Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2021. október. 16


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Közgép-hitel: az MFB szerint semmiben sem "titkolózik"
 
Napi Aktuális 2012-03-25 05:32:10
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) szerint működésüket 2010-ben a kormány a korábbinál nyilvánosabbá tette, de a pénzintézetnek kötelessége megtartani a bank- és üzleti titkot. Nyíri János, az MFB szóvivője ezt arra reagálva közölte csütörtökön, hogy Scheiring Gábor, az LMP egyik országgyűlési képviselője szerdán közleményében azt írta, rossz az MFB-ről szóló törvény, mert lehetővé teszi a titkolózást.

 

A 2010-ben elfogadott szabályok szerint az MFB köteles kiadni a szerződő fél nevét és az ügylet összegét, ezt a bank minden esetben meg is teszi, de aki ennél többet kíván, az "letér a jogszerűség talajáról" - írta a szóvivő a közleményben.

Ha az LMP azt kívánja, hogy az MFB szerződött ügyfelei minden gazdasági adatukat tegyék nyilvánossá, miközben más bankok szerződött ügyfeleitől ugyanezt nem követeli meg, akkor "az LMP elbúcsúzik a demokráciától" - fogalmazott Nyíri János.

Hozzátette, ha az LMP azt akarja, hogy az MFB-re és ügyfeleire ne vonatkozzon ugyanaz a banktitok, ami a többi bankra és ügyfeleire, akkor az ellenzéki párt az MFB ügyfeleit irreális versenyhátránnyal sújtaná a többi kereskedelmi bank ügyfeleivel szemben.

A szóvivő közölte még, hogy a fejlesztési bank megfelel minden magyar és európai uniós törvénynek, szabálynak, irányelvnek, semmiben sem "titkolózik". Mérlege nyilvános, működése minden szabálynak megfelelően átlátható.

Scheiring Gábor szerdán arra szólította fel a kormányt, alkosson olyan szabályozást, amely megteremti a megfelelő átláthatóságot. A politikus közleményében azokra a sajtóhírek hivatkozott, amelyek szerint a "magyar állam a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül finanszírozza a Nyerges Zsolt Fidesz-közeli vállalkozó vezette céget", a Közgép Zrt.-t.

Scheiring azt írja, hogy az MFB harmincnégy milliárd forintos óriáshitelt adott "ennek az ismeretlen tulajdonosi hátterű vállalatnak, azt azonban, hogy pontosan mire is kapták a pénzt, nem lehet tudni". Véleménye szerint az sem ismerhető, hogy mire kapott 3,8 milliárdos hitelt tavaly októberben a "csődvédelembe menekült Hérosz Zrt. és az olyan állami cégek, mint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap".

Scheiring Gábor hivatkozik az atlatszo.hu portál állítására, amely szerint közérdekű adatigénylésre vonatkozó kérésüket az MFB csak részben teljesítette.

forrás:mti

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2021-10-08 07:44:06 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ