Keresés         Kapcsolat   
 
    Visszaélések.hu         Aktuális | Folyamatban lévő ügyek | Nyomozati szakaszban | Bírósági szakban | Jogerős ügyek | Vélemények
2023. február. 6


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 Titkosszolgák segíthették Portikot?
 
Napi Aktuális 2012-07-18 05:40:48
 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 

Nemzetbiztonsági és rendőrségi kapcsolatai révén volt érinthetetlen az olajbáróként is emlegetett Portik Tamás, akit szombaton fogott el a rendőrség. A kormányváltás után megalakult Nemzeti Védelmi Szolgálat azonban végzetesen meggyengítette ezt a kapcsolatrendszert.

 

„Csak meg kell nézni kik alapították 1994-ben az Energol Rt.-t, rögvest egy akkor is aktív titkosszolgát találunk benne” – fogalmazott egyik forrásunk arra a kérdésünkre, miként úszhatta meg majdnem két évtizedig a felelősségre vonást a most két, a kilencvenes években történt leszámolás megrendelésével meggyanúsított olajbáró, Portik Tamás. De nem volt ez másként 1996-ban, amikor az Energol Rt. vezetését többek mellett az a Csikós József vette át, aki a rendszerváltás előtt az MSZMP KB apparátusában dolgozott, majd a BM ezredeseként a központi adatnyilvántartó hivatalt vezette, s jól tudta, ki volt ügynök, kiről milyen adatot tárol a rendszer. Ezek és az emellett kialakult kapcsolatok adták Portiknak azt a védőhálót, amelyet Vizoviczki is használhatott. Igaz, utóbbi férfi maga is kialakított egy olyan rendőrségi védőernyőt, amit viszont Portik is használt. Miként a Népszabadság tegnapi számában utalt rá: Portikhoz kőkemény bűnügyi információk jutottak el Vizoviczkin keresztül, így a rendőrség minden olyan lépéséről tudott, amely őt érintette. Egyik rendőrségi forrásunk szerint e viszonosság még az olajozós, kilencvenes évekből datálódik. Amikor 1996-ban elkezdtek az Energol vezetői ellen nyomozni, Portik külföldre szökött. Pénzének egyik részét Vizoviczki forgatta, illetve mosta tisztára. Így több közös üzletük volt, illetve van. Igaz, a Portikkal való közös üzletbe halt bele – a gyanú szerint – Prisztás József, akit 1996 november elsején, Óbudán Portik egyik embere, H. István lőtt agyon. Állítólag több százmilliós forintos ingatlanügylet állt a leszámolás hátterében. Az NNI gyanúja szerint Portik az Energol-ügyben a vezetők ellen a rendőrségen tett terhelő vallomásai miatt, megbízást adott a már akkoriban Fenyő megölésével bizonyított Jozef Rohácnak, hogy robbantsa föl Boros Tamás maffiózót. Aztán 1998. július 2-án, az Aranykéz utcában – rajta kívül – négy ártatlan járókelő is meghalt. 

Rohác ügyvédje, Fülöp Tamás lapunknak azt mondta, hogy védencét az Aranykéz utcai merénylet elkövetésével még nem gyanúsították meg. Mint kifejtette, ennek eljárási akadálya is van, hiszen miként a Fenyő-ügyben, úgy a nevezett ügyben is le kell folytatni a kiadatási eljárást. Azaz „ki kell kérni” a szlovák állampolgárságú férfit hazájától. Ha a társhatóságok ezt megteszik, csak abban az esetben gyanúsíthatják meg Rohácot az Aranykéz utcai merénylettel. Kérdésünkre Fülöp Tamás elmondta, hogy Rohácot két évvel ezelőtt már tanúként meghallgatta a nyomozó hatóság az Aranykéz utcai merényletről, de akkor a érdemi információval nem szolgált.

Miként arról beszámoltunk, az NNI, a TEK és a Készenléti Rendőrség közös akciójában szombaton több helyszínen elfogták a kilencvenes években olajügyleteiről elhíresült Energol Rt. egyik volt vezetőjét, Portik Tamást, illetve négy emberét, akiket előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztető emberöléssel gyanúsítottak meg.
Szenvedi Zoltán/Magyar Hírlap

 
 Megosztás:  Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-11-17 Csipak Péter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2010-05-03 ITT A CUNAMI!
 
 
 
 
 
 
 
 Utolsó frissítés: 2023-02-03 17:35:54 IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ