Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. május. 8


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Budai Gyula megmagyarázza: Ibolya államvizsga előtt áll
 
Napi Aktuális 2012-02-17 19:11:19
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Vidékfejlesztés - Az elszámoltatási kormánybiztos volt titkárnőjét nevezték ki a LEADER-munkaszervezet élére

Hűtlen kezelés gyanúja miatt ismét büntetőfeljelentést tesz Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, ezúttal a vidékfejlesztési célok megvalósítására elindított LEADER-program nyíregyházi munkaszervezetének gazdálkodásában talált kivetnivalót.

 

A feljelentés által érintett időszakban a Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület által működtetett LEADER-munkaszervezet vezetője Tisza András volt, aki a múlt év november 30-án közös megegyezéssel távozott a vezetői székből.

Ajánlott cikkek
A fideszes elnök lemondását követelik: a vétkes, a cinkos és a néma
Az ügy egyik pikantériája, hogy Tisza utódaként – nem kinevezett, hanem megbízott vezetőként – az a Rácz Ibolya irányítja a munkaszervezetet, aki idén január elsejéig Budai Gyula személyi titkára volt, s korábban a Fidesz egyik választókerületi munkatársaként is dolgozott. Rácz Ibolya személyét azonban vidékfejlesztési szakmai körökben leginkább nem is ezért bírálják, hanem azért, mert csak érettségije van, jelenleg a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumának hallgatója.

Az ügy előzménye: a szocialista kormányzás idején elindult LEADER-program célja a kistérségek vidékfejlesztési – azaz gazdasági, infrastrukturális, idegenforgalmi és kulturális – fejlődésének elősegítése volt. Az operatív munkát úgynevezett munkaszervezetek végezték, amelyek aztán jelentős beruházásokat koordináltak, s együttesen milliárdos anyagi források mozgatásában játszottak szerepet. Az országban kilencvenhat, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hét LEADER-akciócsoport alakult, az utóbbiak összesen több mint 14 milliárd forintos támogatásra pályázhattak.

 

a szóban forgó nyíregyházi egyesület még 2008-ban alakult meg azzal a céllal, hogy a térségben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program céljait megvalósítsa, népszerűsítse, továbbá – az Európai Unió pénzügyi alapjaira támaszkodva – különféle fejlesztéseket valósítson meg.


Tisza András
A szerző felvétele A beruházások volumene valóban nem lebecsülendő: Szabolcs megyében egyebek mellett lezajlott egy 34 milliárd forintos hulladékgazdálkodási program, amelynek lebonyolításában jelentős szerepet vitt a helyi LEADER-munkaszervezet és személyesen Tisza András is.

Tisza most Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos célkeresztjébe került, ami valójában senkit sem érhetett váratlanul, mert a Fidesz korábban azt hangoztatta – de még sohasem sikerült bizonyítania –, hogy a LEADER-program ténylegesen azt a célt szolgálta, hogy a szocialistákat kifizessék. Mindenesetre ilyen jelentős pénzek esetében nem csoda, hogy a Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület és munkaszervezetének működését átszövi a politika: az egyesület elnöke korábban Demendi László egykori MSZP-s parlamenti képviselő volt, jelenlegi elnöke pedig Belicza László, Kállósemjén fideszes polgármestere.

Az 52 éves Tisza András kezdettől fogva részt vett a munkaszervezet munkájában, sőt megyeszerte elismert „motorja” volt a vidékfejlesztésnek. Nemcsak az akciócsoport tevékenységét irányította, hanem a vidékfejlesztési célok koordinálására megalapította a Híd az Együttműködésért Kht.-t is. A két szervezet Nyíregyházán, ugyanabban a Géza utcai székházban működött, amelynek a már említett büntetőfeljelentés miatt lesz jelentősége.


Budai Gyula
Móricz Simon Tisza András a végzettsége szerint szakközgazdász, vidékfejlesztési mérnök és mérlegképes könyvelő, az elmozdítása – a helyi szocialista politikusokhoz fűződő szoros kapcsolata miatt – állítólag már a kormányváltás óta napirenden volt a Fideszben. Ezzel kapcsolatban Tisza András érdeklődésünkre azt mondta: valóban érzékelte a személyével kapcsolatos bizalmatlanságot a fideszes politikusok részéről, de – tette hozzá – valóban volt annyira naiv, hogy azt hitte, a szakmai előélete megvédi majd. Ennek ellenére tavaly novemberben mégis az utcára került. Mint mondta, igencsak furcsa érzés, hogy ő, aki korábban több milliárd forintos beruházások előmozdításán dolgozott nap mint nap, hamarosan álláskeresőként fogja regisztráltatni magát a helyi munkaügyi központban.

A diplomákkal rendelkező, komoly szakmai múlttal bíró Tisza András helyett jelenleg Rácz Ibolya vezeti a munkaszervezetet.

Ő viszont a helyi fideszes körökben számít igencsak ismert személynek, hiszen választókerületi politikai munkatárs volt, majd személyi titkárként dolgozott Budai Gyula mellett: a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Országos Szövetségében (Magosz) korábban tisztséget betöltő Budai „magoszos” ügyeivel foglalkozott. Édesapja Rácz Imre balkányi agrárvállalkozó, a Magosz egyik vezetője, Budai Gyula egyik legfőbb szabolcsi híve. Rácz Ibolya legmagasabb iskolai végzettsége érettségi, a hírek szerint ebben az évben államvizsgázik majd a Debreceni Egyetemen. Hiányosságai miatt egyes vélemények szerint nem igazán alkalmas a munkaszervezet vezetésére.

Rácz Ibolyát természetesen megkérdeztük a személyével és végzettségével kapcsolatos bírálatokról, de a megbízott vezető némi gondolkodás után inkább nem kívánt nyilatkozni. Annál készségesebben nyilatkozott viszont Budai Gyula, aki közölte: ebben az ügyben szerinte valójában nem az a hír, hogy Rácz Ibolya ez év januárjáig az ő titkárnője volt, hanem az, hogy a munkaszervezet előző vezetése nem tud elszámolni 27 millió forinttal, ezért kormánybiztosként feljelentést tesz. Állítása szerint törvénybe ütközik ugyanis, hogy a LEADER-szervezet a Tisza András érdekeltségébe tartozó Híd az Együttműködésért nevű cégtől bérelte vissza az irodáit.

Helyi szakemberek erre úgy reagáltak, hogy ha a milliárdos ügyeket lebonyolító szervezet működésében „mindössze” ennyi kifogásolnivalóra bukkant Budai Gyula, akkor nincsenek olyan nagy problémák.

Ami a kormánybiztost illeti: Budai Gyula szerint nem kifogásolható, hogy korábbi titkárnője vezeti a munkaszervezetet, mert – mondta – Rácz Ibolya megbízásához neki semmi köze nem volt, s aki ennek az ellenkezőjét állítja, azzal ő perre megy. Arra a megjegyzésünkre, hogy Rácz Ibolyának csak érettségije van, Budai Gyula azt válaszolta: Ibolya államvizsga előtt áll.
 

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-05-07 16:12:53 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ