Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2024. április. 13


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 A témavezető bírálta el Gyurcsány szakdolgozatát
 
Napi Aktuális 2012-05-05 04:43:30
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Bár kötelező lett volna, Gyurcsány Ferenc – tanárképzős hallgatóként – nem vett részt gyakorló tanításon a pécsi Meszesi Általános Iskolában – tudta meg a Hír Televízió Célpont című műsora. A HVG.hu pénteken arról cikkezett, a témavezető egyben bírálója is volt Gyurcsány szakdolgozatának

 

Bár kötelező lett volna, Gyurcsány Ferenc – tanárképzős hallgatóként – nem vett részt gyakorló tanításon a pécsi Meszesi Általános Iskolában. A bukott miniszterelnök azért kért és kapott felmentést, mert akkoriban nyerte el főiskolai KISZ-titkári székét és rengeteg dolga volt. Minderről a képzésnek helyet adó általános iskola egykori igazgatója beszélt a Célpont riporterének. A főiskola 1982-es tanulmányi és vizsgaszabályzata szerint ameddig a hallgató az előírt szakmai és tanítási gyakorlatokat nem teljesíti, addig a végbizonyítvány sem állítható ki. Az pedig az államvizsga, így a diploma előfeltétele.

 

A témavezető egyben bírálója is volt Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának – tudta meg a HVG.hu. „Valóban én voltam a témavezető, de többet erről az egész ügyről nem szeretnék beszélni” – erősítette meg a HVG.hu információját Scherdán Józsefné. A témavezető személye azért is kulcskérdés, mert elvileg nyomon követi a diplomamunka útját, részállomásait. A bírálat alapján gyanúsítják egyébként Gyurcsányt azzal, hogy lemásolhatta akkori sógora, Rozs Szabolcs ugyanazzal a címmel elkészített diplomamunkáját.

Egy, a lapnak név nélkül nyilatkozó egyetemi oktató – aki Gyurcsány Ferencet és Rozs Szabolcsot is tanította – azt mondta, abban az időben a természettudományi témákban inkább „kísérletes típusú” diplomamunkák készültek. Ilyenkor a tanár saját kutatásának egyik részterületébe vonta be a hallgatót. Az oktató szerint a folyamatos konzultáció kizárttá tette a plagizálás lehetőségét.

A HVG.hu kitér rá, hogy akkoriban néhányan úgynevezett „irodalmon, adatgyűjtésen” alapuló diplomamunkákat adtak be, ezek közé tartozott Rozs Szabolcs és Gyurcsány Ferenc is. A témavezető és a hallgató közötti konzultáció azonban az ilyen típusú munkák esetében sem maradt el, egyszerűen azért, mert hatalmas lebőgés lett volna az előbbire nézve, ha az államvizsgán a hallgatót a dolgozata miatt meszelik el – nyilatkozta a portálnak egy név nélküli forrás.

Több, Gyurcsány Ferencet még az 1980-as évekből ismerő tanár is arról beszélt a portálnak, hogy miután Gyurcsány a helyi KISZ-bizottság vezetője lett, sokszor kellett halasztást kérnie egy-egy főiskolai feladat kapcsán. A későbbi kormányfő témavezetője, Scherdán Józsefné nem volt hajlandó válaszolni a hvg kérdéseire.

Az MNO arról számolt be korábban, hogy Rozs Szabolcs diplomamunkája egyetemen őrzött példányának jelentősége abban rejlik, hogy Gyurcsány azonos címmel évekkel később írt szakdolgozatának bírálata már előkerült. A Hír TV Célpont című műsorában összevetették, és az derült ki, hogy a két dolgozat szinte minden ponton egyezik. Gyurcsány Ferenc azonban erre szerdán este az ATV-ben úgy reagált, hogy amit a Hír TV Rozs Szabolcs szakdolgozataként mutatott be, az hamisítvány is lehet, szerinte csak az egyetemen őrzött példány lehet a plágiumgyanú kivizsgálása során a mérvadó. Ezt csütörtökön találták meg.

A Demokratikus Koalíció elnöke azt is állította: diplomamunkájához a forrásanyagok egy részét és az inspirációt a Rozs család balatonfüredi házában szerezte, de nem másolta le akkori sógora szakdolgozatát. Azt, hogy négy év elteltével a sógoráéval azonos címen adott be szakdolgozatot, nem találta furcsának. Szerinte a témamegjelölés – A Balaton-felvidék szőlészete és borászata – meglehetősen általános, a család pedig Balatonfüreden lakott. Ezzel kapcsolatban Selmeczi Gabriella csütörtöki közleményében kiemelte, Gyurcsány semmiféle érdemi cáfolatot nem tudott előadni a gyanúsan egyező szakdolgozatok ügyében.

Hogy a Földrajzi Intézetben valóban megtalálták a Rozs-féle diplomamunka iktatott példányát, azt a Pécsi Újság több forrása is megerősítette, de valamennyien hozzátették: szigorú dékáni utasítást kaptak arra vonatkozóan, hogy – mivel a PTE feljelentése miatt nyomozás indult az ügyben – nem nyilatkozhatnak a sajtónak. A lap kereste Geresdi Istvánt, a Természettudományi Kar dékánját is, de eddig nem sikerült elérnie.

Később a PTE sajtóreferense, Kottász Gergely elektronikus levélben arról tájékoztatta a Pécsi Újságot, hogy „az egyetem által kezdeményezett vizsgálat lezárása után haladéktalanul és minden részletre kiterjedően tájékoztatják a közvéleményt. Az időközben felmerült információkat – valóságtartalmuktól függetlenül – nem kívánják sem megerősíteni, sem cáfolni.”

Egy biztos, fogy a levegő Gyurcsány körül; nem kicsit, nagyon. Már a korábban baráti sajtó sem bánik kesztyűs kézzel a volt miniszterelnökkel. A Magyar Narancstól a Népszaváig egyre több fürt szőlő hiányzik a bukott kormányfő számára metszegetett lugasból.
 

forrás: hvg/mno

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2024-04-12 06:44:24 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ