Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2023. november. 30


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 BKV-nyomozás: most jön az SZDSZ-es szál?
 
Nyomozati szakban lévő ügyek 2012-01-27 20:25:55
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Információink szerint többek között két offshore cég, a Dandy Trading és az Everest Capital, valamint a Force Motrice Kft. és a Fazeno Bt. szerződéseire voltak kíváncsiak a rendőrök a kedd esti BKV-székházbeli házkutatáson. Az offshore cégeket Olti Ferenc volt BKV vezérigazgató-helyettes, Demszky Gábor budakeszi szomszédja hozta a BKV-nak, a Force Motrice Felsmann Balázs volt szakállamtitkárhoz, a Fazeno pedig Tiszaújváros volt polgármesteréhez köthető.

 

A Hagyó-ügy néven összegzett BKV-nyomozás lezárása után, amelyben főleg a szocialista háttérszálakat próbálták felgöngyölíteni a nyomozók - nem túl sok sikerrel [1] -, úgy tűnik, hogy most az SZDSZ-es szál következik. Erre enged következtetni az, hogy a keddi BKV-házkutatás [2] során olyan iratokra voltak kíváncsiak a rendőrök, amelyek nagy részéhez kapcsolódik az egykori szabad demokrata párt.


Információink szerint a rendőrség által most vizsgált hat szerződés már három éve előkerült. Az ügyet az Index 2009 február-márciusi cikksorozata indította el, amelyben a gyanús szerződésekről beszámoltunk [3], azokba beletekintettünk [4], és ismertettük a furcsaságait [5]. A cikkek alapján egy Svájcban élő kommentelőnk tett feljelentést, amit nyomozás követett. A gyanús szerződéscsomagot a BKV belső ellenőrzése is vizsgálta.

A csomagba tartozott a Dandy Trading, az Everest Capital, a Force Motrice, a Fazeno Bt., úgy tudjuk, most ezen szerződéseket vizsgálja a rendőrség. Az érdekesség az, hogy ezek voltak az első BKV-s ügyek, amelyekben 3 éve nyomozás indult, és még mindig nem zárultak le.

Egy új tanúvallomás lökött az ügyeken?
Az eddig alvó ügyek "felébresztésében" információink szerint szerepet játszhatott, hogy a napokban egy olyan BKV-vezetőt hallgattak meg benne tanúként, aki korábban a Hagyó-nyomozásban gyanúsítottként szerepelt, ám a vádiratból már eltűnt a neve. Úgy tudjuk viszont, ha igaz az a BKV-nál terjedő pletyka, hogy a két offshore cég 23-24 millió forintos "tanulmánya" valójában az Akácfa utcai székházban készült utólagosan, villámmunkában és házilag, akkor az ő osztálya biztos benne lehetett.

A két offshore cég közül (Dandy Trading és Everest Capital) az egyikkel a devizapiaci változások hatásainak elemzésére, 78 ezer 500 euróért (több mint 23 millió forintért), a másodikkal pedig a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére (a pénzügyi válság tükrében), 81 ezer 900 euróért (közel 24 millió forintért) szerződött 2008 végén a közlekedési társaság.

Mint kiderült, a Dandy tanulmánya például forrásmegjelölés nélkül merít szó szerint több, az interneten megjelent anyagból, többek között a kormanyszovivo.hu-n, a wikipedián (innen a helyesírási hibák átvételével) található cikkekből, angol nyelvű blogokról, vagy éppen az Index tavaly szeptemberben megjelent válságügyi kiskátéjából, és sajátként tálalja. Az Everest Capital anyaga pedig teljes egészében (több mint száz oldalon) tartalmazza a kormány konvergencia-programját, vagy éppen teljes havi KSH-jelentéseket foglal magában.

Egy 2009-ben, Kocsis István volt BKV vezérigazgatóval készült interjúnkban [6] külön kitértünk a két cégre. Kocsis elmondta, hogy a ciprusi Dandyt és a svájci Everestet Olti Ferenc, a BKV volt vezérigazgató-helyettese hozta, széleskörű kapcsolatrendszerét használva. (Kinevezésekor sokan felemlegették, hogy Olti Ferenc Demszky Gábor volt főpolgármester szomszédja volt Budakeszin.)

Pénzügyi tanácsok reprezentációs tapasztalattal
Olti Ferenc
Fotó: Honéczy BarnabásKocsis az interjúban azt hangoztatta, hogy a két cég pénzügyi analíziseket készített, erről referenciákat is bemutatott, amit ő megfelelőnek talált. Az igazság az, és ezt a rendőrségi vizsgálat is kiderítette az Interpol segítségével, hogy a BKV hitelfelvételi lehetőségeiről egy reprezentációs és PR-tevékenységeket végző genfi cég értekezett (Everest Capital SA), amelynek három gépkocsija és három fiókja van (a Bremudákon, Szingapúrban és az Egyesül Államokban). A devizapiaci változások hatásait a BKV számára egy ciprusi, általános kereskedelemmel foglalkozó cég (Dandy Trading) elemezte.

Olti Ferencről egyébként Regőczi Miklós volt BKV vezérigazgató-helyettes azt állította Hagyó-ügyben tett vallomásai során, hogy egy sajtófigyeléssel megbízott külső céggel azért kellett szerződést kötni, mert "Olti kevesellte BKV-s fizetését, és az akkori vezérigazgatóval megbeszélte, hogy havonta bizonyos összeget számlázhat a BKV felé a szolgáltatásért cserében".

A két offshore cég szerződései mellett a rendőrség újra elővette a Force Motrice Zrt. szerződését is, amely cég elemzéseket végzett például a BKV tőkebevonási képességéről 7 millió forintért. A Force Motrice-ban cége révén (Fortima Kft) érdekelt Felsmann Balázs volt államtitkár is, aki 2008 márciusban távozott posztjáról, a Kóka János vezette gazdasági minisztériumból.

Szintén SZDSZ-es kapcsolatot mutat a Fazeno Bt. tulajdonosi köre is, akikkel 14,4 millió forintos szerződést kötött a BKV 2008. december 1-jén üzleti szervezés-tervezés, vezetői információs rendszer kialakítására. A cégről a Heti Válasz derítette ki, hogy vezetője Farkas Zoltán, Tiszaújváros egykori liberális polgármestere.

forrás:index.hu

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2023-11-27 07:36:16 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ