Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. június. 24


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Budai: versenyfelügyeleti eljárás alá vonták a Négy Mancs Alapítványt
 
Napi Aktuális 2012-03-04 09:28:40
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

A Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárás alá vonta a Négy Mancs Alapítványt tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat és a fogyasztók tisztességtelen befolyásolása miatt - közölte Budai Gyula, elszámoltatási kormánybiztos pénteken az MTI-vel.

 

A közlemény szerint a Gazdasági Versenyhivatal Fogyasztóvédelmi Irodájának a kormánybiztos részére megküldött leveléből kiderül, hogy a versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárás alá vonta a Vier Pfoten International nemzetközi szervezetet és leányszerveződését, a Négy Mancs Alapítványt is. Az eljárás két tárgyban indult meg: a "fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat" és a "fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának" tilalmának megsértése miatt.

Budai Gyula közölte: a versenyhivatal tájékoztatása szerint az eljárás 2006-ra visszamenőleg kiterjed minden, a Négy Mancs által végzett sajtókommunikációra. Az elszámoltatási kormánybiztos - aki augusztus vége óta vizsgálja a Négy Mancs - Alapítvány az Állatvédelemért működését - úgy véli: az eddigi vizsgálati eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy az alapítvány magyarországi tevékenysége "német-osztrák gazdasági lobbi érdekeket szolgál", amelynek "egyetlen célja, hogy a magyar hízott szárnyas termékeket kiszorítsák a nyugati piacokról".

Budai Gyula két hete levélben fordult a Négy Mancshoz, egyebek mellett arról érdeklődve: miért kezdeményezte a szervezet, hogy a Kaufland német áruházlánc feketelistára tegye a magyar kacsa- és libamájat, illetve Marcus Müller alapítványi képviselő milyen gazdasági kapcsolatban van az említett német áruházlánccal.

A kormánybiztos arra is kíváncsi volt, hogy milyen az üzleti kapcsolata a Négy Mancsnak az osztrák tulajdonú Human Dialog Kft.-vel. Utóbbira azért várt választ Budai Gyula, mert tudomása szerint a kft. működésihitel-jellegű kifizetésként több mint 45 millió forintot utalt át az alapítványnak az utóbbi években.

Pénteki közleményében Budai Gyula arról is beszámolt, hogy szerdán a Human Dialog Kft. képviselője levélben kereste meg, amelyben a cáfolta, hogy működése során alapítványoknak utalna át pénzt, ugyanakkor elismerte, hogy a Négy Mancs Alapítvány rendszeres megrendelője volt a cégnek.

A kormánybiztos szerint ezzel megerősítették azt a tényt, hogy a Négy Mancs több mint 45 millió forintot költött el a magyarországi termelőket lejárató kampányára, ugyanakkor az alapítvány mind a mai napig nem adott választ arra, hogy ez az összeg hogyan került hozzá.

Budai Gyula közleményében emlékeztet arra, hogy ezen körülmények tisztázása végett kezdeményezett korábban eljárást a Nemzeti Adó -és Vámhivatalnál, és a NAV vizsgálatának lezárását követően dönti majd el, szükséges-e a Négy Manccsal szemben büntetőjogi lépések megtétele.

 

forrás:MTI/hírszerző.hu

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-06-14 06:55:26 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ