Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 26


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Napi 74 ezret keres a "fődetektív"
 
Napi Aktuális 2012-02-21 12:04:44
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

 Hamarosan beszámoltatja pártja az elszámoltatót: azért foglalkozik a jövőben a Fidesz frakcióülésén a témával, mert a hírek szerint elégedetlen Budai Gyula "tempójával". A baloldalon erre megjegyezték: valóban, még nem jött divatba a nyilvános akasztás.
 

 

A kormánybiztos igyekszik szinte mindenkit meggyanúsítani, de legalább hírbe hozni a "zelmúltnyócév" vezetői közül, és állítása szerint 100 milliárd adóforintot szerzett vissza egy év alatt. Sokan nem is csodálkoznak, ha vitatott múltbéli lépései és mai botrányai ellenére kiemelt bérezéssel foglalkoztatja az állam.
 


Még nyolc hónap és elszámoltatási kormánybiztosként befejezi munkáját Budai Gyula - legalábbis megbízatása 2012. novemberéig szól, hacsak meg nem hosszabbítja a kormányfő. A közeljövőben mindenesetre be kell számolnia a Fidesz-frakció előtt eddigi munkájának eredményeiről, ahogy arra Lázár János frakcióvezető utalt a képviselőcsoport nemrég tartott, egri ülésén. Állítólag a párton belül nem elégedett mindenki a Budai által immár több mint egy éve végzett elszámoltatás tempójával és keveslik annak látványos eredményeit is.
Valójában hivatalba lépése óta Budai Gyula a "zelmúltnyócév" politikai- és állami vezetői legtöbbjét - gyakran puszta megérzésből - már meggyanúsította, de legalábbis hírbe hozta. Rutinszerűen feljelentéseket is tett, de mivel az elszámoltatás folyamatából a független magyar bíróságot kiiktatni még nem sikerült, és ezek az eljárások időigényesek, látványos, lezárt ügyet Budai nem tud felmutatni. A baloldalon gyakori, témába vágó cinikus megjegyzés szerint csak azért, mert az Orbán-kormány még nem hozta divatba a hosszadalmas jogi procedúrát mellőző nyilvános akasztást.

Bár az elszámoltatás folyamata eddig kétségkívül nélkülözte az ilyen látványos elemeket, Budai komolyan veszi saját feladatát és a legapróbb gyanúra is ugrik. Természetesen csak akkor, ha az nem kapcsolódik fideszes politikushoz, vagy "érinthetetlen" kormánypárt-közeli személyhez. Pedig ilyen ügyekben is kap a kormánybiztos szép számmal olyan bejelentéseket, melyeknél jóval kevésbé megalapozott ügyekben - ha a másik oldalt érintik - kész sajtótájékoztatón megosztani gyanúját a közvéleménnyel. Emiatt jónéhány pert is indítottak a "célba vettek" ellene jó hírnév megsértése és rágalmazás miatt.

A Fideszt, illetve kormánypárti politikust érintő vagy a jelenlegi hatalomhoz köthető botrányt azonban Budai nem vizsgál. E szelektív munkavégzését érintő kritikákat rendre azzal hárítja el, hogy erre nem terjed ki a felhatalmazása, mert az alapvetően a 2002-2010 közötti időszakra szól. Ám Budai volt annyira óvatlan, hogy saját honlapján tette közzé az ennek ellentmondó, feladat- és hatáskörét tartalmazó 2010. őszi kormányhatározatot, amely ilyen időkorlát nélkül írja le kötelezettségét. Legutóbbi februári feljelentéseivel - melyek vasútvonalak 16 évvel ezelőtti villamosítási beruházásait érintik - szintén kilépett a "zelmúltnyócév" határidejéből. Hivatalánál sokan feljelentik haragosaikat, Budai pedig több olyan eljárást indított, amely magánszemélyek szerződéseit érinti, és melyekhez feladat- és hatásköre alapján semmi köze.

Sőt, az elszámoltatási kormánybiztos egy ideje már önkormányzati ügyekben is vizsgálódik, bár korábban még azt mondta, ezt nem teszi lehetővé számára jogszabály. Utóbbira hivatkozott, amikor fideszes frakciótársai, Papcsák Ferenc zuglói, illetve Meggyes Tamás volt esztergomi polgármester ügyeit kellett volna firtatnia, ám nagyvonalúbb volt a jogszabályi keretekkel, amikor már az MSZP-s Vadai Ágnes férjének egy fővárosi cégtől kapott juttatását kifogásolta. Utóbbi esetben az sem zavarta, hogy tényfeltáró írásában az MSZP melletti elfogultsággal aligha vádolható Magyar Nemzet már egy évvel korábban arra a következtetésre jutott, hogy a megbízás jogilag nem kifogásolható.

Sajátos "témaválasztásai" mellett Budai személyét is gyakran érte kritika. Például, amikor kiderült, hogy az egyik elszámoltatási slágertémában, a honvédelmi szolgálati lakások ügyében igen szigorú Budai Gyula is kapott katonai ügyészként ilyen otthont, amit meg is vett. Csakhogy - hívta fel a figyelmet - az övé nem volt "luxuslakás", szemben azokéval, akik az általa vizsgált elmúlt nyolc évben jutottak ingatlanhoz a tárcától. Luxus-e vagy sem, mindenesetre ugyanolyan jogszabályi rendelkezések alapján vehette meg törvényes kedvezménnyel - az ár ötödéért - Budai a lakást, mint azok, akiket emiatt feljelentett. Az első Orbán-kormány alatt hasonló kedvezménnyel jutott töredék áron szolgálati otthonhoz Deák János jelenlegi honvédelmi miniszteri biztos, illetve azt megelőzően Fodor Lajos, a tárca mai közigazgatási államtitkára - ezeket az ügyeket Budai szintén nem vizsgálta.

A kormánybiztos személyéhez köthető botrányt robbantott ki a minap a Népszabadság is, mikor beszámolt arról, hogy Budai újabb büntetőfeljelentést készül tenni hűtlen kezelés gyanúja miatt, miközben az érintett szervezetet már egyik volt titkárnője irányítja. A napilap írása szerint Budai ezúttal a vidékfejlesztési célok megvalósítására elindított LEADER-program nyíregyházi munkaszervezetének gazdálkodásában talált kivetnivalót. A szervezetet az 52 éves Tisza András szakközgazdász, vidékfejlesztési mérnök irányította tavaly novemberi, közös megegyezéssel történt távozásáig, jelenleg pedig megbízott vezetőként az a Rácz Ibolya, aki az idén év elejéig Budai mellett dolgozott, ráadásul szakmai végzettsége egyelőre nincs, csak érettségije. Budai erre közölte, hogy "Ibolya államvizsga előtt áll", megbízatásához pedig neki semmi köze nem volt, sőt Rácz nem a titkárnője volt, hanem "politikai munkatárs".

A sukorói telekcsere ügyében Gyur­csány Ferenc volt kormányfőt egyik fő célpontjának tekintő Budairól korábban - még az állami földek elherdálásának kivizsgálásáért felelős miniszterelnöki megbízottként - az derült ki, hogy évekkel ezelőtt ügyvédi irodája olyan vitatott ingatlancsere-sorozatot vitt, melyben kis értékű ingóságokat cseréltek nagy értékű telkekre, miközben felmerült az okirat-hamisítás gyanúja is. Azt is a szemére vetették a Fidesz-szövetséges Magoszból érkezett Budainak, hogy nem tett semmit a szervezet 2007. decemberi tisztújításán történt komoly szabálytalanságok ellen - emiatt az ítélőtábla 2009-ben megsemmisítette az összes határozatot, így a tisztújítást is.

A vitatható múltbéli ügyekkel rendelkező Budai Gyulát azonban az emiatt őt ért bírálatok nem zavarják, megy előre, teszi a dolgát. Az eközben alkalmazott sajátos megközelítéseit, kijelentéseit valamint jelenlegi botrányait ért kifogások szintén leperegnek róla. Hiszen mit számít a néhány bíráló hang, ha - mint honlapján Budai fogalmaz - az ő tevékenységét "össztársadalmi igény" hívta életre. Vagy inkább az Orbán-kormány 1236/2010. (XI. 16.) határozata.

Budaira is szabtak egy lexet

Az MSZP arra kérte a hétvégén a kormánybiztost, hogy a saját fizetése miatt is indítson vizsgálatot. Ismert, Budai Gyula össz-jövedelme bőven meghaladja a kétmillió forintos közszolgálati bérplafont. Meghaladta már tavaly és 2010-ben is, éppúgy, mint Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivőé. A pártsemlegesnek nem mondható elszámoltatást menedzserfizetésért végző Budai az egyik legjobban kereső honatya, akinek összjövedelme évente több mint 26 millió forint.
Friss vagyonnyilatkozata szerint Budai 2011-ben havi 997 ezret kapott kormánybiztosi munkájáért. Képviselői tiszteletdíja 498 ezer volt, mert két parlamenti bizottsági tagsága után is kap pótlékot.

Ezen felül a fővárostól 230 kilométerre fekvő Nagykállót képviselő fideszes politikus 626 ezer forintnyi választókerületi pótlékot - utazási költségtérítést - és 115 ezer lakhatási támogatás kap, így jön ki a havi 2,237 milliós fizetése. (Utazási költségtérítése azért is érdekes, mert kormánybiztosként hivatali autó jár neki sofőrrel - a szerk.) A havi csaknem 2,4 millió forint bőven meghaladja azt a bruttó kétmilliós bérplafont, amit Orbán Viktor a takarékoskodásra hivatkozva kívánatosnak tart. Ellentétes Budai fizetése azzal a törvénnyel is, mely 2011 júniusától leszorította az egyes, kormányzati feladatokat vállaló képviselők tiszteletdíját. Ám az ellentmondást a kormánybiztos azzal magyarázta a minap a hvg.hu-nak: rá "nem vonatkozik" az előírás. Tényleg nem: a különféle, céljaihoz igazított törvényeket beterjesztő majd elfogadó Fidesz arra is alkotott egy "lex"-et, hogy Budaira, Szijjártóra és Selmeczire ne vonatkozzon az az előírás, hogy az egyes kormányzati posztot betöltő képviselőknek csak a képviselői alapdíj jár - vagyis Budainak 498 ezer helyett csak 231 ezer forint.

Mivel Budai ilyen különleges elbánásban részesül, az utóbbi napok "47 ezer forintos kérdésében" is jól áll: míg Matolcsy György, Zsiga Marcell és most már Pintér Sándor szerint is meg lehet élni havi 47 ezer forintból, Budainak ennél jóval több, napi bruttó 74 ezer forint a jövedelme. Talán azért nem sajnál az amúgy takarékos kormány ennyi pénzt tőle, mert Budai - tavaly ősszel, egyéves munkáját értékelve - azt állította, hogy az elmúlt éves fáradozásai eredményeképp "100 milliárd forintot sikerült visszaszerezni az állami költségvetés számára az adófizetők pénzéből". Azóta sem fejtette ki azonban, hogy ez a szám miből és hogyan jött ki, valamint arról sem hallani, hogy hova folyt vissza, milyen célra költötték el ezt a hatalmas összeget.

Hamar "elhasználódott" Papcsák

A kormányfő nem a legalaposabb körültekintéssel választotta ki fő elszámoltatóit, hiszen nekik is van miért magyarázkodniuk. Az első, elszámoltatásért felelős kormánybiztos, Papcsák Ferenc mindössze öt hónapot töltött ki kétéves megbízatásából, mikor 2010. novemberben lemondott posztjáról. Ezt hivatalosan azzal indokolta, hogy megbízatása összeférhetetlen a helyhatósági választáson elnyert zuglói polgármesteri tisztségével. Nem hivatalosan azonban úgy tudni, az "elvárásoknak megfelelő" megalapozott és új tényt felmutatni nem tudó Papcsáknak egyre inkább "púp volt a hátán" megbízatása, miközben a munkájába vetett bizalmat az is beárnyékolhatta, hogy nem tudott elszámolni saját korábbi ténykedésével. Nem tisztázta ugyanis, miként vett fel érdemi munkavégzés nélkül több millió forintot a fővárosi önkormányzat egyik kórházától, miért nem tüntette fel ezt vagyonnyilatkozatában. Utóbb pedig - miközben Zuglóban is folytatja az elszámoltatást - vitatott szerződéseket kötött polgármesterként ő maga is.


NÉPSZAVA-összeállítás /

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ