt” – sorolta a neki felhozott indokokat Androsics Ferenc. A következő kifogás volt az, hogy az Andro-Bau a számlákra nem valós összegeket írt. Miután az AB felszólításainak semmilyen eredménye nem lett, a cég július közepén a Parlament előtt tüntetett. „Nem az E.ON ellen demonstráltunk, hanem arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy a generálkivitelező cég és magyar vállalkozásai számos más cégnek okoztak hozzánk hasonló gondokat, és abban reménykedtünk, hogy az E.ON Erőművek segít rendezni a helyzetet.”
Az Andro-Bau részéről úgy vélik, nem illant el még minden remény. Az üzembe helyezési, illetve a használatba vételi engedélyezési eljáráshoz szükséges kivitelezői nyilatkozatai nélkül ugyanis az erőmű átadása igencsak tolódhat. „Addig nem adjuk meg ezeket, amíg hozzá nem jutunk a járandóságunkhoz, mindent bevetünk, és végső esetben megpróbálunk tulajdonjog-fenntartással élni.” Az E.ON szerint viszont ez nem lehetséges.
A cégvezető most a rendőrségtől várja a segítséget. A hvg.hu a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán érdeklődött az üggyel kapcsolatban, de a sikkasztás gyanúja miatt folyó eljárásról nem kívántak reészletesen nyilatkozni. Információink szerint a nyomozást a testület Gyorskocsi utcai épületében lévő gazdaságvédelmi osztály munkatársai végzik, miután a Fővárosi Főügyészség elutasította a rendőrség megszüntető határozatát. Tavaly december 5-én kelt indoklásában az ügyész leszögezte: „A feljelentést a rendelkezésre álló iratokat felülvizsgálva a Mélyépszer-Plusz Építőipari Szolgáltató Kft. és a Ladigue Kft. cselekménye a Btk. 318. § (6) bekezdés a.) pontja szerint minősülő különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének megállapítására látszik alkalmasnak.”
A Ladigue Kft. ügyvezetőjét, Heninger Mihályt többször kerestük, de nem értük el. A Mélyépszer-Plusz kisebbségi tulajdonosa, Bánsági Éva pedig azt állította a hvg.hu-nak, hogy „nem náluk tűnt el a pénz, az biztos”. Részletekbe nem volt hajlandó bocsátkozni, mondván, nem akarnak a nyilvánosság előtt vitázni egy olyan dologról, amelyben másfél éve nem értenek egyet. „Folyik a nyomozás, majd a hatóság kideríti, hol tűnt el a pénz.” Tulajdonostársa, Lórándffy László pedig csak annyit mondott, hagyjuk őket békén, s ne üljünk fel a másik fél egyoldalú közlésének; igaz, az őket érintő állításokra nem kívánt reagálni. Mindkét cégvezető leszögezte, az Andro-Bauval a szerződést aláíró Csillag István már nem dolgozik náluk, és fogalmuk sincs arról, hol lehet őt elérni.
Csillag a Mélyépszer-Plusznál – a cégnyilvántartás szerint – valóban nem lelhető fel, 2008 novemberében ugyanis kiszállt a cégből. Volt üzlettársaival azonban – a cégjegyzék alapján – nem szakadt meg a kapcsolata. A 2009. március 19-én bejegyzett Profundus Plusz Kft.-ben ugyanis mind a hárman tagok. Sőt, Csillag a Mélyépszer-Plusz jelenlegi ügyvezetőjével együtt irányítja az építőipari társaságot. A Profundus Plusz honlapján pedig a referenciák között hivatkoznak a gönyűi beruházásra is. Bánsági váltotta egyébként Csillagot utóbbi korábbi cége, a C.F.C. Consult Kft. ügyvezetőjeként és tulajdonosaként. A társaságot 2003-ban törölték a cégnyilvántartásból. Az adatbázis alapján a Mélyépszer-Plusz is folyamatosan gondokkal küszködik, ugyanis 2006 januárja óta többször rendelt el a kft.-vel szemben az APEH végrehajtást, 2008. február 14-én pedig bekopogtatott hozzájuk egy végrehajtó iroda munkatársa is.
Az E.ON fizetett…

A gönyűi erőmű építése során kialakult alvállalkozói vitával kapcsolatban az E.ON leszögezte: teljes mértékben kifizette a vele szerződésben álló társaságot az elvégzett munkáért. „Amikor értesültünk a szerződött partnerünk és alvállalkozója közti elszámolási vitáról, felvettük partnerünkkel a kapcsolatot a helyzet rendezése érdekében, de sajnos nem jártunk sikerrel” – közölte a hvg.hu-val Kutas István, az E.ON médiakapcsolati és PR-vezetője. Hozzátette: „sajnos nincsenek további eszközeink ebben a helyzetben, de nyitottak vagyunk a hatóságokkal való együttműködésre.”

hvg.hu/visszaelesek.hu

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ