Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 26


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Az államtitkár eltitkolt albérlői
 
Napi Aktuális 2012-02-23 19:19:54
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

 Czomba Sándor lakásában mások élnek, vagyonnyilatkozatában cikkünk megjelenése után jelent meg a pluszjövedelem.

 

Amikor felcsöngettem Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár nyíregyházi lakásába, a kaputelefon hangszórójába álmos férfihang szólt bele. „Czomba Sándort keresem”, mondtam neki, de nem is mondhattam volna más nevet: hiszen a bejáratnál elhelyezett lakónévsorban az államtitkár neve szerepel. Erre az ismeretlen férfi azt válaszolta, hogy „nincs itt”. Kivel beszélek, kérdeztem tőle, mire elárulta: „az albérlőjével”.

A válasz nem lepett meg, hiszen amióta fölkerültek az internetre a politikusok legfrissebb vagyonnyilatkozatai, a szabolcsi megyeszékhelyen azt beszélik: a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik fideszes országgyűlési képviselőjének lakásában albérlők laknak, ám ennek – s az ebből származó jövedelemnek – a politikus 2011-es évre vonatkozó vagyonnyilatkozatában nyoma sincs. (Cikkünk megjelenése után helyesbítette a nyilatkozatot.)

Az említett dokumentum szerint Czomba Sándor két ingatlannal rendelkezik: tulajdonosa egy 800 négyzetméteres vásárosnaményi ingatlannak, amelyen egy 1998-ban épült, 200 négyzetméteres lakóház található, s van egy 51 négyzetméteres, nyíregyházi társasházi lakása, amelyet 2002-ben vásárolt.

Ez a lakás az Északi körút 56. szám alatt van, egy rendezett, jó állapotban lévő, négyemeletes társasház legfelső emeletén. Nem nagy itt a forgalom, de azért járnak erre lakók, akik érdeklődésemre elárulják, hogy Czomba lakásában másfél-két éve lakik egy „nagyon rendes pár”. Szerintük erről sokan tudnak a környéken, hiszen két éve hamar híre ment, hogy az egyik lakástulajdonos államtitkár lett. A „nagyon rendes párnak” nevezett albérlőknek megtalálom a nevét a lépcsőházban lévő postaládán: Sz. Piroska és K. István.

Az Északi körút néhány jobban értesült lakójától megtudom azt is, hogy „az államtitkár úr korrekt ember, eddig soha nem volt vele probléma, s nem volt elmaradása a közös költségben sem”. Ezt mások is megerősítik, mondván, hogy mostanában „sajnos egyre többen elmaradnak a közös költség megfizetésével, de Czomba nagyon rendes ember, ő pontosan fizet”. Szóba elegyedek egy idősebb asszonnyal, aki mind Czomba Sándort, mind az albérlőket ismeri. Tőle is megkérdem, hogy mióta laknak az államtitkár lakásában albérlők, mire azt mondja, hogy legfeljebb két éve, de az egészen bizonyos, hogy 2011-ben már itt laktak. Azt javasolja, hogy kérdezzem meg a közös képviselőt, de hiába. A Mártírok terén üzemelő közös képviselői irodában dolgozó férfi azt válaszolja, hogy a lakókra vonatkozóan nem adhat ki adatokat.

Azt mindenesetre könnyű kideríteni, hogy a Czomba Sándor lakásához hasonló ingatlan havi bérleti díja Nyíregyházán jelenleg 30–40 ezer forint között változik. Ha az albérlők valóban másfél-két éve laknak a lakásban, s rendszeresen fizetnek, akkor ebből Czombának eddig 300-400 ezer forint jövedelme származhatott – ám a politikus vagyonnyilatkozatában jövedelem címszó alatt csak az szerepel, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkáraként havi bruttó 997 ezer forintot keres. Holott a dokumentumban van egy rubrika, amelyben „a foglalkozáson kívüli, adóköteles jövedelmet” kell feltüntetni. Ezt azonban Czomba Sándor üresen hagyta.

Fölmerül a kérdés, hogy az albérlő esetleg nem magánszemélynek, hanem gazdasági társaságnak fizet albérleti díjat. Ezt a verziót azonban cáfolja, hogy Czomba vagyonnyilatkozatában semmilyen gazdasági társaság nem szerepel.

Nem csoda, hogy az albérlője nem volt túl közlékeny velem.

„Nem is tudtam, hogy Czomba Sándor lakásában albérlő lakik”, mondtam neki, de éreztem a férfi hangján, hogy nem akar erről a témáról beszélgetni. „Nekem erre nincs időm”, jegyezte meg türelmetlenül, s letette a kaputelefont.

Czomba Sándor: No komment
Czomba Sándort szerdán egy sajtótájékoztató után kaptuk mikrofonvégre. Az államtitkár éppen a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának létrehozásáról írt alá egy megállapodást ünnepélyesen a Nemzetgazdasági Minisztériumban, ahol egyebek mellett a vállalkozások fellendítéséről, a szürkefoglalkoztatás kifehérítéséről értekeztek. Amikor az államtitkárt szembesíteni próbáltuk nyíregyházi lakásának albérlői és a képviselői vagyonnyilatkozata közti ellentmondással, láthatóan meglepődött. A kérdésünkre (kommentálná-e lapunk értesülését, miszerint a nyíregyházi lakásában két albérlő él több mint egy éve, ezt mégsem tüntette fel az adóköteles jövedelmei között a vagyonnyilatkozatában), a foglalkoztatáspolitikai államtitkár felhúzott szemöldökkel, de udvariasan annyit felelt: „Hát, ha megengedi, akkor ezt most nem kommentálnám, jó? A későbbiekben állok rendelkezésre”. (Ny. M.)

Figyelmetlenség volt
Tisztelettel köszönöm, hogy az újságíró rávilágított a figyelmetlenségemre, amit a vagyonnyilatkozat kiegészítésével pótolok. Az inkriminált összeg természetesen az adóbevallásomban is szerepel - áll az államtitkártól reggel érkezett közleményben. Czomba Sándor azóta már korrigálta is vagyonnyilatkozatát, havi 35 ezer forintot tüntetett fel benne bérlet címén.

forrás: Népszabaság

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ